»I Sverige er racisme blevet normalt, og det skræmmer mig ad helvede til«

Fredrik Boltes kaster med glæde sit 150 kg tunge korpus ud blandt publikum eller narrer en indvandringskritisk politiker til at synge en nazistisk propaganda-sang live i radioen. 1. maj spiller han i Fælledparken med sit politiske band Partiet.

Fredrik Boltes fotograferet af James de la Cloche. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Fredrik Boltes var ni år gammel, tog han sin ukulele under armen og stillede sig op ude foran det lokale indkøbscenter i Jönköping i Småland. Han sang og spillede tekster og melodier, han selv havde skrevet. Om hvordan vi ødelægger vores planet, og om hvordan vi behandler hinanden.

Siden har den nu 32-årige svenske musiker forsøgt at udtrykke sine holdninger på mange forskellige måder. Han har blandt andet prøvet lykken som politiker og har arbejdet med miljøvenlige køretøjer, men det var først, da han skabte reggaebandet Partiet, han fandt tilbage til sin rette hylde.

»Der sker noget magisk, når man synger om noget, man har stærke følelser for. Man kan selvfølgelig også skrive en artikel eller en bog om det, men med musik og lyrik kan man gøre det samme på ti linjer og fremkalde en masse følelser hos lytteren,« siger Fredrik Boltes.

Han er forsanger i Partiet, som er et af Sveriges mest succesfulde reggaebands. Det er kendt for sine politiske tekster og live- optrædender, der er så vilde, at bandet aldrig har fået dårlige koncertanmeldelser.

For Fredrik Boltes er definitionen på god politisk musik, at det rammer noget i ham og sætter ord på hans tanker og følelser. Når følelser, musik og politik mødes, forstærker det hinanden og skaber en gnist, som kan tænde et bål i ham, forklarer han.

Partiet begyndte som et gadeband. Uden mikrofoner og bevæbnet med en hat til at samle penge ind i spillede det på gader og stræder i Sverige og det nordlige Europa. Det er netop derfor, at bandet har udviklet en så potent spillestil, mener Fredrik Boltes. For hvis man skal have folk til at stoppe op og lytte, bliver man nødt til at være skarpe live. Derfor gør han altid et stort nummer ud af at interagere med publikum og få dem til at synge med, og selv om han er en fyr på 150 kg, er stagediving en fast del af repertoiret.

»Når jeg dykker ned blandt publikum, giver jeg udtryk for, at jeg stoler på dem. De samles, deler vægten og bærer mig. For mig er det symbolet på, hvordan vi bør behandle hinanden,« siger han.

Politik en del af reggaens DNA

Partiet skyder sin danmarksturné i gang til Rød 1. Maj i Fælledparken, og efterfølgende kan bandet opleves rundt omkring i landet i løbet af foråret. Fredrik Boltes glæder sig over at kunne vise respekt for de socialistiske partier ved at støtte Arbejdernes Kampdag.

»Når vi kan gå gratis i skole og komme på hospitalet, høster vi frugten af årevis af hårdt arbejde fra hele arbejderbevægelsen, derfor er jeg meget glad for at få lov til bidrage til at fejre 1. maj,« siger han.

Politik er ikke bare en vigtig del af Partiets musik; det er en del af hele reggaens DNA og tradition, mener Fredrik Boltes. Han tror på, at man sagtens kan lave politiske popsange, men popmusikere ønsker ofte at nå ud til så mange mennesker som muligt, og hvis man kommer med skarpe holdninger i sin musik, bliver det sværere.

De reggaemusikere, som Fredrik Boltes kender, går ikke nødvendigvis efter at lave kæmpehits eller fylde dansegulve. Det er folk, der har klare budskaber, fortæller han.

