Ikke kun en Batman

60 i dag. Michael Keaton har glimret i en række filmroller, der rækker fra det bizarre til ... Batman.

Michael Keaton mestrer både det komiske og det dæmoniske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Laban-Mattei

Mange år før Christian Bale trak i den sorte læderdragt og sænkede stemmen to oktaver, var der kun én Batman, og det var den i dag 60-årige Michael Keaton. Det var i Michael Burtons Batman fra 1989 - stamfaderen til de moderne superheltefilm - at Keaton for alvor blev stjerne, men forinden havde han i et lille årti gået fra den ene lille perle af en rolle til den anden.

Michael Keaton læste retorik på universitetet, hvilket var en meget indirekte måde at komme i gang med en karriere som stand up-komiker. Kemien var dog ikke rigtig til stede mellem Keaton og publikum, og i stedet forsøgte han sig som skuespiller. Efter at have tilbragt nogle måneder boende i sin folkevogn i Hollywood, skaffede han sig levebrød i TV-serier som Mister Rogers Neighbourhood og The Mary Tyler Moore Show.

På dette tidspunkt optrådte skuespilleren stadig under sit fødenavn Michael Douglas, men for ikke at blive forvekslet med den anden skuespiller af samme navn, tog han navneforandring til Keaton efter et af sine forbilleder i faget, Diane Keaton.

Han blev bemærket i en række små skæve roller, blandt andet som speedsnakkende altmulig mand i Natholdet. Tim Burton gav ham hans første større rolle som den bizarre figur Beetlejuice i filmen af samme navn, der står meget højt på listen over meget mærkelige og uforudsigelige film. Michael Keaton udviser her den underlige blanding af besættelse og jovialitet, som senere blev brugt til fuld effekt i gyserfilmen En fremmed flytter ind. Her spiller han en mystisk mand, der uden forklarlig grund terroriserer et ungt par, som han har lejet et værelse hos. Forinden havde han dog braget igennem i Tim Burtons meget hypede Batman-film. Selvom Christian Bale formentlig vil blive stående som den ultimative Batman, har Keaton også sine fans. Hans mere afrundede og knap så dæmoniske Batman/Bruce Wayne er mere i pagt med tegneseriens oprindelige kitsch, og selvom filmen først og fremmest fik omtale for Jack Nicholsons fremstilling af ærkeskurken The Joker, var Keaton helt fyldestgørende, og gentog sin rolle i efterfølgeren Batman vender tilbage. Klogeligt afslog han at optræde i den tredje Batman-film, der var skæmmet af et meget ringe manuskript.

Keatons karriere er siden blevet holdt nogenlunde i gang med mindre roller af svigtende kvalitet, men har for ganske nylig vist gode takter i actionkomedien The two other guys, hvor han spiller krakilsk kriminalkommissær med uimodståelig komisk effekt. At han kan stjæle scener fra Will Ferrell siger noget om, at han langtfra er et udbrændt talent.