I samspil med Matisse

Hvordan giver man ni Henri Matisse-malerier med omkring 100 år på bagen nyt liv? Ifølge Statens Museum for Kunst er svaret enkelt: Man tilsætter tre samtidskunstnere, giver dem tre rum og åbner udstillingen »Matisse &«.

For at fejre 100-året for stilarten fauvisme, hvor Henri Matisse var en af de fremmeste malere, lader Statens Museum for Kunst ni af sine fornemme værker af den franske kunstner indgå i en helt nye sammenhænge.

Ideen er udtænkt af kunstformidler Tine Nygaard. Hun har udvalgt allerede eksisterende værker fra to kunstnere og bedt en tredje, Malene Landgreen, om at skabe et selvstændigt værk i samspil med Matisses ni malerier. Fra Landgreens udstillingsrum er der adgang til to seperate rum, der byder på fotografier og video af henholdsvis Aino Kannisto og Jesper Just.

For Tine Nygaard er udstillingen et eksempel på, hvordan man giver beskueren en ny oplevelse ud af noget i forvejen kendt samtidig med, at man lader kunsten kommunikere på tværs af tid.

»Meningen med udstillingen er at gøre kunstoplevelsen subjektiv, det er beskueren selv, der skal navigere mellem det ny og det gamle. Således bliver det f.eks. synligt, hvordan man kan bruge billedsprog til at vise længsel,« siger hun, og henviser her til Aino Kannisto og Jesper Just - henholdsvis finsk fotokunstner og dansk videokunstner.

»Beskueren skal bruge udstillingen til selv at skabe forbindelser mellem kunstværkerne ved at holde dem op ved siden af hinanden,« siger Tina Nygaard. Billedkunstner Malene Landgreen har malet væggene i det rum, hvor Matisses ni værker hænger, og er som sådan den eneste af de tre samtidskunstnere, der har udført en installation direkte til udstillingen.

»Folk er normalt ikke vant til, at et malet rum også er et kunstværk, men det har vi forsøgt at koble med Malenes penselstrøg. Hun har udført kunstværker omkring flere af Matisses malerier og har farvelagt podier, der ligger under malerierne, og med sine henholdsvis stærke og afdæmpede farver understreger hun vildskaben i Matisse,« siger Tine Nygaard.Læs mere om udstillingen

www.smk.dk