Hvordan nåede vi dertil, at »fuck« udkonkurrerede »bred ymer« og erstattede »skide godt«?

På kort tid er fuck blevet verdens første internationale skældsord, og intet tyder på, at det forsvinder igen. »For nogle mennesker svarer det at sige fuck vel næsten til at sige uf,« siger sprogforsker, der vil undersøge, hvorfor alle siger fuck – fra Japan over Indien til Danmark.

Foto: Anders Kristensen

Hvis du er en af dem, der har det svært med ordet fuck, bør du ikke læse denne artikel. Over de næste linjer kan det nemlig læses 25 gange. Det er fucking overalt.

På den anden side slipper du næppe for ordet, fordi du lægger avisen væk. Tværtimod. På kort tid er fuck nemlig blevet verdens første internationale bandeord. Det bruges i alle mulige sammenhænge og af både unge og ældre. Og det ser ikke ud til at stoppe foreløbig.

Det fortæller flere sprogforskere, som Berlingske har talt med.

»Ordet »fuck« er så udbredt, at det næsten kan sammenlignes med »okay«. Det er et ord, der kan indsættes i alle sammenhænge,« siger Lars Trap Jensen, ordbogsredaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Han suppleres af Marianne Rathje, der er sprogforsker med særlig interesse for det, hun kalder »aggressiv sprogbrug«.

»På dansk har fuck erstattet stort set alle andre bandeord. Hvor vi tidligere ville sige, at noget var »skide godt« eller »pisse fedt«, så er fucking røget ind i stedet for,« siger Marianne Rathje, der mener, at vi danskere har sagt fuck siden 1960erne eller 1970erne. Dansk Sprognævn registrerede det på skrift i 1990. Siden er ordets udbredelse vokset så meget, at dets popularitet og brug er helt unikt.

»Som det eneste ord i sproget kan fuck både bruges som et udråbsord, et tillægsord og et verbum,« forklarer Marianne Rathje og nævner eksemplerne »fuck, hvor er du pæn«, »der var fucking langt« og endelig »du skal ikke fucke med mig«.

Marianne Rathje tilføjer, at det formentlig kun er de helt unge, der kan få sig selv til at sige det sidste.

Det er ikke kun danskerne, der har taget det lille bandeord til sig. Man siger tilsyneladende fuck over hele verden, og det har nu fået den norske sprogforsker Ruth Fjeld fra Oslo Universitet til at indlede et internationalt samarbejde med forskere fra flere forskellige lande. Målet er blandt andet at undersøge, hvordan man bruger fuck på tværs af kulturer. Ud over Norge og Danmark deltager også Rusland, Korea og England.

»Fuck er det første bandeord, der er blevet så universelt. Det er registreret i Japan, Indien og langt nede i Etiopien. Jeg har ikke fundet andre ord, der bruges så bredt, og derfor vil det være spændende at undersøge i hvilken grad, man bruger det, og hvordan det er tilpasset det lokale sprog,« siger Ruth Fjeld, der tidligere har undersøgt brugen af fuck i norsk reality-TV.

Dengang var konklusionen blandt andet, at drengene brugte det mere end pigerne. Men siden har tingene ændret sig.

»Med tiden er fuck blevet helt aftabuiseret. Jeg tror slet ikke, at vi forbinder det med dets seksuelle indhold længere. For nogle mennesker svarer det at sige fuck vel næsten til at sige uf,« forklarer Ruth Fjeld og fortæller, at ordet også har fået et norsk udtryk. Man kan både sige »føkk« og »moderpuler« – den norske version af motherfucker – det sidste er dog så grimt, at det kun findes i særlige miljøer, hvor blandt andet unge indvandrerdrenge viser deres tilhørsforhold til landet ved at for-norske amerikanske udtryk. Netop fordi fuck er et amerikansk ord, er det mindre farligt. Sådan er det også i Danmark.

»Der er jo en form for distance i at bruge et amerikansk ord. Det ville være noget andet, hvis vi gik og sagde »knep«. Det ville have en helt anden kraft,« siger Marianne Rathje, der understreger, at fuck stadig betragtes som ret provokerende i både USA og England. Ve det britiske barn, der udbryder fuck med samme skødesløshed som man gør her i landet.

Både Marianne Rathje, Ruth Fjeld og Lars Trap-Jensen forklarer, at ordet kommer fra amerikansk hiphop og film. At det er blevet så populært skyldes i høj grad vores fascination af USA.

Derudover passer glosen perfekt ind i en generel udvikling, hvor unge bruger bandeord, der henviser til afføring og sex, mens ældre især tyer til religiøst betingede bandeord. Nye generationer har med andre ord udskiftet gamle bandeord som »for fanden« og »satans« ud med ord, der er knyttet til de nedre kropsfunktioner.

Men også her er fuck lidt specielt. Med tiden er ordet nemlig blevet så udbredt, at alle siger det. Selv i pænere kredse, hvor man ellers gemmer bandeordene væk.

»Man skulle tro, at fuck ville miste betydning blandt de unge, efterhånden som de gamle tog det til sig. Sådan er den vanlige mekanisme. Men det gælder åbenbart ikke i denne sammenhæng. Blandt de unge er det stadig smart at sige fuck,« siger Marianne Rathje.

Direkte adspurgt tror hun faktisk slet ikke, at den lille ed vil forlade vores sprog igen. Den er simpelthen blevet for populær, forklarer hun.

»Man skulle tro, at fuck ville forsvinde ligesom »bred ymer« gjorde det. Men det virker ikke sådan. Det er for kraftfuldt. Jeg tror faktisk, at det er kommet for at blive.«

Så hvis du er en af dem, der bliver irriteret over brugen af ordet fuck, er der ikke meget at gøre. Bortset fra at trække vejret dybt, tænke på bedre tider – og udånde et lille suk. Fuck!