Ingen umiddelbar fare for Rushdie

Salman Rushdie kommer til Danmark i 2014 for at modtage H.C. Andersens litteraturpris. Priskomiteens formand siger, at PET har givet besked, at der ingen umiddelbar fare er.

Næste års H.C. Andersen Litteraturpris går til den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er ingen trussel mod Salman Rushdie. Vi har talt med PET om trusselssituationen og beskeden er, at der ingen grund er til bekymring. Der er ikke nogen umiddelbar fare.«

Det siger Jens Olesen, der er formand for H.C. Andersens Litteraturpriskomite, der netop har givet sin pris på 500.000 kr til Salman Rushdie. 

Prisen vil først blive uddelt i august 2014 i Odense, og prisen hædrer Salman Rushdie for hans litterære indsats, som omfatter to børnebøger. Ifølge Jens Olsen har Salman Rushdie givet udtryk for, at H.C. Andersens historier som »Skyggen« og »Den grimme Ælling« har betydet meget for ham og hans egne børnebøger er inspireret af H. C. Andersen. Ifølge Jens Olesen var der 5 andre kandidater til prisen, men at priskomiteen fra starten ikke var i tvivl om, at Salman Rushdie var den rette vinder.

Salman Rushdie var allerede en anerkendt forfatter, da han vakte opsigt med romanen »De sataniske Vers« i 1988. Romanen skabte stor vrede blandt mange muslimer. Kritikken udmøntede sig i voldelige protester, dødstrusler og en såkaldt fatwa, der blev udstedt af ayatollah Khomeini i 1989. Fatwaen betød, at Rushdies liv kom alvorlig i fare, og han måtte derefter leve under jorden og var konstant under beskyttelse. Han blev også i august 1989 udsat for et bombeattentat i London.

Den oprindelige fatwa blev ophævet i 1999, men en ny fatwa blev udstedt i 2005, og truslen mod Rushdie synes ikke at være blevet hævet.

Under Muhammed-krisen tog Salman Rushdie til orde i debatten, og forsvarede Jyllands Postens ret til at bringe karikaturer.

Rushdie skulle i januar 2012 have deltaget i en litteraturfestival i Indien, men på grund af dødstrusler måtte han aflyse deltagelsen.

I 2012 udgav han sine erindringer.