Ild i muhammed-tegners kunstværk efterforskes som mordbrand

Dele af den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks' træskulptur Nimis er brændt ned. Svensk politi efterforsker sagen som en mordbrand.

epa05646261 A view on the damaged controversial artwork 'Nimis' by Swedish artist's Lars Vilks at Kullaberg in northwest Skane, Sweden, 24 November 2016. The artwork has been severely damaged in a fire and around a quarter of the wooden structure has been destroyed, according to the rescue assessment. Lars Vilks started to build his sculpture in 1980 when he found a lot of drift wood in the area. EPA/BJORN LINDGREN/TT SWEDEN OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: BJORN LINDGREN/TT

De fleste tårne står stadig tilbage på drivtømmer-borgen Nimis, der er bygget op gennem 26 år på den yderste spids af Kullen i Skåne af den kontroversielle svenske kunstner Lars Vilks.

I nat blev omkring en femtedel af kunstværket brændt ned, og svensk politi efterforsker sagen som en mordbrand

»Vi efterforsker det som en mordbrand på grund af affektionsværdien og fordi det er et meget velkendt kunstværk,« siger politiets områdechef Fredrik Bratt til avisen Sydsvenskan.

I Sverige bruges betegnelsen mordbrand om en påsat brand med alvorlige anslag mod »liv, sundhed eller ejendom«, uanset om branden har truet med at tage menneskeliv eller ej.

Branden blev opdaget tidligt i går aftes og klokken 22 var den slukket af brandvæsenet, som brugte havvand til slukningsarbejdet og i første omgang havde stort besvær med at få materiel ned til kunstværket. Nimis er ygget på en stenet og afsides grund helt ned til vandet i Kullaberg naturparken yderst på halvøen Kullen, der rager ud i Øresund nord for Helsingborg.

Politiet har endnu ingen mistænkte for ildspåsættelsen, men Lars Vilks har mange erklærede fjender. Ved terrorangrebet i København i 2015 gik gerningsmanden først til angreb på Krudstønden på Østerbro, hvor den 55-årige Finn Nørgaard blev dræbt af skud. Senere skød og dræbte gerningsmanden den 37-årige Dan Uzan foran synagogen i Krystalgade.

Angrebet på Krudttønden skete under arrangementet »Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed« hvor Lars Vilks var inviteret til at tale. Vilks har gennem mange år været udsat for både chikane, trusler og angreb, efter at avisen Nerikes Allehanda i 2007 bragte hans tegning af profeten Muhammed som en »rundkørselshund« - et street art fænomen i Sverige. Han kaldes derfor også »den svenske muhammedtegner«.

Lars Vilks har siden terrorangrebet i København levet under politibeskyttelse og kan ikke længere selv bygge videre på Nimis. En række frivillige har påtaget sig at vedligeholde værket, som hvert år besøges af op til 30.000 gæster.