I Frankrig er rygning også et spørgsmål om ytringsfrihed

Politiske udtalelser vendt mod rygning på film har fået fransk filmfolk til at trække ytringsfrihedskortet.

For franske filmfolk er rygning på film et spørgsmål om ytringsfrihed. Her er det den franske skuespillerinde Catherine Deneuve, der nyder en smøg. Foto fra Cannes, 2008. Valery Hache/AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At ryge eller ikke ryge. Det er spørgsmålet. Også i Frankrig, hvor der er tradition for at lade stjernerne have en cigaret, en pibe eller en cigar i munden. Og efterhånden også tradition for at diskutere, om det nu er i orden eller ej.

Det er, uanset hvad, store principper, der står på spil, og nu er debatten så blusset op igen, skriver den franske avis Le Monde.

Det hele begyndte, da sundhedsminister Agnès Buzyn 16. november reagerede på en udtalelse fra senator Nadine Grelet-Certenais, der mente, at tobakkens tilstedeværelse på det hvide lærred var med til på uheldig vis at »banalisere« faren ved brugen af nydelsesmidlet - ikke mindst i forhold til børn og unge. Agnèz Buzyn meddelte straks derefter, at hun bakkede »fuldstændigt« op om senatoren, og tilføjede, at hun ville tage »alvorlige skridt« for at modarbejde røgtågerne.

Så blev der ballade.

Fra hele den franske filmbranche lød der massive protester mod alene tanken om at forbyde tobak på film. Det var, ifølge samme branche, et afgørende princip, selve ytringsfriheden, der stod på spil.

Herefter begyndte sundhedsministeren, stadig ifølge Le Monde, at trække i land.

»Friheden til at skabe, som man vil, skal garanteres. Det har den senator, hvis udtalelser jeg reagerede på, heller ikke sat spørgsmålstegn ved,« skrev hun i denne uge på Twitter.

Mathieu Debusschère fra ARP, den franske paraplyorganisation for filmskuespillere, filminstruktører og filmproducenter, krævede på sin side at få mere at vide om, hvad der egentlig var sundhedsministerens hensigt. Det har han ifølge Le Monde stadig ikke fået svar på.

Ifølge en tidligere rapport, som Le Monde citerer, blev der røget i 80 procent af de meste sete franske film, der blev produceret mellem 2005 og 2010.

Det er som antydet ikke første gang, at rygesagen har været genstand for debat i Frankrig. I 2009 forbød de parisiske transportmyndigheder eksempelvis at vise en pibe på en plakat for en udstilling om det  franske filmikon Jacques Tati, ligesom der blev nedlagt forbud mod plakater med den rygende modeskaber Coco Chanel og den lige så rygende skuespiller Audrey Tautou.

Om den sidste cigaret så snart er røget i fransk film, er stadig et åbent spørgsmål.

Frédéric Goldsmith fra den franske producentforening har bidraget til den aktuelle debat med det synspunkt, at »en films opgave ikke er at afspejle samfundet, sådan som staten gerne vil have, at det skal se ud.«

Eller som han lakonisk tilføjede: »Det er et faktum, at mange mennesker ryger.«