Indvandrere får sjældent hovedroller i danske film

Stort set ingen indvandrere med ikke-vestlig baggrund får lov til at spille hovedroller i danske film, viser ny undersøgelse. Ikke overraskende, mener Filminstituttet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt imellem indvandrere med ikke-vestlig baggrund på danske films rollelister - i hvert fald hvis man kigger øverst, hvor hovedrollernes navne plejer at stå.

En ny undersøgelse fra Filminstituttet viser, at kun én dansker med ikke-vestlig baggrund har fået lov til at spille hovedrollen i en dansk film i de seneste tre år, skriver Politiken tirsdag.

Filminstituttets nye undersøgelse om etnisk mangfoldighed i filmbranchen kommer ikke bag på Claus Ladegaard, der er områdedirektør i Filminstituttet.

»Det ser ikke skidegodt ud,« siger han til Politiken og fortsætter:

»Der er en pæn repræsentation af nydanskere i dansk film samlet set. Men når vi ser på fordelingen mellem hovedroller og biroller, er det bare fuldstændig entydigt. Vi kan konstatere, at der er en enormt lille repræsentation af nydanskere i hovedroller. Jeg er ked af at sige, at det faktisk ikke overrasker mig.«

Det kan godt være, at antallet af nydanske skuespillere i danske film svarer til befolkningssammensætningen, men man ser oftest nydanskerne i stereotype roller som taxachauffører eller grønthandlere, viser undersøgelsen.

I 2012 afviste Filminstituttet at støtte filmen »MGP Missionen«, fordi man mente, at »et cast med anden etnisk baggrund ikke har vist sig at være specielt salgbare i provinsen«. Det er den begrundelse, der har ført til kortlægningen af etnisk mangfoldighed i den danske filmbranche.