Hvis det er for kedeligt at gå på museum ...

...er der masser af andre (måske lidt mere spændende) muligheder for alligevel at komme der. Museerne tænker i højere og højere grad i alternative arrangementer på tidspunkter, der er tiltrækkende for et moderne, arbejdende publikum og dets familier.

Fra Historiske Morgener på Nationalmuseet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens andre gnider søvnen ud af øjnene eller allerede sidder ved computeren på arbejdet, samles 175 mennesker på Nationalmuseet for at starte dagen med et foredrag om Grevinde Danner, prostitution, danskvestindere eller en berømt barnemorderske.

For blot at nævne nogle af de emner, Nationalmuseets nye intiativ Historiske Morgener har bragt op.

»Det er kommet lidt bag på os, at der er op til 175 mennesker, der møder op kl. 8.30 til et videnstungt foredrag på Nationalmuseet,« indrømmer museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen, der er en af bagkvinderne på initiativet, der har kørt i nu et år.

»Det er primært studerende, unge mellem 19 og 35 år, og pensionister, men det helt unge publikum, dem omkring 25, er en gruppe, vi har haft svært ved at nå, så vi er glade for, at de kommer til de Historiske morgener.«

Nationalmuseets idé med de Historiske Morgener er, at publikum skal have en god museumsoplevelse, men også opleve museet »behind the scenes«, som museet selv kalder det. Foredragene finder sted i Guldbergsalen, som ikke normalt er åben for publikum, og så præsenteres man for museets folk og deres viden på en anden måde end den traditionelle udstillings-facon.

Vigtige emner

»Jeg tror for eksempel, det er de færreste, der er klar over, at vi har forskere, der arbejder med tøjmoden i serien »Matador«, og hvor meget tekstilhistorie, man kan læse i seriens kostumer. Der skal være plads til både det snævre og det brede til morgenforedragene, og personligt synes jeg, det er vigtigt, at emnerne er overraskende, når indholdet er videnstungt,« siger Mette Byriel-Thygesen.

Og det er da også overraskende, lidt mere spektakulære emner, der har været på programmet i de allerede afholdte »Ud af skabet – om homoseksualitetens historie« og »Englemagersken fra Vesterbro« om Dagmar Overbye, Danmarks største seriemorder.

»Vi har hidtil valgt emner, der er populære. Men nu er der også plads til at have nogle foredrag om emner, der ikke nødvendigvis kommer 170 mennesker til, men som det er vigtigt at sætte fokus på,« mener Mette Byriel-Thygesen.

Som noget nyt er museet også begyndt at livestreame foredragene.

»Vi synes, vi har en forpligtelse som hele landets museum til at formidle den viden, uanset om man bor i Tønder eller Ringkøbing, ligesom det kan være. man skulle noget den dag, som gør, man ikke kunne komme.«

Foredraget om Dagmar Overbye nåede på den måde ud til næsten 600 mennesker, fremfor alene de fremmødte på Nationalmuseet den morgen i april, hvor barnemordersken var dagens hovedperson.

Nationalmuseet har endnu ikke lavet en større undersøgelse af, om deltagerne i de Historiske Morgener tager turen videre ind på museet til de faste samlinger. Men det er under overvejelse at gøre det, nu hvor projektet kan fejre et års fødselsdag.

Næste Historiske Morgener er fredag 9. september kl. 8.30. Emnet er »Nordkorea - et regime fortalt i striber og strimler«, mens de to næste foredrag i september relaterer sig til Golden Days’ 1970er festival med emnerne »Rød stue: om kreativitet og kritisk tænkning i 1970’ernes børnehave« og »Vejen til fri abort«.

​5 andre anderledes museumsoplevelser

Baby som kunstværk

To eftermiddage om måneden er Kunsten i Aalborg fyldt med babyer og barnevogne. Fra kl. 13.30 til 14.30 er kunstmuseet omdøbt til Kunsten Baby, hvor forældre, bedsteforældre, au pairs, babysittere, søskende og andre får en guidet tur på museet sammen med deres babyselskab.

Tempoet er roligt og der er babyudstyr til rådighed, så eventuelt påtrængende behov kan imødekommes hurtigt. Der rundes af med en workshop, hvor man kan lave aftryk af arvingens fod eller hånd, og man kan også møde en sundhedsplejerske og få svar på sine påtrængende spørgsmål – ikke om kunsten, men om barnet.

Kunsten Baby foregår onsdage i ulige uger fra kl. 13.30-14.40. Der betales almindelig entré til museet.

Fitness på museet

Hvem har ikke tænkt, at den slidte T-shirt og træningsbukserne til yogatimerne ville være festligere tilsat palietter og pandebånd med fjer? Hvis man hører til den gruppe, er Cirkusmuseets Powercirkus stedet at træne. Idéen til den utraditionelle træningsform kom fra en af museets medarbejdere, der som nybagt mor manglede et sted, hvor man kunne have sit barn med til træning, uden andre blev forstyrrede.

Derfor har nybagte mødre i nu tre år mødtes i museets Fægtesal hver torsdag for at træne sig tilbage i form efter fødslen med yoga, styrketræning, akrobatik og balanceøvelser.

Power Cirkus foregår hver torsdag kl. 13-14. Man skal betale en entrébillet til museet eller have et årskort for at deltage. Ingen tilmelding.

Fredagsbar at the museum

SMK Fridays har været en af de mest omtalte succeser i museumsverdenen i nogle år nu. Med en drink i hånden, musik i pulten, mad, udsigt over Ørstedsparken og begavet input starter folk i alle aldre weekenden på Statens Museum for Kunst syv fredage om året mellem kl. 16 og 22. Programmet er forskelligt, men i centrum er altid, at aftenen skal være en fest at deltage i.

SMK Fridays foregår syv fredage kl. 16-22, datoerne kan ses på smk.dk. Gratis adgang.

Til SMK Fridays på Statens Museum for Kunst er centrum altid, at aftenen skal være en fest at deltage i. SMK Fridays foregår syv fredage om året kl. 16-22 og der er gratis adgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: SMK.

Fyraften med Børge Mogensen og Louise Hindgavl

En gang om måneden inviterer Danmarks Designmuseum onsdag efter åbningstid til foredrag med afsæt i museets fokusområde. Man kan høre om moderne keramik, om mode eller om møbelklassikere i museets bibliotekssal.

Det er så vidt muligt kunsthåndværkerne og de udøvende selv, der står for aftenens indhold – for på den måde at lade tilhørerne komme helt tæt på den kunstneriske proces og arbejdet med genstandene.

Designonsdage afholdes én gang om måneden kl. 16-30-18. Se datoer og emner på designmuseum.dk. Gratis adgang, ingen tilmelding.

Målrettet læsegruppe

Arbejdermuseet i indre København har genoplivet en af arbejderbevægelsens gamle, væsentlige institutioner, nemlig Arbejdernes Læseselskab, som oprindeligt eksisterede fra 1879-1889. I november går museet i dybden med to historiske skrifter, som man skal have læst før fremmødet.

Emnerne er zartidens smædeskrift mod jøderne, »Zions Vise Protokoller«, der er udgangspunkt for en diskussion om antisemitisme og propaganda, og velfærdssamfundets udvikling fra 1890erne til i dag.

Arbejderhistoriske Læsekredse foregår over tre aftener i november kl. 17-19. Gratis deltagelse, men tilmelding inden 1. november nødvendig.