»Men det betyder ikke, at jeg ikke vil have mit budskab ud til flere. Når vi optræder på en hippieagtig festival, er det som at prædike for de frelste – publikum deler i forvejen mine holdninger, og det elsker jeg,« siger han: »Men jeg elsker allermest, når jeg kan nå ud til et publikum, som ikke nødvendigvis er enigt med mig.«

Racisme vor tids største problem

Hvis Fredrik Boltes slog sig som barn, sagde hans mor, at han skulle komme tilbage en time senere og fortælle, hvordan han havde det. Hvis det var blevet bedre, kunne han trøste sig med, at det trods af smerten ville blive lidt mindre hver time. Hvis smerten derimod blev værre og værre, skulle man ringe til lægen.

»Der er mange frygtelige problematikker i verden, men de fleste bliver en lille smule bedre hele tiden. Derfor er racisme vores største problem. I Sverige er racisme blevet mere og mere normalt, og det skræmmer mig ad helvede til, hvis jeg skal være helt ærlig. Det er i sådan en situation, at man skal tilkalde lægen,« siger Fredrik Boltes.

Nazistisk propagandasang

Op til det svenske rigsdagsvalg i 2014 blev Fredrik Boltes otte morgener i træk inviteret ind i et radioshow på Sveriges P4 for at hjælpe en kandidat fra hvert af de forskellige politiske partier med at skrive en politisk sang.

Han hjalp en kandidat fra det kristne parti, en fra det socialdemokratiske og flere fra højrefløjspartierne med at omskrive en allerede eksisterende tekst til en politisk sang med afsæt i kandidaternes egne holdninger. Bagefter skulle kandidaten synge sangen live i radioen.

Men så kom turen til det indvandrekritiske parti Sverigedemokraterna. Aftenen inden radioshowet fandt Fredrik Boltes en nazistisk propagandasang fra 1937 på nettet. Han oversatte teksten fra tysk til svensk og byttede Adolf Hitler ud med Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson. Han ændrede også andre nøgleord som jøde til tigger og hagekors til blåsippan (anemone).

Den følgende dag lod han som om, at han skrev teksten sammen med Sverigedemokraten Anne Karlsson. Han spurgte hende live i radioen, om sangen kunne blive et hit. Hun svarede ja, og han skruede op for det instrumentale marchstykke, mens hun uvidende sang den nazistiske melodi for 70.000 lyttere:

Vi, vi är kämpar i SD och SDU

Svenskhet från hjärtat det lovar jag dig nu

Blåsippans väg, tillsammans, på gång’ för,

Ledaren vår, Jimmie Åkesson

Det lykkedes Fredrik Boltes at holde masken, indtil han sad i bilen på vej hjem. Først her kunne han få afløb for det grineanfald, der havde bygget sig op i løbet af morgenen.

Enden på radiokarriere

Efterfølgende fandt Anne Karlsson ud af, hvad han havde gjort, og Fredriks stunt endte som en stor historie i de svenske medier.

»Mit mål var at vise, hvor mange ligheder, der er mellem måden, nazisterne brugte propaganda på under krigen, og måden Sverigedemokraterna bruger propaganda i dag. De skaber frygt. Folk købte det under Anden Verdenskrig, og folk køber det igen i dag,« siger han.

Episoden blev enden på Fredrik Boltes radiokarriere. Han blev fyret fra projektet, og radiochefen undskyldte til Anne Karlsson i en direkte udsendelse.

Efterfølgende blev han mødt af en del kritik fra folk, som mente, at stuntet gik over stregen, og det forstår Frederik Boltes egentlig godt. Alligevel fortryder han ikke, at han gjorde det.

»Andre svenskere siger, at vi skal tage debatten med disse mennesker, mens nogle siger, at vi ikke engang bør diskutere med Sverigedemokraterna, da deres holdninger er for langt ude. De har alle en pointe,« siger Fredrik Boltes og tilføjer:

»Det vigtigste er, at vi tager stilling til og diskuterer disse problematikker. Det eneste, vi kan gøre forkert, er at se passivt til. Kig i historiebøgerne, hvis du vil se, hvad der sker, når ingen gør noget ved problemerne.«

Partiet kan opleves i København, Roskilde, Esbjerg, Viborg, Kolding, Frederikshavn og Vejle i løbet af maj 2016.