Ian McEwan forenet med ukendt bror

Den Booker-belønnede britiske romanforfatter Ian McEwan har fået afsløret en familiehemmelighed, som viser, at virkeligheden ofte overgår fiktionen. Indtil for nylig troede han, at han var enebarn, men nu er en storebror dukket op. En sand historie om utroskab, krigstid og fortielser.

Først for fem år siden fik den berømte engelske forfatter Ian McEwan (58) at vide, at han havde en storebror, der nu er 64 år. Nu har de to brødre, som intetanende levede tæt på hinanden i Oxfordshire, kontakt med hinanden.<br>Foto: Jens Juncker-Jensen Fold sammen
Læs mere

I december 1942 satte en desperat ung engelsk kvinde en annonce i lokalavisen Reading Mercury.

Teksten lød i al sin enkelhed: »Hjem til en lille dreng på en måned søges. Fuld overdragelse.«

Bag annoncen skjulte sig en familietragedie, som langt fra var ukendt under Anden Verdenskrig. Rose Wort, som indrykkede annoncen, havde haft et forhold til den britiske major David McEwan, selv om hun var gift og havde to børn med den engelske soldat Ernest Wort, der var ved fronten,

Resultatet af affæren var den lille dreng, og da Ernest Wort meddelte, at han kom hjem på orlov, skulle babyen skaffes af vejen.

Et ægtepar, Rose og Percy Sharp, svarede på annoncen og adopterede barnet, som de fik overdraget på Reading jernbanestation i nærheden af London. Drengen fik navnet David, og nu viser det sig, at han er storebror til den kendte engelske forfatter Ian McEwan.

I 1944 faldt Ernest Wort under de allieredes landgang i Normandiet, og derefter kunne hans kone Rose gifte sig med David McEwan. I 1948 fik parret Ian, som først for fem år siden fik at vide, at han havde en storebror.

»Det var en stor overraskelse og glæde at opdage, at jeg havde en bror. Vi bød ham og hans familie velkommen, og vi holder kontakten ved lige. Vi var bl.a. med til hans datters bryllup sidste år,« siger Ian McEwan til International Herald Tribune.

De to brødres liv har været vidt forskellige. Ifølge britiske aviser forlod Roy Sharp allerede som 15-årig skolen for at blive murer. Ian derimod gik på privatskole og kom på universitetet og indledte derefter en lysende litterær karriere. Han fik i 1998 Booker-prisen for sin roman »Amsterdam«, og han har desuden skrevet internationalt anerkendte bestsellere som »Et særligt forhold«, »Soning« og senest »Lørdag«, der handler om en velsitueret mand, der midt i livet pludselig bliver udsat for en uventet begivenhed, som forandrer hans liv.

Inden Ian McEwan kom til verden, bortadopterede hans mor sine to første børn, Roy, som i dag er 72, og Margaret, som er 68.

Ian voksede op som enebarn. Han har tidligere fortalt, at der i hans barndomshjem var en atmosfære af vold, og at hans far slog hans mor.

»Hun var altid bange for ham, og det samme var jeg. Jeg gled bort fra ham og gemte mine mørkere tanker til mine romaner, (...) hvor fædre ikke bliver beskrevet særligt venligt,« skrev Ian McEwan i 2001.

Ian McEwan og David Sharp kom i kontakt med hinanden, fordi en tante til David Sharp - trods et tavshedsløfte - fortalte ham om adoptionen.

Allerede som 14-årig fandt David Sharp ud af, at han var adopteret, men hans mor ville ikke fortælle ham sandheden. Hun havde også fået tanten til at afgive tavshedsløfte, men hun brød det altså.

»Hun følte sig skyldig over at bryde løftet,« siger David Sharp til International Herald Tribune.

Han fortæller, at han aldrig havde hørt om Ian McEwan, da han mødte ham første gang,

»Nu har jeg læst alle hans bøger, men om han er rengøringsmand eller forfatter, er for mig ligegyldigt. For mig er han bare min bror,« siger David Sharp.

Han har nu skrevet en bog om familiedramaet, men det er uklart, hvornår bogen bliver udgivet. Om Ian McEwan selv synes, at der er romanstof i den nu afslørede familiehemmelighed, melder de britiske aviser ikke noget om.