Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De trodser kakerlakker i massevis i jagten på mad. Nogle af deltagerne i TV3s aktuelle programserie »Jeg er en celebrity – få mig væk herfra« bliver endda begravet levende i ti minutter i selskab med rotter, mens andre skal stikke hovedet ned i en slimet blanding af orme.
Alt sammen for at blive kronet som konge eller dronning af Sydafrikas jungle og for pengepræmien på 250.000 kroner.
Kald det et gameshow, et underholdningsprogram eller reality. Det er ikke nyt på TV3, der så længe de fleste husker har sendt programmer som »Robinson Ekspeditionen«, »Paradise Hotel« og »Divaer i junglen«. Men som værterne Jakob Kjeldberg og Lasse Rimmer betonede i det første danske afsnit af »Jeg er en celebrity – få mig væk herfra« er der noget andet på spil end det typiske Robinson-plot.
»I modsætning til »Robinson Ekspeditionen«, der tager helt ukendte mennesker og gør dem kendte under rædselsvækkende forhold, så kører vi det noget anderledes her,« siger Lasse Rimmer.
»Selv om vi også udsætter vores celebrities for grusomt underholdende prøvelser, så er de allerede kendte. Endog meget kendte. Alligevel stiller de op fordi?« siger Jakob Kjelberg spørgende.
»Jeg ved det overhovedet ikke,« lyder det fra Rimmer.
Det sjette af ti programmer ruller i aften, og programmet har for alvor fået opmærksomhed i de kulørte medier, siden Amin Jensen, der er en af de ti deltagere, valgte at forlade programmet frivilligt efter fire afsnit. Tilsyneladende for ikke at have fået »Snickers size«-stykker chokolade til hver af sine venner i junglen, selv om han ellers fik det som belønning for at vinde en ædekonkurrence over cykelrytter Jesper Skibby. Seancen er blevet døbt »chokolade-gate« og har skabt stor debat på sociale medier, da Amin Jensen i en pressemeddelse og en Facebook-opdatering kritiserede TV3 for at klippe ensidigt og skrev, at chokoladeepisoden kun var det, der fik hans bæger til at flyde over, fordi han gentagne gange oplevede noget andet, end han føler, han var blevet lovet.
Behov for eksponering
Men hvorfor ville Amin Jensen overhovedet være med i et program, der sætter ham i situationer, hvor han eksempelvis skal spise grisetryne?
Kommunikationsrådgiver Henrik Byager føler sig ganske overbevist.
»Jeg ser det program som et ekstremt eksempel på, at man kan få folk, der har behov for eksponering, til hvad som helst,« siger han.
»Programmet har netop haft nogle desperadoer, som har været udstødt fra rampelyset på den ene eller anden måde. Dem har man samlet i et kulørt mix og smidt dem ud i den her blanding af reality og »Fear Factor« (lignende amerikansk program ,red.).«
Den opfattelse har Amin Jensen dog ikke selv.
»Det var ikke sådan, at jeg troede, jeg skulle få det vilde comeback over det her,« siger entertaineren, der selv mener, at han da har godt gang i karrieren som operasanger.
»Da jeg blev præsenteret for det, var det en tur til Sydafrika, hvor jeg skulle prøve grænser af. Det tændte mig. Jeg har aldrig været i Sydafrika før, og sådan som de fortalte ting, lød det sobert,« siger han.
For Henrik Qvortrup, der også har skabt stor debat med sin deltagelse qua sin rolle som politisk kommentator, afviser ligeledes, at han skulle være med i programmet for at pleje karrieren eller stille sig selv i et mere positivt lys efter Se og Hør-sagen.
»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg står karrieremæssigt et andet sted, end jeg stod for et år siden. Det er en meget jordnær grund til, at jeg sagde ja til at være med. Jeg fik en pæn betaling for det,« siger Qvortrup, der tidligere har været politisk kommentator på TV 2, men i dag er ansat hos Metroxpress og har sit eget valgprogram på dk4.
Hvor meget han tjener på deltagelsen, vil han ikke afsløre, men han ville dog aldrig sige ja, hvis det ikke var et program, han kunne stå inde for. Derfor satte han sig meget ind i konceptet på forhånd.
»Vi har alle vores forskellige grænser. Hvis det vildeste, jeg bliver udsat for, er, at jeg skal have en kakerlak i hovedet og sove under åben himmel, så ligger det inden for, hvad jeg kan leve med,« fastslår Henrik Qvortrup.
En FDFers drengedrøm
Heller ikke stand up-komikeren Torben Chris har tænkt i, at det ville holde hans navn varmt at være med i programmet.
»Jeg tror på ingen måde, at det gavner ens comedy-karriere at være med. Best case så skader det ikke. Man kan jo godt argumentere for, at det er et program, man som komiker skulle gøre grin med i stedet for at deltage i,« siger han.
Alligevel havde Torben Chris svært ved at sige nej til noget, som han nok ikke nogensinde får mulighed for at prøve igen.
