I Polen er det snart ulovligt at tale om »polske dødslejre«

Den polske regering står bag et lovforslag, der kan give op til tre års fængsel for at anvende udtrykket »polske dødslejre«.

Ifølge Polens regering var det absolut ikke en polsk dødslejr, pave Frans besøgte, da han i juli gik gennem »Arbeit macht frei«-porten i Auschwitz i Oswiecim i det sydlige Polen. Foto: Janek Skarzynski/AFP Fold sammen
Læs mere

Den polske regering vil gøre det muligt at idømme polakker op til tre års fængsel for at bruge udtrykket »polske dødslejre« om Anden Verdenskrigs udryddelseslejre.

Et nyt lovforslag skal nu godkendes i det polske parlament, hvor regeringspartiet Lov og Retfærdighed har flertal, så det regnes som en formalitet, skriver The New York Times. Pointen er, at det var nazityskere og ikke polakker, som stod bag udryddelseslejrene i det besatte Polen under verdenskrigen:

»Det var ikke vore mødre og ikke vore fædre, som var ansvarlige for Holocaust-forbrydelserne. De blev begået af tyske og nazistiske kriminelle på besat polsk jord. Det er vores opgave at forsvare sandheden og den polske stats, nations og vore fædres, vore mødres og vore bedsteforældres værdighed,« siger Polens justitsminister, Zbignew Ziobro, ifølge The New York Times.

Lovforslaget har været diskuteret i årevis, og oprindeligt skulle det kunne give op til fem års fængsel for at bruge udtryk som »polske dødslejre«.

Som loven nu fremtræder, er den mindre streng og understreger, at kun de, der med vilje bagvasker den polske nation med udtryk som »polske dødslejre«, kan straffes med tre år, mens de, der ubevidst anvender den slags sprogbrug, kun vil få lettere straffe, herunder bøder.

Lovforslaget omfatter også kriminalisering af påstande om polsk ansvar for forbrydelser mod menneskeheden.

Nazisterne etablerede en række koncentrations- og udryddelseslejre i de lande, som Nazityskland havde besat som bl.a. Polen, og i efterkrigstiden har polakkers andel i folkemordet på jøder været et omstridt punkt.

Historiker og »nazijæger« Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal Centret medgiver ifølge Jerusalem Post, at den polske regering rent faktisk har et argument, idet de nazistiske lejre ikke var polske, men han påpeger, at loven skal ses i bredere sammenhæng, idet man i en række lande forsøger at kriminalisere udsagn om historie.

»Jeg kan ikke tro, at regeringen for alvor vil implementere denne lov,« siger Efraim Zuroff til avisen.

Den polske anklagemyndighed har været involveret i undersøgelser mod de jødiske historikere Jan Gross og Jan Grabowski, der begge i bøger har påpeget, at polakker var involveret i mord på jøder.

Massakren i Jedwabne

Historikeren Jacek Leociak fra Det polske Center for Holocaust-forskning har sagt til nyhedsbureauet AP, at det er vanskeligt at vurdere, hvor mange jøder der blev dræbt af polakker under krigen, men at antallet var betydeligt: »Påstanden om, at polakkerne dræbte flere jøder end tyskere, kan være korrekt, og dette er en chokerende nyhed for dem, der tror på den normale fortælling om polakkernes indsats under krigen.«

En af de polske massakre på jøder, som bl.a. Jan Gross har skrevet om, er den såkaldte Jedwabne-massakre, hvor polakker i 1941 brændte 300 jøder levende i den lille landsby Jedwabne.

Til polske medier sagde den polske undervisningsminister, Anna Zalewska, i sidste måned ifølge avisen Times of Israel, at der var tvivl om, hvorvidt det var polakker, der havde gjort dette, og det var et spørgsmål om »holdning«. En opinionsundersøgelse i den polske udgave af Newsweek viser, at 33 pct. af polakkerne var enig med ministeren i, at det ikke nødvendigvis var polakker, der udførte massakren, 29 pct. vidste det ikke, og kun 38 pct. var enig med udsagnet »Polakker brændte jøder i en lade i Jedwabne.«

Den israelske historiker Dinah Porat fra Holocaust Centret Yad Vashem i Israel siger til Jerusalem Post: »Der er en frygt for, at den polske regering vil genskrive historien og hvidvaske Polen og præsentere landet som et uskyldigt offer.«