Hvor korrekt er Netflix' royale topserie egentlig?

Dramaet har fået en ekstra skrue i flere situationer i den ellers historiske Netflix-serie "The Crown" om dronning Elizabeths regeringstid, mener britisk historiker

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netflix-serien The Crown har kongekroner, diademer og imposante slotte i rigt mål, men også personlige dramaer, kærlighed og svigt og især den evige kamp mellem pligt og personlige ønsker. Og især hvad angår det sidste er serien - der er blevet kaldt verdens dyreste TV-serie - måske ikke altid lige tro mod sit ellers historiske forlæg om dronning Elizabeth, der som ung spilles af Claire Foy.

Det mener i hvert fald britiske historikere om serien, der følger dronning Elizabeth IIs regeringstid fra faderen, King George VI's sygdom og død og dronningens kroning i 1952. Der forventes i alt seks sæsoner og første sæsons ti episoder strækker sig frem til midt i 50erne med vægt på højdepunkter og konflikter i dronningens første år.

Men ikke altid lige korrekte, mener i hvert fald kongehus-eksperten Hugo Wickers, som over for den britiske avis The Times oplister en række scener, hvor den historiske korrekthed er til diskussion. For eksempel:

Den ulykkelige prins: At Prins Philip skulle være frustreret over sin rolle som prinsgemal.

Falsk, lyder det fra Wickers. Selv om Prins Philip godt nok var noget skuffet over at måtte vinke farvel til en lovende karriere som flådeofficer, så er der ifølge historikeren langt til det billede af en selvisk, surmulende og drengeklub-festende gemal, som ikke er Elizabeth til megen støtte i serien. Han fandt hurtigt nye roller, interesserede sig for arbejderforhold og tog sig af driften af dronningens mange ejendomme - og var faktisk en støtte for hende, siger historikeren.

Prins Philip og elefanten: Under et besøg i Kenya stirrer Prinsen en olm elefant væk fra at agere truende overfor kronprinsesse Elizabeth.

Falsk, siger Wickers. Godt nok var Philip og Elizabeth i lodgen Treetops i Kenya dagen før kongens død - et sted hvor de kunne kigge på vilde dyr og også elefanter. Men der er aldrig nogen, der har hørt om, at en elefant ligefrem skulle have været truende - endsige, at prinsen havde afværget faren ved at stirre indædt på den.

Søster-svigtet. Selv om Elizabeth havde lovet søster Margaret sin støtte, svigtede hun hende i forhold til kaptajn Peter Townsend.

Mest falsk,mener Wickers. Dronningens lillesøster Prinsesse Margaret var meget forelsket i krigshelten og faderens støtte, Peter Townsend, som var gift og havde to børn. Og det er ganske korrekt, at da Margaret som 22-årig ville giftes med Townsend, fik Elizabeth - stærkt tilrådet af Winston Churchill - ham sendt til Bruxelles, indtil Margaret var 25 år og ifølge britisk lov selv kunne bestemme. I »The Crown« svigter dronningen så Margaret, da hun bliver 25, men ifølge historiske dokumenter havde hun faktisk udarbejdet en plan, hvorefter parret kunne gifte sig. Men selv om offentligheden havde indtryk af forbudt kærlighed bag slottets mure, så var virkelighedens kærlighed falmet, og planen blev ikke nødvendig, konstaterer historikeren.

Hertugen og hertuginden af Windsor - den abdicerede Kong Edward og hans hustru i serien The Crown. Foto: Netflix. Fold sammen
Læs mere

Onkels råd: At den abdicerede Kong Edward havde til opgave at forklare Elizabeth, at hun som dronning skulle bo i Buckingham Palace.

Utænkeligt, konkluderer Wickers. Hertugen af Windsor - som han betegnes i England - abdicerede som Kong Edward IIX i 1936 for at gifte sig med den fraskilte Wallis Simpson - en voldsom skandale, og hertugen var herefter i så bad standing som man kunne være i forhold til det britiske kongehus. Tanken om at den unge Dronning Elizabeth skulle have søgt råd hus den forhadte tronflygter - i det her tilfælde om hun og Philip kunne blive boende i det hyggelige Clarence House eller måtte rykke ind på 755 værelser store Buckingham Palace - den holder bare ikke.

Den flabede eks-konge.

Det er til gengæld helt efter bogen,beretter Hugo Wickers til The Times. Efter at både den abdicerede Edward og hustruens død, blev en række af de breve, som han havde sendt til hende offentliggjort af hustruens advokat. Og her lægges der ikke fingre imellem. De kvindelige medlemmer af kongefamilien kaldes en bunke hekse, moderen beskrives som iskold, og der flyder med øge- eller kode- navne for de kongelige og kabinettet. Elizabeth havde øgenavnet Shirley Temple (datidens kendteste barneskuespiller) og Winston Churchill »Cry Baby« (tudefjæs).

Se traileren til serien her: