Hvorfor har James Bond så meget tøj på?

Mænd taler - kvinder smider tøjet. Billedet af kønsopdelingen i amerikansk film er meget klar viser stor rapport - og den ligner i øvrigt dansk film.

Foto: EON PRODUCTIONS

Det er mænd, der fører ordet i Hollywoods bedst sælgende film. Til gengæld er det kvinderne, der får lov at smide tøjet, hvis der er nogen, der skal tage sig af dét.

Næppe voldsomt overraskende nyheder – til gengæld står de lysende klart efter endnu en årlig rapport fra Media, Diversity, & Social Change Initiative på Southern California Universitys Annenberg-afdeling.

På universitet har man i otte år gennemgået de 100 bedst sælgende amerikanske film hvert år for at få et klart billede af rollefordelingen mellem køn, racer og andre sociale kategorier. Det tager sin tid at få det hele med, og instituttet er først nu nået igennem de 100 største film i 2015, hvorfra de to førnævnte konklusioner stammer.

Ud af de 35.205 roller, der havde replikker i én af de 800 film, man har optalt, var de knap 69 procent mænd og altså kun lige godt 31 procent kvinder. Og når det gjaldt hovedrollerne i filmene, var der i 2015 32 af de 100, der havde en kvindelig hovedrolle eller medhovedrolleindehaver.

Det var endda en kraftig stigning fra året før, hvor det kun gjaldt 22 film - og i 2015 var fem af hovedrollerne endda kvinder over 45 år mod ingen året før, lyder et resultat.

En af storfilmene i 2015 var »Avengers - the Age of Ultron«, hvor Scarlett Johansson tager en film mere i et særdeles kropsnært outfit. Det er der ikke noget underligt i, da rapporten når frem til, at det er mellem 29 og 30 procent af kvinderne, der optræder i sexet tøj eller ligefrem delvis nøgne, mens det tilsvarende tal for mænd kun er 7-9 procent.

Men når det kommer til den skæve kønsfordeling, så er vi såmænd ikke meget bedre stillet i Danmark, mener filminstruktørernes formand, Christina Rosendahl.

»Billedet er helt det samme, og det blev også understreget af en rapport, som filminstituttet fremlagde i juni,« fortæller hun.

Her har man opgjort danske film fra 2012 til 2014, og to tredjedele af alle hovedroller gik til mænd. Ser man på alle roller, er billedet 61 procent mænd og 39 procent kvinder. Samme skævhed går igen overalt, og derfor har filminstituttet nedsat en mangfoldighedsindsats med tre arbejdsgrupper, der til oktober skal barsle med nye forslag for dansk film.

Hvad angår dem, der bestemmer bag kameraet, er der dog langt fra de danske tilstande til de amerikanske. I DFIs opgørelse er 34 procent af de danske instruktører kvinder. Det tilsvarende tal i Hollywood er 7,5 procent.

Og når det gælder farvede, medlemmer af LGBT-samfund og handicappede, er der ikke meget, der afspejler virkeligheden, mener professor Stacy L. Smith, der har ledet Hollywood-undersøgelsen: »Resultatet afslører, at Hollywood er et epicenter af kulturel ulighed,« siger hun.

Hver tredje kvinde præsenteres sexet i amerikansk film - eller delvist nøgen. Her Scarlett Johansson i »Avengers - the age of Ultron«. Pressefoto. Fold sammen
Læs mere