»Jeg er jo gammel FDFer, så det er jo en drengedrøm. »Nå, er der nogen, der vil betale for, at vi skal på en helt vildt fed lejrtur i junglen, hvor der endelig er et budget til at have nogle ordentlige poster?«. Det er jeg selvfølgelig frisk på,« siger den 37-årige komiker.
Henrik Qvortrup og Torben Chris føler sig loyalt behandlet i de programmer, der indtil videre er blevet vist. For Torben Chris var det vigtigste, at han ikke selv leverede noget dumt at klippe i.
»Selvfølgelig kan de klippe én, stort set som de vil. Men hvis du slet ikke på noget tidspunkt ryger op i en spids, bliver presset eller fremstår som en idiot, så er det også svært at klippe dig som en idiot,« siger komikeren.
Også Qvortrup, der i programmet eksempelvis har en stor diskussion med Anni Fønsby om fortiden på Se og Hør, prøvede at gardere sig mod en uheldig fremtoning på landsdækkende TV ved at tænke sig om.
»Jeg prøvede bare at være bevidst om, hvad jeg sagde, og det synes jeg i al beskedenhed er lykkedes okay. Jeg føler mig ikke misbrugt på nogen måde,« siger han.
Nogle seere har dog på Twitter kritiseret programmet for at være ydmygende. Det er netop også grunden til, at Ditte Okman, der er radiovært på sladdermagasinet »Det, vi taler om« på Radio24Syv, takkede nej til at være med.
»Lige præcis med det her koncept er der mange kameler at sluge, fordi det er én lang ydmygelsesseance. Det handler om at æde klamme ting, gøre klamme ting, blive smurt ind i klamme ting og gerne i så lidt tøj som overhovedet muligt,« siger radioværten.
»Jeg har ikke lyst til at blive ydmyget, men jeg har heller ikke brug for det,« siger hun.
Fortryder deltagelse
Amin Jensen føler sig ikke ydmyget, men han fortryder, at han medvirkede i programmet.
»Set i bakspejlet skulle jeg ikke have sagt ja til den her. Jeg er så glad for, at jeg er kommet til orde. Hvor Facebook og andre sociale medier kan være irriterende nogle gange, så var det faktisk en god ting her. Jeg følte virkelig, at jeg stod som en stor klovn, hvis folk kun fik TV3s udgave,« siger han.
Amin Jensens største kritikpunkt går som nævnt på sikkerheden. I læserbrevet påpegede han blandt andet, at han skulle spise kakerlakker med spidse skaller, som skar ham og gav infektion i halsen. Over for Berlingske forklarer han også, hvordan han havde fået at vide, at der ville være en læge til stede i lejren »24-7«. I virkeligheden kunne lægen tilkaldes på alle tider af døgnet.
TV3 er kede af og meget lydhør over for Amin Jensens kritik af sikkerheden, fastslår pressechef Søren Hedman. Dog er det ikke en kritik, der er kommet fra de øvrige deltagere.
»Kritikken af sikkerheden er noget, vi naturligvis reagerer på sammen med produktionsselskabet. For det skal være i orden. Det mener vi også, den har været, men det er klart, at vi bliver nødt til at undersøge det, når der er en deltager, som siger, at det ikke har været i orden,« siger Søren Hedman.
Ifølge pressechefen var der ansat to læger, der boede 300 meter fra deltagerne, og under de 14 dages optagelser i Afrika var der en helikopter, som på en halv time kunne fragte enhver person til et hospital i Johannesburg, hvis de kom til skade.
»Men hvis der står én deltager, der føler, at deltageren er blevet lovet noget på forhånd, som vedkommende føler, vi ikke har levet op til, så er det enten, fordi vi ikke har gjort det godt nok i forhold til, hvad vedkommende er blevet lovet, eller fordi informationerne ikke er blevet givet godt nok,« siger Søren Hedman.
Kommer der en ny sæson af »Jeg er en celebrity – få mig væk herfra«, vil både sikkerheden og kommunikationen blive sat under lup, forsikrer pressechefen.
»Det skal forklares helt firkantet, for at der ikke er nogen, der misforstår noget og bagefter står med en følelse af at være blevet løjet for,« siger Søren Hedman.
Pressechefen mener, at der altid vil være mange meninger om et TV-program som »Jeg er en celebrity – få mig væk herfra«. Selv mener TV3 dog ikke, at det på nogen måde ydmyger deltagerne. Han understreger samtidig, at det er en ærgerlig situation for TV3, at en vellidt deltager som Amin Jensen valgte at forlade programmet frivilligt. Alligevel er dét og den efterfølgende »chokolade-gate« også en PR-mæssig gevinst.
»Det er klart, at når en deltager hidser sig op over chokolade, så synes nogle medier, det er skægt. Og når man så oven i købet har en deltager og en vært, Lasse Rimmer, der går i flæsket på hinanden på Facebook omkring chokoladen, så overstråler virkeligheden lige pludselig alt, hvad man kan lave i reality,« siger Søren Hedman.