Hvis denne Netflix-film bliver en succes, er vi selv med til at slå filmkunsten ihjel

Netflix’ komedie om to kvindelige superhelte er næsten lige så morsom som at banke sin lilletå ind i en dørkarm.

Melissa McCarthy (tv) og Octavia Spencer spiller hovedrollerne i en film, hvor det tangerer falsk markedsføring at kalde den for en komedie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix NETFLIX © 2021

Den amerikanske filminstruktør Martin Scorsese skrev for nylig et essay, som egentlig var en hyldest til hans italienske kollega Federico Fellini (1920-1993), men i samme festlige anledning var en indædt kritik af Netflix – blandt andet fordi Netflix, ifølge Scorsese, lefler for laveste fællesnævner, reducerer filmkunst til »indhold« og lader algoritmer styre alt.

Her kunne man indvende, at det var en udbrændt ronkedor, der talte (og i øvrigt påpege, at Scorsese selv har lavet film for Netflix). Men når man ser nogle af de Netflix Originals, der bliver spyttet ud på markedet, kan man godt være bekymret for, at Scorsese har ret, og at Netflix langsomt, men sikkert er ved at kvæle filmkunsten, fordi de stopfodrer folk med indhold, der er filmenes svar på Kinder Mælkesnitter. Nemme og bekvemme og helt blottet for vitaminer.

I hvert fald hvis man tager Netflix’ nyeste påfund, »Thunder Force«, som eksempel. Man kan sagtens forestille sig mødet, hvor ideen er opstået: Superhelte er hotte for tiden, til gengæld er der ikke ret mange film om kvindelige superhelte. Hey, hvad med en film om TO kvindelige superhelte. Oven i købet en komedie! Det kan alle lide!

På papiret er ideen udmærket, og interessant nok er »Thunder Force« ikke som sådan en film om kvindelige superhelte – man kunne faktisk uden at ændre andet end et par ord i manuskriptet lige så godt have indspillet den med mænd i hovedrollen. Det er så også det eneste positive, man kan sige om filmen. Den er nemlig tænderskærende elendig.

Håbløst forudsigelig

»Thunder Force« foregår i en verden, hvor udvalgte mennesker får superkræfter, men det er kun sociopater, der er så heldige. Misdæderne, som man kalder dem, hærger verden, men forskeren Emily Stanton har udviklet en kur, så almindelige mennesker også kan få superkræfter og tage kampen op.

»budgettet til special effects-budgettet har tilsyneladende været 100 kr. og en kasse blandet vand, og replikkerne er hentet helt ude på klichéernes fjernlager. «


Uheldigvis er hendes sjoskede barndomsveninde Lydia på besøg netop den dag, hvor behandlingen skal indledes. Lydia efterlades alene i laboratoriet og får besked på ikke at røre noget. Bare hvis nogen ikke lige havde fanget, hvad der skal til at ske, siger Lydia også til sig selv: »Jeg har lovet ikke at røre ved noget« – hvorefter hun trækker i håndtag, trykker på knapper og lægger sig på et operationsbord.

Og så (spoiler alert!) får hun ved et uheld superkræfter! Selv om hun er sådan en bøvet type, der drikker dåseøl hele tiden! Ha-ha!

Replikker fra klichéernes fjernlager

Den scene siger meget om niveauet i »Thunder Force«. Melissa McCarthy udfordrer ved Gud ikke hverken sig selv eller sit publikum ved for 117. gang at spille sarkastisk, skovmandsskjorteklædt slackertype og virker totalt uinspireret.

Octavia Spencer i den anden hovedrolle famler rundt og har tilsyneladende svært ved at forstå, hvilken film hun egentlig er med i. Det kan man dårligt bebrejde hende. Plottet fremstår som om, man har kravlet ind under bordet, hvor alle buddy cop-film i verden er lavet og så har fejet de jokes, der var for slappe til »Dødbringende Våben 4« og »Bad Boys For Life« sammen og klistret dem løseligt sammen i et manuskript, der ikke kan have taget mere end times tid at klapre ned, hvor special effects-budgettet tilsyneladende har været 100 kr. og en kasse blandet vand, og hvor replikkerne er hentet helt ude på klichéernes fjernlager.

Stortaltentet Melissa McCarthy er ved at forvandle sig til en kvindeligAdam Sandler, der sprøjter den ene forglemmelige dicount-komedie ud efter den anden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix HOPPER STONE/NETFLIX © 2.

Når Melissa McCarthys karakter slår en skurk ud med en skraldespand, siger hun for eksempel – wait for it – »time to take out the trash!«. Få minutter senere slår hun en anden skurk ud med et arkivskab og siger »file under ‘trash’!« Og så videre.

Spildt talent

Hvis man har set eksempelvis »Bridesmaids« eller »Spy« vil man vide, at Melissa McCarthy under de rigtige forhold har et kæmpe komisk talent, så hvorfor er hun så ved at forvandle sig til en kvindelig Adam Sandler, der sprøjter den ene forglemmelige dicount-komedie ud efter den anden, og hvorfor har hun sagt ja til at medvirke i »Thunder Force«?

Det ved hun selvfølgelig kun selv, men man kunne få den kætterske tanke, at det var, fordi »Thunder Force« er skrevet og instrueret af Ben Falcone. Som er Melissa McCarthys mand. Det er deres femte film sammen, og hvis du ikke kender de fire foregående, er du ved den søde grød ikke gået glip af noget. Ben Falcone har i øvrigt aldrig instrueret en film, hvor Melissa McCarthy ikke var med.

Nu skal man jo ikke ønske noget dårligt for andre, og i det hele taget ikke blande sig andre menneskers privatliv, men hvis man godt kan lide komedier, ville det ikke være det værste, hvis Ben Falcone og Melissa McCarthy snart blev skilt …

»Thunder Force«. Actionkomedie, 105 minutter. Instruktion og manus: Ben Falcone. Med: Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Jason Bateman, Bobby Cannavale m.fl. Premiere 9. april på Netflix.