Imperium

Forfatter Christian Mørk Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det passede ikke til den nye nation at lægge sin hovedstad i den delvist nedbrændte handelsby New York. Her var de fleste af hollændernes gamle bygninger stadig i ruiner efter en lang krig med englænderne, og man havde anlagt statens nye hjem helt nede der, hvor Wall Street er med til at snøre Manhattan sammen, så folk stod som sild i en tønde.

Da New Yorks bysbarn Alexander Hamilton så lavede en aftale, der friholdt byen fra at betale for sin egen genopbygning, lod han gerne som modydelse hovedstaden overføre til en sump længere sydpå, som havde plads. Washington, District of Columbia, opstod derfor som det, dette nye land gerne ville være: et anderledes samfund i tråd med den netop overståede franske revolution, der var fri for konger og dronninger. Og den nye hovedstad skulle derfor være et symbol.

Men hvad skulle være modellen?

Rom, naturligvis. Med lidt fransk og engelsk drys. For Amerika fik ikke direkte parlamentarisk demokrati, som vi kender det i Europa. Nej, man indstiftede et senat. Og dertil en slags underhus, med et nik til det England, man havde forladt, og satte som en halvgarderet Cæsar til slut præsidenten over dem som en sidste instans, der kunne træde til, efter at de to kamre havde talt.

Bygningerne blev storslåede. De ankom naturligvis kun drypvis, men det tog fart, efterhånden som landet buldrede mod vest.

Og de første landsfædres ydmyge drøm om et bondesamfund, der aldrig ville hige efter herredømme, ændrede form i denne nye stad. Næsten, som om byen i sig selv påvirkede dem, akkurat som Gaius Iulius Cæsars enevældige magtovertagelse i sin tid må have haft hans vældige søjler som værdig kulisse. En romersk kuppel blev rejst over Kongressen. Stridbare ørne blev hugget i granit, hvor de stadig stirrer stift ned på forbipasserende overalt. Brede alléer savede igennem byen med store statuer i hver ende.

Forleden, da jeg passerede gennem byen i tjeneste for en anden dansk avis, kunne jeg ikke komme bort fra de håndgribelige eksempler på denne storhed, denne arkitektoniske tanke om et imperium, der i selve sin udformning huggede sin egen fremtid ud i sten.

Jeg stod tæt på landets 45. præsident, Donald John Trump, under hans indsættelsestale, der blev afholdt foran fem flag, der repræsenterede en forgangen periode. Han hævede begge sine knyttede næver i en sejrsgestus, der næsten var ægte romersk, hvis det var lykkedes Scipio Africanus at blive kejser i stedet for kejseren.

Jeg hørte ordene fra talerstolen om, at landets byer var et helvede af vold og mord, og at »dette amerikanske slagteri stopper nu.« Jeg skuede ud over mængden, der nok jublede, men ikke virkede så sejrrige, som dagen indbød til. Romerne ville have båret ens togaer med rød stribe i alt det hvide. Hvad jeg så i stedet var røde kasketter, der med sit MAKE AMERICA GREAT AGAIN var deres egen populære fortsættelse af S.P.Q.R. for Senatet og Det Romerske Folk.

Imperium. Det findes endnu.