Hvorfor elsker vi København?

Fredag åbner Dansk Arkitektur Center en udstilling om København. Udstillingen forsøger at forklare, hvorfor mange - trods alt - er vilde med den danske hovedstad.

Foto: Michael Bothager

Hvad er det, der gør en by værd at leve i?

Det er et af hovedspørgsmålene i en udstilling, der fredag åbner i Dansk Arkitektur Center. Udstillingen er en udbygget og forandret opgave af det officielle danske bidrag til arkitekturbiennalen i Venedig sidste år.

Udstillingen i Venedig i fjor var bygget på tre søjler.

Den ene var eksempler på den stjerne- eller ikonarkitektur, der er blevet bygget eller ved at blive bygget i den danske hovedstad i de senere år af arkitekter som Norman Foster, Jean Nouvel, Daniel Libeskind, Zaha Hadid og Rem Koolhaas. Og af de danske stjerner: Lundgaard & Tranberg, Henning Larsen, 3xN, Big, Arkitema og adskillige andre.

En anden afdeling fokuserede på tre af de store udviklingsområder i København, hvis indbyggertal frem mod 2025 forventes at vokse med 100.000. De mennesker skal blandt andet bo i Ørestaden, Nordhavn og Carlsberg-området, hvor der efterhånden igen er ved at komme gang i byggeriet. Udstillingen vil fortælle, hvordan der i København forsøges at blive lagt vægt på grønne arealer, en god infrastruktur og større bæredygtighed.

Tredje del af udstillingen fortæller om Ring-byen, der er et bud på afløseren af den såkaldte fingerplan fra 1947. Gennem den søgte man at regulere mønstret for industri, bolig og infrastruktur for hovedstaden, så der også bliver plads til grønne og rekreative områder.

Ring-pladen argumenterer for et transport- og energinet, et system for affaldsanskaffelse og infrastruktur, der binder det sydlige Sverige og det østlige Danmark sammen - for derved at tage højde for, at befolkningen bliver ældre, problemet med anskaffelse af energi og bortskaffelse af affald vokser, traditionelle arbejdspladser har en tendens til at forsvinde - og vi skal finde nye måder at tjene penge på.

Udstillingen i Dansk Arkitektur Center, der ligger i Strandgade på Christianshavn, kan ses frem til 23. oktober.

INFOshop: Her er klummesamlingen "Det gamle København" - 350 siders spændende læsning om Københavns historie