Ikke mere M/F Issehoved, tak

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig var min plan, at denne uges klumme skulle handle om kulturel appropriation, men efter at have fulgt den debat, der har kørt hele ugen i mit Facebook-feed efter et indslag i Deadline på DR2 i mandags, overmandede trætheden mig alligevel.

For debatten har – som det så ofte sker med den slags diskussioner – været drevet fuldstændig ud af proportioner. Der kan ganske enkelt ikke drives flere holdninger ud af, hvorvidt Justin Bieber må få dreadlocks eller ej.

For nogle er det »bare en sjov frisure« og herregud – alle må da gøre hvad de vil. For andre er det et lidt for blegt popbarns latterlige forsøg på at score lidt »ægte« streetcred fra en minoritetskultur – uden i øvrigt at have sat sig ind i rastafarikulturens mange skrevne og uskrevne regler.

Længere er den sådan set ikke.

Derfor kommer denne klumme i stedet til at handle om debatten – især som den tager sig ud på de sociale medier lige nu.

Det handler ikke så meget om tonen og sproget – den er som bekendt fortsat under lavmålet, uanset hvor meget regeringsledere og andre maner til global besindighed. Nej, lad os i stedet dvæle lidt ved den nye type af meningsdannere, der for alvor har fundet sig til rette under det hvide f på den blå baggrund. Alle er de som regel dygtige folk med lange uddannelser og i normale sociale sammenhænge er de flinke og søde mennesker, der vil os alle det bedste.

Men noget sker med dem, når de skal forsøge at surfe på toppen af Facebooks algoritmer for at nå det største »reach« på deres statusopdatering.

I deres mere og mere åbenlyse jagt på »likes« og kommentarer bliver deres holdninger også stadig mere sort/hvide og polemiske. Her er ingen plads til nuancer – og da slet ikke rum for at bøje sig en millimeter for andres argumenter og holdninger.

Hvornår har du eksempelvis sidst oplevet nogen i en debat på Facebook skrive: »Dét var en god pointe. Du har ret. Jeg trækker min holdning tilbage.«?

Det sker bare ikke, for ingen – og da slet ikke den professionelle meningsdanner – har lyst til at tabe ansigt og blive hånet og latterliggjort af alle dem, der sidder derude og følger med. Derfor ender det mest i noget skrigeri på skrift for showets skyld og så radiotavshed, hvis man formaster sig til at trække sig fra debatten for at udføre et stykke rigtigt arbejde – hvilket så af nogle også bliver betragtet som et nederlag.

Der er ingen tvivl om, at Facebooks opbygning er selve grundlaget for dets enorme succes, men inertien i det kan også ende i at blive dets deroute.

For hvem gider i længden blive hængende på noget, der ingen vegne fører hen? Så sjovt er det jo heller ikke mere sjovt at se, hvem der har fødselsdag i dag og i øvrigt modtage den 17. opdatering omkring det nye »frække« navn til Samsøfærgen. Eller er det?