»I det øjeblik jeg ikke elsker det, så står jeg af«

Anne Linnet får at vide, at hendes musik kan noget særligt. Men det er ikke det, der fylder, når hun skriver den. Lige nu er hun bare klar med sit nye album »Alle mine drømme til dig«. Så må det være op til andre, om også de sange bliver dansk fælleseje.

Anne Linnet udkommer med sit nye album »Alle mine drømme til dig«, som udkommer d. 27 april. Fotograferet på Christianshavn fredag den 17. April 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Anne for faen,« råber en bekendt efter hende, som vi går langs kanalen på Christianshavn. Hun er én, man ser. En, der går selvsikkert hen over brostenene med hænderne i lommen på sin kongeblå jakke.

Og da vi kommer forbi tre fra Hjemmeværnskommandoen på Overgaden Oven Vandet, finder en af de tre modet til at stoppe hende op til en lille hilsen.

»Det sker hver dag,« fortæller Anne Linnet, og det er hun glad for.

Snart udkommer hendes album nummer – ja, hun ved faktisk ikke helt hvor mange, hun er oppe på efterhånden. Jeg fortæller hende, at det nok er omkring album nummer 32.

Det har hun slet ikke styr på, siger hun. Men det er det, vi skal snakke om.

Hun er 61, hendes lyd har været her i fire årtier, og hun ligner stadig sig selv med sit lange lyse hår. Hendes musik bruges til at uddanne kronprinsesser i det at være dansk, og vi er mange, der betegner Anne Linnets sange som helt særlige.

Derfor virker det så oplagt at spørge, hvornår hun første gang selv fik færten af, at hendes sangevirkelig kan noget særligt.

»Det ved jeg ikke,« konstaterer Anne Linnet efter otte lange sekunders tænketid.

Jeg er lidt forbløffet.

Har du overhovedet ikke fået færten af det endnu?

»Altså jeg ved ikke, om det rigtig er gået op for mig. Der er mange, der siger det. Men det er jo ikke noget jeg tænker over, når jeg sidder og skriver sange,« siger hun.

»Alle kunstnere er følelsesmennesker«

Hun ville dog gerne lægge noget særligt i »Alle mine drømme til dig«. Derfor er det er indspillet live i studiet. Musikerne fik demoerne på forhånd. Alle melodierne og basgangene, så de kunne nå helt ind i universet.

»Det bilder jeg mig simpelthen ind, at man kan høre. Det svinger på en mere menneskelig måde. Det er levende, og det er varmt,« siger hun og understreger, at netop det at indfange varmen har været vigtig.

»Der er jo en grund til, at folk kan lide at høre sange helt tilbage fra 70erne og 80erne. Der er jo den der levende, varme ting i det, som måske lidt gik fløjten i 90erne og op igennem nullerne, hvor det blev meget elektronisk og firkantet.«

Derfor fylder guitaren meget på det nye album, for den elsker Anne Linnet. Hun elsker også sit keyboard – den nærmest berømte Jupiter 8, som har født »Glor på vinduer« – men nu var det tid til at favorisere guitaren og den lethed, der følger med i den akustiske lyd.

Sangene på det nye album stammer som altid fra Anne Linnets eget følelsesunivers.

»Alle kunstnere er følelsesmennesker, og det, der sker, er jo, at man får nogle følelsesmæssige indtryk, og de sætter sig så i en, og så rumler det lidt rundt derinde og på et eller andet tidspunkt, får det så et udtryk,« siger hun. Indtrykkene kommer fra hendes eget liv og andres. Dem hun omgås eller møder.

»Så man mærker, hvad der foregår i tiden lige nu. Hvad det er for nogle problematikker, folk støder ind i igen og igen.«

Albummet har fået titlen »Alle mine drømme til dig« efter sangen af samme navn.

Og såred’ jeg dig halvt ihjel / Så gør det ondt langt ind i min sjæl / Jeg vil jo bare gi’ alle mine drømme til dig.

»Den sang betyder rigtig rigtig meget for mig. Jeg vidste lige med det samme, da jeg skrev den, at den skulle med,« siger hun.

Ekskone og kæreste

Og det er ikke en selvfølge. »Forårsdag« fik lov at ligge i skrivebordsskuffen i 18 år, før den fandt vej til et album. Men for Anne Linnet bærer »Alle mine drømme til dig« en vis tyngde, og det var en dejlig rammende titel for albummet.

»Jeg tror alle voksne mennesker kender det her med at have skabt nogle forventninger hos et andet menneske, som de ikke kan indfri, og hvor de så kommer til at såre den anden. Og det er nok det, den sang handler om,« fortæller hun.

»Jeg oplever jo sådan noget, som alle andre mennesker. Det kan være svært at have det nærvær hele tiden. Specielt, når man er sådan en som mig, der kreerer og mærker efter. Så er man måske ikke særlig god til at kommunikere i det virkelige liv. Der har man måske mere en tendens til at være lidt indadvendt.«

»Det er nok i virkeligheden, fordi man har fået nogle følelser ind, som man er i gang med at bearbejde, og som man ikke kan sætte ord på endnu. Og det har man heller ikke lyst til, fordi man venter på, at det kommer ud som et udtryk. Jeg tror, der er mange kunstnere, der lukker ned for omverdenen på den måde. Det gør jeg også selv i perioder,« siger Anne Linnet.

