Hvorfor lød Bruce så dårligt i Parken?

Bruce Springsteens lyd i Telia Parken får hård kritik fra flere sider. Men det er hans eget ansvar, svarer de danske arrangører igen.

Mange af gæsterne ved Bruce Springsteen-koncerten i Telia Parken onsdag aften fik oplevelsen skæmmet af et mere end dårligt lydbillede. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruce Springsteen og hans E Street Band gav mange tilhørere en stor oplevelse i Telia Parken onsdag aften, men kritikerne fandt lyden tæt på katastrofal.

»Lyden i Telia Parken viste sig bestemt ikke fra sin charmerende side,« skriver Mads Hendrich her i avisen.

»Det kunne lige så godt have været Poul Krebs,« skriver Thomas Treo i Ekstra Bladet.

»Parkens jammerlyd«, skriver Jan Eriksen i BT.

Kritikerne bruger også ord som »skodlyd«, »skandale« og »kæmpe fiasko«, og flere af dem lader lyden trække den samlede karakter ned, men Telia Parken fralægger sig ethvert ansvar og sender aben videre til koncertens arrangør, agenturet Live Nation.

Administrerende direktør Jesper Christensen fra Live Nation vil dog heller ikke lastes for den ringe lyd:

»Vi fremsender målinger og går i dialog med artisten omkring det lydmæssige, men i sidste ende er det artisterne og deres folk, som står for den lydmæssige afvikling,« siger Jesper Christensen, der ikke mener, at Telia Parken kunne have stillet noget op.

»Parken er en god ramme for en kæmpe liveoplevelse til en koncert med op til 50.000 mennesker,« siger han. »Og der har været god lyd i Parken mange gange. Vi vil altid opleve kritik og ros, når der skal laves koncerter for tusindvis af publikummer. Vi overvejer bestemt at afholde Bruce Springsteen i Parken igen.«

Lidt mærkeligt

Peter Albrechtsen er en kendt lyddesigner med erfaring fra både film og koncerter. Hans primære reaktion er en undren.

»Bruce Springsteen har altid været berømt for sin store loyalitet over for fansene,« siger han.

»Den ringe lyd er helt sikkert noget, der går ham og bandet på. Så jeg forstår faktisk ikke helt, hvordan det kunne ende sådan.«

Peter Albrechtsen var ikke selv til Bruce Springsteen-koncerten, men kalder koncerters lyd et spørgsmål om prioritering. Han fremhæver en koncert med Roger Waters som eksempel på, at Parken sagtens kan have en god klang. Nøglen er meget ofte ekstra højttalere med knap så presset lyd hver for sig.

Hvad kan være forklaringen på skandalen i onsdags?

»Det tyder først og fremmest på et manglende samarbejde mellem Bruce Springsteen, de medrejsende teknikfolk og arrangørerne,« siger Peter Albrechtsen.

»Teknikerne sætter jo højttalerne op på alle mulige stadions. Men ikke to stadions er helt ens. Så teknikerne har enten ikke været orienteret, eller de har simpelthen ikke haft det nødvendige ekstraudstyr med i pakken.«