I Danmark kan komiker optræde for udsolgte sale – i hjemlandet kræver politikere ham fjernet efter joke om Holocaust

Efter en vittighed om holocaust har den irsk-britiske komiker Jimmy Carr siden fredag befundet sig i en shitstorm, der nærmer sig orkanstyrke. Nu kræver politikere, at Netflix fjerner programmet fra tjenesten.

 
Jimmy Carr har hverken via sin manager eller på sociale medier kommenteret på kritikken. Video: Netflix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Når folk taler om Holocaust, nævner de aldrig de tusindvis af sigøjnere, som blev slået ihjel. Det taler ingen om, for ingen vil tale om det positive.«

Det er ord, der risikerer at ramme den irsk-britiske komiker Jimmy Carr på karrieren.

Den 49-årige komiker, skribent og tv-vært er kommet i veritabel modvind efter »vittigheden«, der er en del af et show, der blev lagt på Netflix i januar.

I første omgang blev ordene mødt med klapsalver og latter fra salen, hvor showet blev optaget. Grin og klapsalver, som der blev mere af, efter at Carr umiddelbart efter forklarede, at der er tale om en god vits, fordi den er »enormt edgy«, og fordi den har en værdi, idet mange ikke ved, at andre end jøder blev forfulgt under Holocaust:

»Som alle her i lokalet ved, omkom seks millioner jøder under Anden Verdenskrig på grund af nazisterne. Mange ved ikke – fordi de ikke bliver undervist om det i skolen – at også tusindvis af sigøjnere, homoseksuelle, handicappede og Jehovas Vidner blev slået ihjel.«

Mindst 23.000 deporteret

I Carrs hjemland vil kritikken dog umiddelbart ikke tage af. Også ledelsen af det museum, der har til huse i koncentrationslejren Auschwitz, tager afstand fra Jimmy Carr og opfordrer komikeren til at lære mere om de 23.000 romaer, som under nazismen blev deporteret til Auschwitz.

Lederen af det britiske holocaustcenter, Karen Pollock, siger endvidere i en pressemeddelelse.

»Der er intet morsomt ved den målrettede forfølgelse af romaer og sinti-folk (et germansk romafolk, red.) under Holocaust,« siger hun og kalder Carrs bemærkning »smagløs og modbydelig«.

Karen Pollock har ligesom en stribe britiske parlamentsmedlemmer kontaktet Netflix for at få tjenesten til at fjerne Jimmy Carrs show.

Carr selv har hverken via sin manager eller på sociale medier kommenteret kritikken.

Trusler fra politikere

Storbritanniens yngste parlamentsmedlem, Labour-medlemmet Nadia Whittome, skriver i et brev til Netflix’ ledelse:

»Jeg opfordrer jer til ikke at vente på, at I bliver udsat for hårdere politisk regulering. Gør det rette og fjern omgående dette program fra jeres tjeneste.«

En partikollega, Mary Kelly Foy, skriver i et brev til streaminggiganten:

»Jeg er udmærket klar over, at alle opfordringer til sanktioner mod hr. Carr vil blive opfattet som cancel culture, men alligevel vil det være dybt uansvarligt at tillade dette stykke racisme fortsat at eksistere på jeres platform. Hvis I beslutter jer for at lade det være tilgængeligt, kan det kun ses som udtryk for, at Netflix bakker op om det, der bliver sagt.«

Jimmy Carr kommer til Danmark i juni for at opføre fire show, hvoraf to i DRs Koncertsal er udsolgte. Desuden er der berammet et show i Musikhuset i Aarhus og et i Aalborghallen.