Inden danske Oscar-bud: Filmbranche mangler internationalt mod

På dagen, hvor det Det Danske Filminstitut offentliggør komitéens shortlist til Oscar-kategorien »Bedste Udenlandske Film«, bliver branchen mødt af kritik for ikke at have modet til at satse internationalt. »Vi er nede i en bølgedal,« siger filmekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag eftermiddag løfter Det Danske Filminstitut sløret for, hvilke tre danske film komitéen har udvalgt til at være med i opløbet til en indstilling til Oscar-kategorien »Bedste Udenlandske Film«.

Inden offentliggørelsen møder den danske filmbranche dog kritik for ikke at satse nok på det internationale marked.

»Set med de internationale filmkritiske briller er dansk film nede i en bølgedal i øjeblikket. Vi satser meget på film, der kan gå godt til det danske marked,« siger Claus Christensen, der siden 2002 har været ansvarshavende chefredaktør på filmmagasinet Ekko.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at Danmark er underrepræsenteret ved de internationale filmfestivaler, og at danske film generelt hiver færre udenlandske priser hjem. Claus Christensen mener, der kan være en økonomisk forklaring.

»Dansk film fattes penge. Det hænger selvfølgelig sådan sammen, at jo flere penge man har, jo større mod har man også. Selvom branchen modtager en stor portion statsstøtte, skal de danske producenter også investere noget i filmene selv. Der er man i øjeblikket bange for at tænke stort, og derfor har man i stedet koncentreret sig om at lave film, der sælger på hjemmemarkedet,« siger han.

Han nævner for eksempel den store satsning »Sommeren ’92« som et eksempel på, hvordan filmindustrien vender sig ind mod det nationale marked.

Dog har Claus Christensen to bud på oplagte kandidater, som han håber den danske Oscar-komité udvælger torsdag eftermiddag.

»Bille Augusts »Stille Hjerte« og Tobias Lindholms »Krigen«,« siger han.

»Det er to film, som både er bevægende og rørende, men som også diskuterer nogle vigtige emner. »Stille Hjerte« diskuterer dødshjælp, men også hvordan vi har det i familien, og »Krigen« handler om Danmarks krigsindsats i Afghanistan, men også på et dybere plan om hvad der sker med mennesker, der går i krig,« siger Claus Christensen.

Når torsdagens shortlist er blevet offentliggjort, har den syv mand store komité frem til 23. september til at beslutte sig for, hvilken af de tre film, der skal have den endelige indstilling til en Oscar-nominering.