»De sange, der er gået allerbedst, befinder sig på de albums, der har været sjovest eller rarest at lave. Og det her album har været rigtig rart at lave.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted.

Det er i skriveperioderne, og her er hun ikke særlig social. Heller ikke med sin store familie af syv børn i de fleste aldre fra to til 41 år. Og seks børnebørn.

»I perioder, hvor man har travlt med at være i studiet hver dag og hele tiden, så vil man jo ikke have så meget tid til nærværet med ens nærmeste, men så må man så sørge for at have andre perioder, hvor der er ro til det. Hvor man får fulgt op på, at man ligesom kommer i sync med hinanden.«

Hendes to yngste børn, Isolde på fem og Nemo på to, bor da også hos Anne Linnets 34 år yngre kæreste og ekskone, Tessa Franck Linnet, som hun indgik registreret partnerskab med i 2010 og blev skilt fra igen tre år senere. Nu bor de lige ved siden af hinanden, er stadig kærester og ses, når de har tid.

»Det fungerer fint for os på den måde. Jeg tror i virkeligheden, det er noget, man vil se mere i fremtiden,« lyder det fra Anne Linnet.

Sådan var det i virkeligheden også med hendes afdøde eksmand, Holger Laumann, der flyttede fra Aarhus til København to år efter deres brud og bosatte sig tættere på for børnenes skyld.

»Så kan folk jo være kærester eller ej. Det er jo i virkeligheden ikke det afgørende. Det afgørende er, at man er obs på, at det med børnene fungerer, så alle er glade. Så man er familie stadigvæk på en eller anden måde.«

Og netop en stor familie, har Anne Linnet altid ønsket sig.

»Jeg kommer selv af en stor familie med mange børn, så for mig har det altid været naturligt og rigtig rart, at man er mange, og man føler, man hører sammen med nogen,« siger hun.

Holder af dobbeltheden

Dem man hører sammen med, er der dog ikke for altid. Og det fylder på det nye nummer »Vægtløs«, der netop er indspillet med Holger Laumann i tankerne.

Når jeg står og kigger ud over de marker / Som jeg høstede og såed’ / Så’ det da rart at synes man har været her /Og virk’lig nået noget / Men hvad gør det når du ikke er her / Er her til at se / Og hvad gør det hvis jeg ikke har dig mer’ / Til at del’ det hele med.

»Jeg kom til at tænke på, hvordan er det egentlig føles, når man tænker på nogen, der ikke er der. Man føler måske, de er der, men det er de ikke. Det er en meget abstrakt ting, man er ude i. Det er sådan en form for vægtløshed. Det kan der være noget vanvittigt skræmmende i, men der kan også være en helt vidunderlig frihed i det,« siger hun.

Den dobbelthed holder Anne Linnet meget af. Ting er ikke sorte og hvide, og derfor skal det også være sådan på albummet. Melodierne er hovedsageligt lyse og positive, men nogle af teksterne går imod det og bider hårdere, som hun selv beskriver det.

»Men jeg tror selv, jeg er sådan. At næsten ligegyldigt hvor sort og besværligt det hele ser ud, så kan jeg altid finde noget, jeg synes er fedt i det. Og det er måske lidt en gave at have fået, for det er jo ikke alle mennesker, der fungerer sådan. Hvis man kan give noget af det videre i sine sange, så kunne det jo være super,« siger hun.

Noget, jeg studsede over i den sang, var ordlyden »virklig’ nået noget«. For hvad synes hun egentlig selv, hun har nået?

»Faktisk bare det jeg siger. Jeg synes jo, det er dejligt, at man har været her, og man har fået skabt nogle sange. Men hvis man har ikke har nogen at dele det med, hvad skal man så med det et eller andet sted? Og der har jeg jo heldigvis en helt masse at dele det med,« siger hun.

Hun havde aldrig drømt om, at det skulle komme så langt. Men det virker heller ikke som om, at det er det, der er drivkraften for Anne Linnet.

»Lige der hvor en sang er skabt, hvor det er lykkes at indfange den følelse, jeg nu har i en sang. Det er der, jeg får kicket. Alt det andet er noget, der følger med,« siger hun.

At hun så også betegner »alt det andet« som meget dejligt, er jo heldigt nok.

»Jeg er lykkelig for, at så mange mennesker har brugt sangene til at komme videre i deres liv. Fordi det hører jeg jo. Der er mange, der kontakter mig og fortæller, at de har været i en eller anden umulig situation i livet, og så er der en bestemt sang, de har tyet til, som de har hørt og hørt og hørt og som er blevet en del af dem. Og så er de kommet videre. Sådan nogle ting er store,« siger Anne Linnet.

Ikke nok tid til at forfølge drømmen

Hun har altid vidst, at hun var komponist, men drømmen var egentlig bare at kunne leve af musikken.

Føler du den drøm er gået i opfyldelse?

