I Cirkus Summarum med to fireårige og en håndfuld tømmermænd

Det var ikke blot stanken af oversaltede popcorn eller larmen fra hundredvis af børn, der skreg »JAAAAA!« i kor, når de blev bedt om det af Hr. Skæg, der gav Berlingske-redaktør Thomas Conradsen let kvalme og hovedpine i det gummibådsknaldrøde, fyldte og voldsomt varme Cirkus Summarum-telt ved Tiøren på Amager.

Når Cirkus Summarum er allerbedst, får Onkel Reje (spillet af Mads Geertsen, i midten) med sin lumre humor både børn og voksne til at grine. Foto: Agnete Schlichtkrull. Fold sammen
Læs mere

Cirkus Summarum 2017
Ved Tiøren på Amager indtil 15. juli.
Derefter i Aarhus fra 21. juli til 6. august.
Spilletid: 2 x 45 minutter.
Priser: 165-375 kroner.

Det er ikke blot stanken af oversalte de popcorn eller larmen fra hundredvis af børn, der skriger »JAAAAA!« i kor, når de bliver bedt om det af Hr. Skæg, der giver mig let kvalme og hovedpine her i det gummibådsknaldrøde, fyldte og voldsomt varme Cirkus Summarum-telt ved Tiøren på Amager.

Det er også, fordi klokken nærmer sig 18.00, og jeg ikke har fået andet end en hurtig bolle uden pålæg, fordi jeg skulle nå fra arbejde i Indre by og hjem til Frederiksberg og hente min fireårige søn og hans bedste ven, inden vi sammen tog metroen til Femøren Station for at opleve premieren på dette års Cirkus Summarum fra teltets nye og langt bedre sæder.

Men det er nok mest af alt, fordi jeg dagen inden varmede op i fire timer til Guns N’ Roses’ maratonkoncert med stærk chili con carne og Gyldne Damer i solen sammen 20 gutter fra studietiden.

Men sådan er livet som ofte i sommermånederne for en familiefar som jeg. En evig balanceakt mellem job, børn og fritid. Mon ikke de fleste forældre omkring mig her i teltet også har måttet løbe lidt ekstra stærkt på jobbet for at nå forestillingen eller sågar har milde tømmermænd efter et stykke med Slash? Derfor er det vigtigt, at man også som voksen får en stor oplevelse i Cirkus Summarum, når man op til 375 kroner per sæde for dette to gange 45 minutter lange hyggeafbræk med børnene. Derfor er anmeldelsen skrevet ud fra devisen om, at voksne også er vigtige.

»Vi er mere velforberedte end nogensinde før, og derfor kan intet gå galt,« joker Rasmus Bjerg i starten af stykket. Han spiller vanen tro den sardoniske cirkusdirektør, der pisker rundt med de kendte figurer fra DRs Ramasjang. Denne gang et lidt vel smalt felt bestående af Hr. Skæg, Motor Mille og Onkel Reje. Dertil selvfølgelig Søren Hauch-Fausbøll som både cirkussets husklovn og legendariske Bamse. Der er også plads til Bamses provokerende modpart, Bruno. En efter eget udsagn 158 år gammel bjørn fra Kolding, der har en klo i stedet for højre lap. Netop Bamse og Bruno har nogle fine og velskrevne scener sammen. Den ene slutter med, at Bruno siger: »Så skrider vi.« Hvortil en lidt paf Bamse svarer: »Ja. Vi... øh... smutter.«

Også Onkel Reje (Mads Geertsen) er igen i år i god form og spidder hvem og hvad som helst i både replikker og sange. Han byder på sin vanlige hyggesexisme og viser glædeligt sin nøgne, behårede ølvom frem, inden han lader sig »skyde med en kanon i kuglerne«. Min fireårige synes dette er mildt underholdende – intet Onkel Reje gør, kan efterhånden chokere ham. Jeg fandt det hysterisk morsomt og forholdsvist tømmermændslindrende.

Desværre er Rasmus Bjergs cirkusdirektør ikke så ubehagelig og sur som sædvanligt, da hans rolle hurtigt bliver ubetydelig i dette shows hovedplot, der består af en (i hvert fald for salens voksne) noget diffuse jagt på de mystiske og magiske »boblebørn«, hvor hovedpersonerne »forlader« cirkusmanegen og overvinder blandt andet »Det Grædende Vandfald« og »Den Sure Satan« for til sidst at konfrontere den lettere dæmoniske boblemoder. Min søn hvisker til mig, hvor vild han er med undervandsscenerne, og som forælder fryder jeg mig over, at Summarum prøver at adskille sig fra tidligere år ved at gøre store dele af årets forestilling til et regulært eventyr – der trækker på lige dele børnefabler, Hobbitten og til tider Monty Pytons jagt på den hellige gral. Men det er også bydende nødvendigt, for ud over Motor Milles (Mille Gori) betagende gyngeture oppe under teltets tag er vi altså lidt for langt fra vovehalsene og jonglørerne i dettes års glimrende forestilling fra Cirkus Arena.

Heldigvis har Summarum en overraskelse til publikum, nemlig sangeren Thomas Buttenschøn, der hopper ud af et kæmpeæg og begynder at spille akustisk guitar og synge, mens han charmerer hele teltet. Han passer godt ind som hovedpersonernes magiske ven, og Rasmus Bjergs cirkusdirektør får alle salens voksne til at grine nervøst ved Buttenschøns ankomst, da han peger på ham og spørger:

»Hvem er den troldetype?«

Trods de stærke grin til det voksne publikum rammer seværdige Summarum ikke den absolutte topform i år. Tvivl ikke på dette, for man skal høre sandheden fra børn eller folk, der var fulde i går.