I sauna med fantomer og prinser

»Phantom of the Opera« i en sauna-version? DM i saunagus begynder i dag og varer til søndag. Berlingske har besøgt en af deltagerne i disciplinen »teamgus« for at se, hvordan man sætter et godt show sammen.

BMINTERN - Henrik Baunkjær Sørensen er gusmester på Skodsborg Kurhotel og skal deltage i DM i Saunagus i Bjerringbro. I dag har saunagusen haft temaet "Phantom of the Opera" Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck

Det er altid en stor lettelse, når man ikke er den, der bliver udpeget til at deltage i et show, og glæden er så ubetinget større, hvis man sidder iført badetøj i en sauna. Man vil helst ikke hives op foran de andre. På den anden side må man lade gusmesteren Henrik Baunkjær Sørensen, at netop fordi han giver den hele armen, er den forkortede sauna-version af »Phantom of the Opera« så storslået og sjov, at vi alle kommer til at grine.

En af gæsterne til saunagus på Kurhotel Skodsborg bliver iført maske, og om hals og hænder er der lænker. Musikken brager derudaf, og Henrik står i badebukser, maske og blodrød kappe og overrækker en rose til den udkårne badegæst.

Om lidt er der DM i saunagus – til dem, der ikke har prøvet saunagus, må man sige, at det skal man bare. Velvære fra yderst til inderst.

Men der er forskel på, om man deltager i en almindelig gus, som oftest går ud på, at man sidder 20 mennesker i en sauna, mens gus-mesteren hælder æteriske olier på de varme sten – og så gus med indlagt show.

Denne dag oplever vi »Phantom of the Opera«, men når Henrik Baunkjær Sørensen med sin gus-makker Anders Hage stiller op til DM i weekenden, bliver det med »Prinsen af Egypten«. Det er historien om Ramses og Moses, løst bygget over Dreamworks’ tegnefilm fra 1998.

»Saunaen i Bjerringbro, hvor DM afholdes, er med 75 kvadratmeter en af Danmarks største saunaer. Det bliver fantastisk at optræde i så stor en sauna, og når vi går i gang med historien, finder publikum efterhånden ud af, at det er dem, der er slaverne. Min makker vil simulere, at han pisker gæsterne, og vi kommer til at veksle mellem de rolige dufte og så dem, hvor der rigtig er knald på,« fortæller Henrik Baunkjær Sørensen begejstret.

Nøøj, det er godt

For at man ikke skal blive overophedet under det varme show, er der indlagt pauser i »Phantom of the Opera«, så man lige kan gå ud fra saunaen og få kulden.

Efter anden seance ser alle gus-veteranerne helt glade ud ved tanken om, at vi nu skal iføre os slippers og slåbrok og gå ned og dyppe os i Øresund. Man tænker, at de er gale, indtil ... nej også imens ... man svømmer fra den ene badebro til den anden i det iskolde vand. Men bagefter. Nøøøj, det er godt! Endorfinerne drøner rundt i kroppen, og en sær følelse af glæde spreder sig over det hele. Muligvis fordi man er begejstret over at have overlevet, muligvis fordi kroppen bare gør det, den skal, og prøver at afhjælpe, at den bliver tvunget fra varmt til koldt i løbet af meget kort tid.

»Der er ikke uhyre meget forskning inden for det her med æteriske olier, men jeg har da oplevet, at astmatikere har sagt, at hvis de går til saunagus to-tre gange om ugen, får de det bedre, og jeg forsøger at gøre oplevelsen endnu sjovere og mere spektakulær ved at tilsætte lys og lyd og show,« siger Henrik Baunkjær Sørensen.

Hverdag med bandekriminalitet

Han har været gusmester i halvandet år. Til daglig er han tourmanager for musikeren Joey Moe og politimand. Saunaseancerne er en dejlig afveksling, mener han.

»Hvis man, som jeg, bruger meget af sit arbejdsliv på at arbejde med bandekriminalitet, så har man et klientel, som bare aldrig er glad for at se en! Derfor er det rigtig rart at lave sauna-gus, fordi det gør alle glade. Jeg kan godt lide at guide folk til at slappe af, efter at de har haft en lang og hård arbejdsdag. Det er bare den dejligste følelse i verden,« siger Henrik Baunkjær Sørensen, hvis politiuniform denne dag er skiftet ud med en badebuks.

»De æteriske olier, som man smider på de varme sten, er en ekstra dimension i forhold til f.eks. teater. Man vælger duftene ud fra hvilke følelser, de skal fremkalde hos sauna­gæsterne. I »Phantom of the Opera« bruger jeg f.eks. ylang ylang, som er erotikkens blomst, og så er der rose, som er en romantisk duft, og tea tree, som renser huden. Når vi skal opføre »Prinsen af Egypten«, har vi tænkt os at begynde med nogle olier, som er rolige og harmoniske, og så BAM! Så er der power på, nu skifter scenen, og der kommer voldsommere dufte«.

DM i saunagus varer afvikles 28.-30. april i Bjerringbro Idrætspark.