Ib Michael går tæt på sig selv

Ib Michaels nye roman »Den blå bror« er i høj grad inspireret af hans egen vilde gymnasietid i 60erne. Men det er ingen erindringsbog, siger han.

»Jeg har stof til endnu en roman, der tager udgangspunkt i mine erindringer, men om det ender med at blive to, tre eller fem bøger, det kan ingen vide,« siger Ib Michael. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks bedst sælgende forfattere, Ib Michael, har skrevet en ny bog, hvor han går tæt på sin egen ungdom.

Den 31. august sender Gyldendal romanen »Blå bror« på gaden. Her er Ib Michael tilbage i fødebyen Roskilde og de vilde ungdomsår i begyndelsen af 60erne.

Bogens navnløse jeg-fortæller, der går i 1. g på Roskilde Katedralskole - ligesom forfatteren gjorde det - kaster sig med fuld appetit ud i livet for at samle viden og erfaringer med kvinder, venner, rusmidler og fest - lige som forfatteren gjorde det.

Ib Michael har givet bogen et sjovt motto: »Alle erindringer er fiktive. Mine er romaner.«

Han understreger dermed, at der altså er tale om en roman og ikke en erindringsbog.

»Alle i bogen, inklusive fortælleren, er roman-personer. Det er en slags fritstillet erindring. Jeg bruger løs af erindringer og af Roskilde, men man kan overhovedet ikke regne med, at tid og sted er korrekt.

Opdigtet familie
Jeg vil lige præcis ud af den kronologiske spændetrøje,« siger Ib Michael og tilføjer:

»Men alle romanpersoner henter vel deres liv fra forfatteren, hans liv og oplevelser, og det gør denne her roman i høj grad.«

Historien handler om en ung mand og hans liv i gymnasiet i 1963, det år den amerikanske præsident John F. Kennedy blev skudt, og 1964. Bogen er både et portræt af tiden - Danmark i 60erne - og den unge mands liv med op- og nedture.

Heller ikke hovedpersonens familieforhold er identiske med virkeligheden, siger forfatteren.

»For eksempel har forældrene intet at gøre med mine virkelige forældre. Søskendekonstellationen er også helt anderledes. Jeg har ikke nogen lillesøster, der har haft polio. Og den blå bror, som har givet navn til romanen, er en tvillingebror, der er død og heller ikke er hentet i virkeligheden,« siger Ib Michael.

Han synes, at det har været spændende at skrive romanen.

»Det har givet mig den oplevelse, at livet er fantastisk, og at ungdommen, lige som andre livsstadier, er noget, der aldrig kommer tilbage. Det har givet mig en fantastisk indlevelse i, hvad ungdom er. Jeg tænker ikke specielt på ungdom i 60erne, men universel ungdom, der til en hver tid rummer nogle særlige kræfter, æresbegreber og måder at knytte sig til andre mennesker på. I kærlighed og venskab.«

Ib Michael er allerede i gang med bind nr. to, men han kan ikke sige, om der i alt vil komme to, tre eller måske flere (erindrings)romaner.