Indfødsretsprøven bliver til teater: »Det virker absurd at koge definitionen af danskhed ned til et pensum på 140 sider«

Mungo Park Kolding dramatiserer pensum bag indfødsretsprøven. Teatret vil undersøge, om danskheden kan koges ned til 140 sider.

Mungo Park Kolding vil indfødsretsprøven til at skabe teater om, hvad det vil sige at være dansk. Foto: PR. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man skabe teater af indfødstretsprøven, som alle, der gerne vil være danskere, skal tage?

Det mener de i hvert fald i Kolding, hvor teatret Mungo Park i næste måned har premiere på en helt ny forestilling, der tager udgangspunkt i prøven, der har givet anledning til voldsomme diskussioner om dens indhold.

Var nogle af de spørgsmål om dansk kultur, historie og samfundsforhold, der blev stillet til potentielle danskere, alt for svære eller ude i hampen? Eller var det forkert at stille spørgsmål ved de specifikke spørgsmåls berettigelse, når prøven først og fremmest skulle vise, om ansøgerne kunne og ville tilegne sig et stof på dansk og efterfølgende svare på spørgsmål om det?

Indfødsretsprøven består af 40 spørgsmål, som man skal svare rigtigt på for at kunne blive dansk statsborger. Det er pensummet bag prøven, 140 sider i alt, som Mungo Park Kolding nu gør til genstand for sin »dramatisering«. Teatret søger svar på, hvad det er, der gør en dansk.

Konkret afgrænsning

»Danskheden diskuteres som aldrig før, og luften er fyldt med definitioner og armlægningskonkurrencer. Der er mange forskellige bud, men indfødsretsprøvens spørgsmål er en meget konkret afgrænsning af, hvad man skal vide for at få dansk statsborgerskab,« siger teaterchef Lasse Bo Handberg i en pressemeddelelse.

»Der er noget enormt morsomt og vel egentlig også problematisk i, at nogen har lavet et pensum som definerer det, man skal vide for at være dansk. Det virker på en måde absurd at koge definitionen af danskhed ned til et pensum på 140 sider, og det forhold synes vi er værd at behandle på teaterscenen,« siger teaterchefen, som føler sig ansporet af, at man med prøven »har forsøgt at gøre verden overskuelig på denne her meget konkrete måde«.

Iscenesættelsen er lagt i hænderne på den amerikanskfødte instruktør Katrina Bugaj, der skal stå for iscenesættelsen.

Mungo Park Kolding har tidligere haft held med at skabe forestilling om nogle af tidens varme emner, herunder om Dansk Folkepartis vej mod magten, »De stuerene«, og »Nationen,« med udgangspunkt i Ekstra Bladets debatforum beskæftigede sig med den aktuelle debatsituation i Danmark.

Den amerikanskfødte instruktør har selv boet i Danmark i 7 år, men hun har endnu ikke været oppe til den prøve, hun skal skabe en teaterforestilling over.

»Indfødsretsprøven« har premiere d. 25. april på Mungo Park Kolding, hvor forestillingen spiller frem til 6. maj.