I kø for Potter

Hobevis af Harry Potter fans var natten mellem fredag og lørdag samlet foran boghandlere verden over til en af årets største litterære begivenheder. Udgivelsen af den syvende og sidste Harry Potter bog.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Klokken er 23.15 natten mellem fredag og lørdag. Køen snor sig hele vejen rundt i Bog&Ide på strøget i København, hvor hobevis af børn og teenagere er samlet for at få den syvende og sidste udgave af J.K. Rowlings Harry Potter bøger.

Der er kaldt ekstra personale på arbejde for at tage sig af alle de fremmødte, som alle venter på at klokken bliver 01.01, hvor bøgerne bliver frigivet til salg.

Lokalet er pyntet op med Harry Potter plakater, flagermus, spindelvæv, ugler og frøer, og folk i køen er naturligvis klædt ud som bogens hovedpersoner. Det hele foregår til lyden af Troldemusik.

Midt i lokalet står det, alle folk er her for. Kasser og atter kasser - alle sammen plomberede og med påskriften Bloomsbury, som er det forlag, der udgiver Harry Potter. Ovenpå Alle kasserne sidder boghandler Jane Hansen, mens hun holder vagt og styrer slagets gang.

Hun har mærket at Harry Potter har fået flere fans gennem årene, og at interessen derfor er blevet skærpet denne gang.

»Vi kan mærke, at det er ti år siden, at J.K. Rowlings skrev den første bog. Der er mange unge mennesker, som var børn dengang, og som blev fans. De er blevet ældre nu, men er blevet mere dedikerede i mellemtiden og vil have den sidste bog, når den udkommer på engelsk. De vil ikke vente til den kommer på dansk til efteråret, og derfor kommer de i dag,« fortæller hun.

Få skridt fra hende sidder 20-årige Jakob Vase fra Valby. Han har læst alle de tidligere Harry Potter bøger indtil flere gange og sidder og bladre i den sjette udgave, mens han skuler over mod papkasserne med bøgerne.

»Der ligger en ære i at være forrest i køen. Det var jeg også da femmeren og sekseren udkom,« fortæller Jakob Vase, der har ligget kø siden boghandleren åbnede klokken ti fredag morgen.

Når han har købt bogen er planen at tage direkte hjem og læse til han er helt færdig. Det regner han med at være klokken otte søndag morgen.

Hvad er det, som gør Harry Potter værd at vente på?

»De første udgaver var decideret børnebøger, men jeg var heller ikke så gammel, da jeg startede med at læse dem. Efter fjerde udgave udviklede plottet sig og blev mere indviklet. På samme måde har jeg også selv udviklet mig og er blevet voksen,« fortæller Jakob Vase.

Klokken er nu 23.58, og der er lidt over en time til bogen bliver udgivet. Folk strømmer til, og køen går nu hele vejen ud på gaden. Jeg beslutter mig for at gå op til Arnold Busck på Købmagergade, der også holder natteåbent.

Potteramok

»Harry! Harry! Harry!« skråler en stor gruppe teenagere, der har samlet sig ude foran boghandleren. De maser for at komme ind til bøgerne. »Harry! Harry! Harry!«.

Glem alt om køkultur. Dette er både krig og kærlighed på en gang. Det er Harry Potter og her gælder alle kneb. Boghandleren åbner forsigtigt døren, mens skrigende, larmende og løbende fans stormer ind i butikken.

Klokken er 00.25 og 15-årige Niklas Toft Larsen står og fniser, mens han viser optrinnet på sin kamera-mobiltelefon. Jeg kom desværre for sent til selv at se det selv, men han kan levere det i fascinerende kvalitet. Han står også forrest i køen og har gjort det siden klokken 18.00. fredag.

»Jeg kommer tidligt, så jeg kan komme hjem og læse med det samme. Jeg kan også godt lide hele tanken om at være en af de første sammen med folk over hele verden,« fortæller han og er ikke i tvivl om, hvad det er ved bøgerne, som fascinerer ham.

»Det er magien i dem og hele måden de er skrevet på. Der findes masser af science fiction, men intet der kan måle sig med det her.«

00.52 tilbage igen ved Bog&Ide på strøget. Køen går nu hele vejen ud på gaden som en fin lang hale, der er koblet til boghandleren og først slutter på den anden side af Klosterstræde. Kort efter begynder folk at tælle ned, da der er 30 sekunder tilbage.

Jakob Vase køber bogen som den første med et selvtilfreds smil og bevæger sig ud på gågaden, hvor han forsvinder i mængden af de fredagsfulde folk, som normalt præger indre by på denne tid af ugen.