I en mælkesky af æg og sæd

Hvert år kåres årets bedste naturbilleder. Fotografer fra hele verden kan deltage. Fredag åbnede en udstilling med de vindende fotografier på Statens Naturhistoriske Museum. Her er et udpluk.

Foto: Laurent Ballesta
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Foto: Laurent Ballesta.

 

»Skabelsen«
Vinder i kategorien »Under vand«

Konkurrencens hovedvinder blev franske Laurent Ballesta, der dermed blev kåret til Wildlife Photographer of the Year.

Fotografiet viser tre camouflagebarser, der gyder deres mælkesky af æg og sæd. Fotografen vendte gennem fem år tilbage til den samme lagune i Tuamotuøerne i Fransk Polynesien. Denne fiskeart gyder ved fuldmåne i juli, hvor op til 20.000 fisk samles i den lille lagune.

 

Foto: Adam Oswell.

 

»Elefanten i rummet«
Vinder i kategorien »Fotojournalistik«

I Khao Kheow Open Zoo i Thailand har australske Adam Oswell skudt billedet af en elefant under vand. Historien bag billedet er, at elefantens ophold i vandet blev beskrevet som træning, men ifølge fotografen bliver elefanten udnyttet.

 

Foto: Gil Wizen.

 

»At væve en ægsæk«
Vinder i kategorien »Adfærd: Hvirvelløse dyr«

I Mississauga, Ontario, Canada fik Gil Wizen øje på den lille rovedderkop. Den er i færd med at spinde den ægsæk, hvor den opbevarer sine æg. Denne type edderkop lever i vådområder og skove i den østlige del af Nordamerika. Den transporterer ægsækken rundt på kroppen, indtil æggene klækker. Der er fundet op til 750 små æg i ægsække af denne type.

 

Foto: Gil Wizen.

 

»Edderkoppens værelse«
Vinder i kategorien »Byens dyreliv«

Gil Wizen fandt denne hyggelige fætter under sin seng i Puerto Misahuallí, Napo, Ecuador. Det er en såkaldt brasiliansk vandreedderkop, som er en af verdens giftigste edderkopper. Den er cirka på størrelse med en hånd. Han opdagede edderkoppen, da der pludselig var masser af små edderkopper på værelset.

 

Foto: Angel Fitor.

 

»Til kamp«
Vinder af prisen for bedste portfolio

Spanske Angel Fitor fotograferede to ciclidehanner i kamp om et sneglehus, hvor en hunciclide har skjult sig. Angel holdt øje med søbunden i Tanganyikasøen i Tanzania i tre uger for at få billedet i hus.

 

Foto: Lasse Kurkela.

 

»Kragefugl i det høje«
Vinder i kategorien »Unge fotografer 15–17 år«

I det nordlige Österbotten har finske Lasse Kurkela fanget en lavskrige mellem trætoppene. Billedet er skudt med et fjernstyret kamera. For at vænne fuglene til kameraet lokkede han med små stykker ost. Lavskrigere tilhører kragefuglefamilien.

 

Foto: Justin Gilligan.

 

»Spejling under vandet«
Vinder i kategorien »Planter og svampe«

Ved Lord Howe Island, New South Wales, Australien brugte  australske Justin Gilligan tre dage på at få dette billede i kassen. Under de optimale forhold, tidevandet taget i betragtning, lykkedes det ham at fange havforskeren i tangskoven, hvor man arbejder på en naturlig beskyttelse af skovene under vand. Klimaforandringer er en stor trussel mod koralrev, men tangskovene er med til at beskytte kysterne, da de blandt andet binder kuldioxid og producerer ilt.

 

Foto: Javier Lafuente.

»Den lige vej«
Vinder i kategorien »Vådområder: Det store billede«

Spanske Javier Lafuente skød dette billede med en drone, men de skiftende lysforhold besværliggjorde processen. Vejen, i det store vådområde i Odiel-marsken i Spanien, blev anlagt i 1980erne for at lette adgangen til stranden.

 

Foto: Zack Clothier.

 

»Grizzlybjørnens kaos«
Vinder i kategorien »Dyr i deres miljø«

Ved Seeley-søen i Montana i USA havde amerikanske Zack Clothier sat en fotofælde op i en skov. Det endte dog med, at fotofælden blev fuldstændig ødelagt af denne grizzlybjørn. Dette billede er det sidste, der blev taget af kameraet.

 

Foto: João Rodrigues.

 

»Hvor de store salamandre yngler«
Vinder i kategorien »Adfærd: Padder og krybdyr«

Et par ribbenssalamandre dukkede pludselig op ved Alcanena, Santarém, Portugal.

Her var den portugisiske fotograf João Rodrigues dykket ned i en sø, hvor fotomuligheden pludselig opstod. Det var første gang i fem år, at det var muligt at dykke, da søen kun opstår ved oversvømmelse. Spansk ribbenssalamander lever på den Iberiske Halvø og i det nordlige Marokko. Den har fået navn efter deres måde at angribe andre dyr. Med deres skarpe ribben gennemborer de deres eget skind, ribbenene smøres herefter ind i gift, og dernæst rammer de deres angriber.

 

Foto: Stefano Unterthiner.

 

»Sammenstød«​
Vinder i kategorien »Adfærd: Pattedyr«

Rensdyr kæmper om et harem. På Svalbard fulgte italienske Stefano efter rensdyr i brunst. Her kæmper rensdyrene til den ene fordufter. Denne underart, det såkaldte Svalbard-rensdyr findes kun her. Den er truet af klimaforandringer, da regnen på de kanter ofte lægger sig som is og dermed forhindrer rensdyrene i at grave i jorden.

 

Foto: Vidyun R. Hebbar.

 

»Det teltformede hjem«​
Vinder i kategorien »Unge fotografer op til 10 år«

I Karnataka i Indien så Vidyun R. Hebbar en teltedderkop i en forlystelsespark. Edderkoppen er mindre end 15 millimeter i diameter, og deres spind minder om et firkantet telt.

 

Foto: Jennifer Hayes.

 

»Barselsområde i nedsmeltning«
Vinder i kategorien »Oceaner: Det store billede«

Det tog flere amerikanske Jennifer Hayes flere timer at lokalisere dette stykke af is efter en storm. På de store isflager er de små prikker barslende grønlandssæler. Grønlandssælerne søger hvert efterår fra Arktis mod syd. De føder først, når der er havis på vandet. Billedet er fotograferet i Saint Lawrencebugten, Québec, Canada.

 

Foto: Shane Kalyn.

 

»Den intime kontakt«
Vinder i kategorien »Adfærd: Fugle«

I Vancouver i Canada yngler ravnene om vinteren. Canadiske Shane Kalyn fangede, efter at have ligget på den iskolde jord i flere timer, disse to ravne, der gør kur til hinanden. Fotografen observerede, hvordan fuglene udvekslede kviste, mos og små sten. Ravne danner par for livet.

 

Foto: Martin Gregus.

 

»Vandleg«
Vinder af Rising Star Portfolio Award

I Churchill, Manitoba, Canada lykkedes det slovakiske Martin Gregus med en drone at indfange to isbjørne i leg. Her er det to hunner, der på en varm sommerdag er på vej i land.

 

Foto: Majed Al.

 

»Refleksion«
Vinder i kategorien »Dyreportrætter«

Kuwaitiske Majed Ali fotograferede en 40 år gammel bjerggorilla i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda. Han har taget billedet lige i det, den lukker øjnene i regnen. Bjerggorillaen lever i højder over 1.400 meter, og fotografen vandrede fire timer for at komme frem.