Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Hjørring kalder det ikke bare et teater, men et teater – og oplevelseshus. Udstyret med specialdesignede spader med indgraveringer mødtes repræsentanter for både Vendsyssel Teater, kommunen, Realdania og de fonde, der også har spyttet i kassen, i den kølige forårssol for at grave det første hul i jorden.
Nu er man så i fuld gang med at bygge et nyt Vendsyssel Teater, der vist oven i købet bliver Danmarks nordligste. 4.200 kvm til kulturen. Og så oven i købet lige i nærheden af stationen – let at komme til, let at komme fra. Det hele skal stå færdigt i efteråret næste år. Flot arbejde af teaterchef Peter Schrøder, at han har kunnet lirke de nødvendige pengekasser op.
Men Vendsyssel Teater er ikke den eneste scene, som udvider. Lidt længere sydpå, i Randers, hvor der sidder en mindst lige så energisk teaterchef, Peter Westphael, er man efter 15 års eksistens ved at lægge endnu en teatersal til den eksisterende og udbygge foyerområdet. Og i Aarhus har Svalegangen kunnet slå dørene op til et nyt scenerum, bygget ovenpå det eksisterende, etablereret også med offentlige kroner og fondsmidler i ryggen. I Aalborg drømmer man om et helt nyt teater – i hvert fald gjorde den nu afgående teaterchef Morten Kirkskov det – som erstatning for det gamle hus i Jernbanegade. Længere fremme er man på Fyn. Odense Musik- og Teaterhus, der blandt andet skal huse Odense Teaters eksperimentalscene, bliver blandt de største kulturhuse i Danmark med 1.740 siddepladser i standardopstilling i Store sal.
Så det er altså efterhånden ikke toptunede spillesteder, provinsen mangler. Læg dertil, at Aarhus Teater skal renoveres.
Interessant er det, at samtidig med, at vi bygger forkromede templer til kunsten, er der en bevægelse væk fra scenens lukkede reservater. I hvert fald i det små.
Tag Teatergrad i København – anført af bl.a. Hassan Preisler – der forlod det etablerede Østre Gasværk Teater, hvor man ellers havde fået stillet fine rammer til rådighed for at nå et andet publikum på Ydre Nørrebro. Teatret spiller i øjeblikket sin »Perkercabaret« på cafeer og kulturhuse. Og når forestillingen skal på turné næste sæson i regi af De Danske Teaterforeninger, går turen ikke til etablerede teaterhuse, men til cafeer og andre alternative spillesteder, hvor andre grupper end de vante teatergængere har deres gang.
Samtidig har Københavns Musikteater opgivet sit dyre lejemål i Kronprinsensgade for i stedet snart at spille over hele byen, bl.a. også for at komme i tættere kontakt med et publikum, der ikke kunne drømme om at sætte benene i et af de intimiderende teaterhuse, de ikke føler, har noget med dem at gøre.
Alle under selvfølgelig teatret dejlige, moderne og fleksible teaterhuse, der kan yde kunsten de bedst mulige betingelser. Men »modbevægelsen« bør også minde os om, at det, der sættes på scenen, til hver en tid er vigtigere end rammerne.