Hver anden dansker vil låne digitalt

Lånerne har store forventninger til bibliotekernes digitale udlån, viser ny undersøgelse. 46 procent forventer i fremtiden at låne bøger, film og musik over nettet.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bibliotekerne kan godt indstille sig på, at en stor del af deres aktiviteter i fremtiden kommer til at foregå over internettet.

En ny stor undersøgelse fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker viser, at 46 procent af danskerne i fremtiden forventer at være brugere af det digitale udlån, mens 56 procent siger, at de forventer at bruge det fysiske bibliotek.

»Det er et overraskende højt tal for de digitale udlån. Vi er særligt overraskede over, at nogle af de grupper, der normalt ikke er særligt digitalt indstillede, i høj grad forventer at bruge de digitale tilbud i fremtiden,« siger Lotte Hviid Dhyrbye, leder af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som er dannet af Danmarks Biblioteksforening, Forskningsbibliotekerne, Skolernes Biblioteksforening og Bibliotekschefforeningen.

Tænketanken fremlægger i dag undersøgelsen »Fremtidens Biblioteker«, hvor man har undersøgt ti målgruppers biblioteksvaner og deres fremtidige forventninger. 2.000 danskere har deltaget i undersøgelsen.

Store forventninger til visse grupper

En af de grupper, som ifølge Lotte Hviid Dhyrbye har overraskende høje forventninger til at benytte de digitale tilbud, er de kulturelle superbrugere.

»Her siger 99 procent, at de i fremtiden forventer at være digitale brugere. Det er overraskende, fordi denne gruppe normalt ikke er særligt digitalt orienteret. Grupper tæller typisk veluddannede kvinder over 40 år, der i stor stil bruger kulturtilbud. Det er interessant, at de har denne forventning, og det viser, at bibliotekerne kan være med til at nedbryde digitale barrierer,« siger Lotte Hviid Dhyrbye.Hun siger, de store forventninger til digitale udlån vil stille en række krav til bibliotekerne. Et af dem er, at det lykkedes at samle de to digitale udlånssystemer, eReolen og Ebib, som bibliotekerne i dag tilbyder, i ét system. Et andet krav er, at informationen om de digitale udlån – bøger, film og musik – forbedres.»Der er en stor gruppe af dem, som ikke bruger biblioteket i dag, som efterspørger digitale tilbud. Kan vi øge kendskabet til bibliotekerne blandt dem, så kan vi få langt flere lånere. Men vi skal også øge kendskabet til de digitale tilbud blandt dem, der i dag bruger bibliotekerne. Selv om man er flittig biblioteksbruger, er det ikke sikkert, at man er flittig digital bruger,« siger Lotte Hviid Dhyrbye.

Hun fremhæver, at undersøgelsen viser, at de fysiske biblioteker og de fysiske bøger fortsat er helt afgørende for bibliotekerne. I alle de undersøgte brugergrupper er hovedinteressen fortsat lån af fysiske bøger og musik og film på henholdsvis CD og DVD.

Bedre mulighed for udvikling

Lotte Hviid Dhyrbye siger, at bibliotekerne med undersøgelsen nu får et nyt vidensgrundlag til at planlægge:

»Hidtil har man udviklet på baggrund af fornemmelser, men nu har vi nogle helt andre indsigter, som kan bruges i diskussionen om fremtidens bibliotek.«

I Bibliotekarforbundet siger næstformand Tine Jørgensen, at bibliotekarerne skal understøtte den digitale udvikling.

»Vi skal både lære lånerne at bruge de digitale systemer, og vi skal også være med til at formidle litteratur, musik og film, for det bliver måske sværere for lånerne at navigere i det digitale univers,« siger Tine Jørgensen.