Hvorfor må der ikke være noget sjovt på DR1?

BMINTERN - ditte og louise Fold sammen
Læs mere
Foto: ditte og louise
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ude i DR Byen sker der mange underlige ting. I øvrigt lidt komisk at kalde det for ”DR Byen”. Nogle gange virker DR jo mere som en lille autonom stat – eller fyrstendømme om man vil, men det er en helt anden snak.

I hvert fald kom der endnu en sjov melding ud fra DR i denne uge, da man ikke længere ønsker at lave flere afsnit af tv-serien Ditte & Louise.

En tredje sæson var ellers skrevet, og serien er blevet overdænget med roser for at turde gå nye veje og være skarp, sjov og original satire. Alt det som DR1 har manglet i efterhånden en hel del år. Men det var åbenbart ikke nok. For ifølge DR1s kanalchef så har Ditte & Louise ikke formået at »samle befolkningen«, hvilket åbenbart er det bærende parameter for programlægningen hos DR1. Det handler åbenbart ikke kun om seertal. Og man har heller ikke kigget på, hvor mange gange serien er blevet streamet på dr.dk – mit bud er, at det er ret så mange.

Nej, sagen er at Ditte & Louise bare ikke har ramt målgruppen på DR1. Ikke har været den familieunderholdning med det store ufarlige tandpastasmil, som vi åbenbart partout skal have serveret fredag aften på DR1, hvor vi alligevel sidder som buddinger i vores sofahjørner og har slået reptilhjernen til.

I Ditte & Louise har man tværtimod udfordret seerne. Her smider 40-årige kvinder tøjet og bliver taget bagfra af Lars Mikkelsen, og det går jo ikke, når skålen med fredagsguf netop er sat på bordet, og der er dømt afstressende kvalitetstid foran fladskærmen.

Glemt er åbenbart tidligere tider, hvor satiren havde fast placering i weekendens underholdningsflow på DR. Dengang var det åbenbart tilladt at være en smule farlig i primetime. Tænk bare på ”Den gode, den onde og den virk’li sjove” og før det ”Hov-Hov” og ”Uha-Uha”. Og da det sjove så flyttede over på DR2 var det blandt andet ”Drengene fra Angora” og senere ”Rytteriet”, der holdt den satiriske fane højt.

Èn ting er, at jeg bare ikke forstår DRs prioritering i denne sag. Hvis Ditte & Louise bare ikke passer ind blandt DR1s ulidelige mængder af bagekonkurrencer, loppemarkedsreportager og sangkonkurrencer, hvorfor så ikke flytte den over på DR2 i en økonomisk ramme, der passer der? En anden ting er, at argumentet om at ”samle befolkningen” jo kan betragtes på andre parametre end seertal.

Du kan faktisk godt ”samle befolkningen” på andre måder. Eksempelvis omkring det at vise en serie som ærligt og sjovt fortæller noget om os alle sammen. Det gjorde Ditte & Louise. Det var Victor Borge, der en gang sagde: ”Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker.”

Den vending må det være længe siden, man har hørt om ude i gangene i DR-Byen.