»Ja, på mange måder. Jeg synes bare, konditionerne for det herhjemme er blevet vanskelige. Det gælder alle andre musikere og komponister. Og det gælder mig,« siger Anne Linnet. Hun synes, det er synd for de unge musikere, at branchen i dag er så svær at blive professionel i.

»Det er et privilegium, at man har kunnet overleve som musiker i alle de år. Unge musikere i dag bliver nødt til at have et andet arbejde ved siden af. Ellers kan de ikke overleve. Og det, synes jeg jo, er, at sætte kunsten i et jerngreb. Det betyder, at den kunstneriske udfoldelse og niveauet givetvis vil være dårligere om ti år. Og det, synes jeg, er synd,« siger hun.

For selvom der altid vil være talent, tvivler hun mere på, at der er tid til det hårde slid, som det kræver at blive god nok.

»Klassiske musikere skal øve sig otte timer om dagen for at komme op på et niveau i verdensklasse. Det er altså det samme med en elektrisk guitar, og det er det samme med en god synthesizer-spiller. Du skal virkelig bruge tid. Og du skal have ro til at fordybe dig i tingene, ellers bliver alting sådan noget overfladisk noget,« siger hun.

Anne Linnet udkommer med sit nye album »Alle mine drømme til dig«, som udkommer d. 27 april. Fotograferet på Christianshavn fredag den 17. April 2015. Fold sammen
Læs mere

I sangen »Født under en heldig stjerne« skriver hun måske om sig selv, siger hun.

Hvordan ka’ det vær’ det altid er dig / Der lever drømmene ud / Du må være født under en heldig stjerne / Siden universet så gerne / Altid gi’r dig sol.

Hendes musikere griner nemlig af, at solen altid skinner, når Anne Linnet går på live. Selvom det har styrtregnet lige forinden, så er solen næsten sikker. Det kan i hvert fald tælles på en hånd, hvor mange koncerter, hun har givet i regnvejr.

»Det er måske kun sket én gang gennem de mere end fyrre år, og så har det endda været fin støvregn. Nu må jeg lige banke under bordet, men jeg takker hver gang for, at det er solskin, når jeg spiller,« siger hun.

Men sangen handler egentlig bare om nogen, der føler, de gør det rigtige. Det har hun selv følt gennem tiden. Også da hun udgav sit seneste elektroniske album »Kalder længsel« i en alder af 59, selvom hun fik »tæv af anmelderne«, som hun udtrykker det.

Har stadig energien

En klar fejl har dog været den ene gang i 89 i Amsterdam, hvor hun spontant fik klippet sit lange hår af.

»Jeg kunne ikke rigtig kende mig selv, må jeg jo tilstå,« siger hun og griner. Derfor blev hun ikke en af dem, der fyldte 40 år og blev korthåret.

»Jeg kan altså godt lide mit lange, lyse hår. Det må jeg sige. Og jeg ved, hvordan det er ikke at have det. Det var ikke rart,« siger hun.

Men trods det føler hun ikke, at hun er bange for at blive gammel. Hun gør bare det, der falder hende naturligt. Derfor tænker hun heller ikke så meget over, at hendes nye album skal leve op til de »store sange« som »Barndommens gade«, »Forårsdag«, »Tusind stykker« eller »Smuk og dejlig«, som alle »spørger på«, når hun spiller.

Egentlig husker man dem jo ikke for det album, de udkom på, siger hun. Og hun ved jo ikke, om nogle enkelte af sangene på det nye album eller nogle enkelte fra »Kalder Længsel« om 20 år vil være en del af »de store«, der bliver husket.

»Det er jo et spørgsmål om, hvor mange de rammer. Eller måske også et spørgsmål om, hvad det er for en følelse, der er beskrevet,« siger hun.

»Men de sange, der er gået allerbedst, befinder sig på de albums, der har været sjovest eller rarest at lave. Og det her album har været rigtig rart at lave«.

Selvom Anne Linnet bare gør det, der virker naturligt, er der dog nogle ting, hun stadig ikke har nået.

»Det begynder man jo at tænke over nu, hvor man er blevet lidt ældre,« siger hun.

I ti år har hun ved siden af alt andet arbejdet på koraler, eller salmer om man vil. Målet er at udgive et samlet værk med 50 stykker, hvor både teksten og musikken er skrevet af hende. Indtil videre har hun skrevet 30.

Skal du nå mere?

»Det er sådan set bare det. Og så skal jeg bare have det godt med at skrive nogle gode sange og ud at spille i perioder. Jeg elsker stadig at spille ude, og i det øjeblik jeg ikke elsker det, så står jeg af. Men so far synes jeg, jeg har energien til det og glæden ved det.«

Hvad med familien?

»Der drømmer jeg jo bare om, at jeg formår at være nærværende og støtte alle mine børn og børnebørn, så godt jeg overhovedet kan.«

Og hvad med det nye album?

»Vi har en lang turne i oktober og november, hvor alle glæder sig helt vildt til at komme ud og spille. Og så er det selvfølgelig rart, hvis det går godt. Det selvfølgelig rart, hvis folk kan lide det.«