I krigens skygge

Vi lever stadig i Anden Verdenskrigs skygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi lever stadig i Anden Verdenskrigs skygge. Det kan måske forekomme en nutidig ungdom underligt. Jeg selv er fra 1954 og derfor mere et barn af Den Kolde Krig end af Anden Verdenskrig, men jeg føler mig egentlig som barn af begge.

Selv om unge måske føler sig mere distanceret fra krigens gru end ældre, så møder også de nazismen i mange moralske og politiske sammenhænge. Nazismen – og efterhånden også kommunismen – er vores historiske forståelsesramme. Bevidst eller ubevidst sammenligner vi alt med nazismen og kommunismen.

Det er et tegn på betydningen af de totalitære bevægelsers hærgen, at bøger og film om ugerningerne stadig udkommer og værdsættes. I 2014 var det den franske forfatter Patrick Modiano, der fik nobelprisen i litteratur. Hans bøger kredser om emner som Holocaust og den tyske besættelse af Paris. Og i 2015 var det den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der skildrer den kommunistiske tragedie, der fik samme nobelpris.

Også på film er ikke mindst holocaust et af de stærkeste temaer. Ved Oscar-prisuddelingen i år var det den ungarske film »Son of Saul«, der skildrer jøder i en såkaldt Sonderkommando, der blev hædret med prisen for bedste ikke-engelsksprogede film.

Verdenspressen kunne i sidste uge fortælle, at verdens ældste mand er Israel Kristal, der er 112 år gammel. Han er polsk jøde og overlevede KZ-lejren Auschwitz, hvor hans hustru og to børn blev myrdet. Det giver en forunderlig glæde, at den slags mennesker stadig lever. Eller tag modstandsmanden Jørgen Kieler, der var med i Holger Danske-gruppen og blev taget af nazisterne. I fredags mødte han op i Istedgade for at besøge Stjerne Radio, hvor Holger Danske-gruppens første medlemmer var aktive. Man får gåsehud ved tanken om, at vi er så heldige stadig at have en mand som Kieler blandt os.

I den lille jødiske menighed møder man jævnligt personer, der har udstået det 20. århundredes rædsler. Blandt mine bekendte er en polskfødt jøde, der overlevede ophold i flere nazistiske lejre og kun overlevede ved mirakler. I menigheden er der polskfødte og russiskfødte jøder, der overlevede nazistiske og kommunistiske lejre. Og der er danske jøder, som gennemlevede skrækken i oktober 1943, og andre, der klarede sig gennem KZ-lejren There­sienstadt og stadig er blandt os.

Det sørgmodige er blot, at alle disse vidnesbyrd, bøger, film og levende menneskeskæbner ikke synes at være en barriere mod det barbari og det jødehad, der breder sig helt op til vores breddegrader.