Ingen kan tage din lærdom fra dig

Berlingskes klassiske musikredaktør causerer om begrebet talent.

Clara May Teahan var en af guldmedaljevinderne ved dette års Berlingskes Klassiske Musikkokurrence. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sang, dans, musik... Kreative gøremål er nogle af de sundeste, man kan foretage sig. Folk med musik i livet hører til kongerigets klogeste - hvad enten vi taler om professionelle eller amatører.

Resultaterne kan endda måles. De kreative har slet og ret mere af det, man populært kalder hjernevindinger. Lidt ligesom Londons legendariske taxachauffører med de tusinder af gader og stræder i hovedet har det.

Eller som hjerneforskeren Kjeld Fredens sagde på en kulturministeriel konference for nogle år siden: »Grundlaget for al faglig udvikling er to fag - nemlig musik og idræt. Det kan dokumenteres, så det brager.«

Årsagen findes i samspillet mellem hjernens to halvdele: Selve musikaliteten sidder et sted i den »hurtige« højredel. Når man siden lærer egentlige stykker, breder den sig til den »langsomme« venstredel. Den udøvende får med andre ord en hjerne med bedre samarbejde mellem de to halvdele og ender i overført forstand som et mere helt menneske.

Man kunne måske også bare kalde et liv med musik for sjovere. Ikke så få sangere, dansere, musikere virker som mennesker med mere indhold i tilværelsen. De har som regel gået til det som små og ad den vej fået en kunnen, ingen kan tage fra dem senere.

Hvilket let og elegant bringer mig over til dét med lærdommen. Jeg underviser lidt på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og møder altså mange i den næste generation af udøvende. Og jeg begynder altid med en lille formaning:

At de rigtignok kan komme langt med musikaliteten, med selve deres talent, med deres evner - men at kun det indlærte virkelig rykker noget. For der vil med stor sikkerhed komme et større talent end dem selv og puste dem i nakken. Men hvad du selv har lært af konkrete stykker med møje og besvær, dét skal de også lære. At kunne noget, giver dig simpelthen et forspring. Ingen kan tage din lærdom fra dig.

Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence blev afholdt for godt en måned siden. Lidt over 100 børn og unge tog del i glæderne. Folk med både talent og masser af kunnen.

Nogle af dem vil optræde ved den store finalekoncert her tirsdag den 24. maj kl. 19.30 i Tivolis koncertsal. Og én af dem vil modtage en særlig talentpræmie på 10.000 kr. og æren. Udvalgt og overrakt af undertegnede.

Gå i Tivoli i morgen og hør unge mennesker spille på livet løs. Tag del i deres velsignede glæde ved musikken. Og glæde ved at dele den med andre.

Man bliver for resten også i godt humør.