Ikke flere numseklask på Zentropa

Den seneste tids snak om seksuelle krænkelser i kulturlivet får nu Zentropa til at stramme op. Fremover vil der hverken være kultur for at »give eller modtage klask som belønning eller straf,« siger ledelsen

To tidligere »småtter« har til Information fortalt, at de på Zentropa blev bedt om at »stikke numsen i vejret«, så Peter Aalbæk kunne klaske dem bagi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Den seneste tids diskussioner om seksuelle krænkelser i det danske og udenlandske filmmiljø får nu konsekvenser for  Zentropa.

I årevis har filmselskabet været kendt for sin alternative ledelsesstil, der blandt andet har betydet, at de unge på Zentropas såkaldte småtteuddannelse skal straffes med fysisk arbejde på Zentropa-stifter Peter Aalbæk Jensens farm i Herfølge - eller smæk.

»Hvis stemningen er til det, skal man læne sig ind over et bord og stikke numsen i vejret. Det kan godt gøre ondt, hvis Peter Aalbæk er i drillehumør. Det føles grænseoverskridende i begyndelsen, men de fleste vænner sig til det med tiden. Og til sidst, når man har arbejdet på Zentropa i nogen tid, fortæller man sine nye kolleger, at det er helt normalt,« har to tidligere småtter fortalt til Information denne uge.

Men den slags afstraffelse vil ikke være del af fremtidens Zentropa. Filmselskabets ledelse og dens kontroversielle stifter Peter Aalbæk har netop afholdt et møde om, »den fremtidige linje for virksomhedens arbejdsmiljø,« og det har resultereret i nogle regler, som » alle medarbejdere er underlagt«.

»Vi ønsker at være et selskab med højt til loftet, hvor der er frihed til at være original og frihed til at være anderledes. Hvor struktur og kaos går hånd i hånd, og hvor fællesskab og hårdt arbejde gør at vi kan løfte filmproduktioner op i særklasse,« skriver ledelsen og fortsætter.

»Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt. Virksomhedskulturen på Zentropa skal også fremover være farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at krænke nogen og vil gennem dialog med alle ansatte opfodre til en åbenhed om egne og andres grænser og behov, så vi sammen kan skabe en rummelig arbejdsplads«.

Fagforeningen for film- og tv-arbejdere, FAF, har tidligere kaldt Zentropas smæk for "fuldstændig sygt".

I forbindelse med den verserende #metoo kampagne, hvor kvinder over hele verden har fortalt om seksuelle krænkelser, har sygelyset også rettet sig mod Peter Aalbæk Jensen, der selv har fortalt, at han har »klappet flere kvinder bagi«. Det har fået den svenske filmstøtteorganisation Film i Väst til at nægte at arbejde sammen med Zentropa, hvis Peter Aalbæk Jensen er producent.

Tidligere i dag indsendte 577 kvinder fra den svenske film- og teaterbranche et fælles opråb, der skal gøre op med kulturlivets »tavshedskultur«. Opråbet indeholder flere eksempler på chikane og overfald.  Det har allerede fået konsekvenser på det svenske nationalteater, der har indledt en intern undersøgelse.