I slutningen af august blev Det Danske Filminstitut snydt for 200.000 kroner

Statens Museum for Kunst er ikke den eneste statslige kulturinstitution, der er blevet snydt af it-kriminelle. DFI mistede 216.000 kroner i efteråret, da bedragere havde held med at udgive sig for at være instituttets direktør.

It-kriminelle havde i august held med at udgive sig for at være Det Danske Filminstituts administrerede direktør, Henrik Bo Nielsen (foto), og overtale en medarbejder til at udbetale 216.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som så mange andre virksomheder og institutioner er Det Danske Filminstitut (DFI) jævnligt udsat for forsøg på såkaldt CEO-fraud, hvor it-kriminelle udgiver sig for at være stedets direktør.

»En enkelt gang har de desværre haft held med deres foretagende,« fortæller vicedirektør i DFI Jakob Buhl Vestergaard.

Bedrageriet fandt sted i slutningen af august, hvor 216.000 kroner blev overført til en udenlandsk konto.

»De (svindlerne, red.) havde på en eller anden måde opdaget, at vores administrerende direktør var bortrejst og sendte en mail, som han umiddelbart så ud til at være afsender af. I mailen bad han om en hurtig udbetaling,« siger Jakob Buhl Vestergaard.

DFI-medarbejderen, der modtog mailen med en anmodning om en pengeoverførsel, bad om et såkaldt udbetalingsgrundlag. I DFI er det et fysisk stykke papir med en fysisk underskrift.

»Det blev den pågældende medarbejder lovet i løbet af et par dage, og så udbetalte vedkommende desværre pengene. Vores regler dikterer ellers, at der skal være et udbetalingsgrundlag, men det gik medarbejderen på kompromis med, fordi mailen tilsyneladende var fra den administrerende direktør. Medarbejderen havde aldrig fået en mail direkte fra direktøren før,« fortæller Jakob Buhl Vestergaard.

Yderligere en medarbejder godkender som statens regler foreskriver herefter udbetalingen.

Svindelnummeret blev opdaget, da den samme medarbejder modtog en ny mail, hvor bedragerne igen udgav sig for at være den administrerende direktør og bad om endnu en udbetaling.

»Da den pågældende medarbejder ikke havde modtaget udbetalingsgrundlaget for den første pengeoverførsel, begyndte vedkommende at undre sig og gik til sin chef,« siger Jakob Buhl Vestergaard.

Bedraget blev meldt til bank og politi, men pengene var tabt.

»Efterfølgende undersøgte vi selvfølgelig, om der var noget, som vi kunne gøre bedre for at forhindre den slags, men der er ikke noget galt med vores regler. Så det har handlet meget om at informere om, at den slags finder sted, samt indskærpe, at reglerne altid skal følges, og at der ikke er nogen undtagelser - heller ikke for den administrerende direktør,« siger Jakob Buhl Vestergaard.

Bedrageriet mod DFI minder om forløbet på Statens Museum for Kunst (SMK) i vinterferien, hvor museet blev franarret for 805.000 kr.

»Direktørsvindel er desværre et stigende problem. Vi ser flere og flere tilfælde, hvor it-kriminelle giver sig ud for at være en ledende medarbejder i offerets virksomhed og på den måde forsøger at franarre virksomheden penge. Ofte er det hastværk, der bliver brugt som begrundelse for, at medarbejderen ikke skal bruge tid på at gå gennem de normale kanaler og kontrolprocedurer,« udtaler minister for innovation, Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Ministeren ønsker, at ansatte i den offentlige sektor skal rustes bedre i digitale sammenhænge.

»Det er afgørende, at vi hele tiden bliver bedre til at håndtere udfordringerne med informationssikkerhed. Vi skal have løftet de ansattes kendskab til informationssikkerhed, og det er blandt andet noget af det, der er fokus på i digitaliseringsstrategien. Derudover har regeringen igangsat arbejdet med en ny national cyber- og informationssikkerhedsstrategi. Den vil også indeholde konkrete initiativer, som vil styrke sikkerheden,« skriver ministeren.