Hvem er vi, og hvor skal vi hen?

En ny historisk festival skyder op i København i marts. Danskernes interesse for historie er kun stigende i disse år. Vi har brug for at organisere vores fragmenterede virkelighed gennem danmarkshistorien, mener historieformidler.

Kunstneren Bjørn Nørgaards gobeliner til Dronning Margrethe. Her det tidlige kongedømme.
Læs mere
Fold sammen

Når Fredericia Museum i midten af marts stiller op i Øksnehallen i København på den nye festival Historiske Dage, gør de det fordi de gerne vil ud og præsentere museet. Den nye festival er en særlig mulighed for at komme i kontakt med en stor og bred gruppe af historieinteresserede danskere.

»Historiske Dage lyder som et spændende forum. Fredericia er mere end tog og motorvej, og for os er Historiske Dage en mulighed for at komme ud til et stort publikum. Vi synes, det er sjovt som kulturelt fremstød og et rigtig godt initiativ,« siger lederen af Fredericia Museum, Lars Froberg Mortensen.

Museet har en af de 50 stande på festivalen. Her står medarbejderne i weekenden 14.-15. marts klar til at fortælle mere om museet og sælge bøgerne fra byens lokalhistoriske arkiv. Men de vil også bidrage med noget fra den centrale scene i Øksnehallen. Her regner arrangørerne med, at der bliver omkring 75 forskellige arrangementer i form af forfatterinterviews, optrædener af museerne og prisuddelinger.


Festivalen er et helt nyt initiativ, der henvender sig til historisk interesserede, voksne mennesker – målgruppen er både mænd og kvinder i alderen fra 20 til 90 år.

»Nu er det første gang, vi laver det, så vi er meget brede. Vi kommer ud i alle hjørner, museer, arkiver, forlag, medier, folk, der sælger rejser, og her er også nogle, der sælger historiske varer fra deres stand. De historisk intereserede dyrker jo også deres historiske interesse på mange måder: De rejser ud, de læser bøger, de søger i arkiver,« forklarer den daglige leder af Historiske Dage, cand.mag. Henrik Thorvald Rasmussen.

Det brede anslag er netop noget af det, der passer Fredericia Museum godt. For som mange af deres lokalhistoriske kollega-museer rækker de vidt. De dækker »historien fra Svenskekrigene til De Slesvigske Krige«, som Lars Froberg Mortensen selv formulerer det.

»I udlandet har man mange historiske festivaler og markeder, men det her er noget andet. Det virker som om, det er ret unikt at gøre, som vi gør med Historiske Dage: at vi vil dække alle tidsperioder for alle mennesker. I dag skal man jo ellers være ret skarp på sin målgruppe både som museum og historiker,« siger Henrik Thorvald Rasmussen, der også oplever, at museerne var begejstrede for ideen med det samme. De 50 stande blev hurtigt udsolgt.

Men at man kan lave en hel weekend viet til historie helt generelt, både danmarks- og verdenshistorien, er et klart tegn på, at danskernes historieinteresse når nye højder i disse år.

»For 50 år siden var det mere enkelt, hvad ens historie var. Folk i dag er mere søgende. Mængden af historisk output bliver større, jo mere fragmenterede vi bliver. Før var der ligesom én stor fortælling om, hvem vi var, og hvor vi skulle hen. Det var den, man præsenterede på Nationalmuseet og i skolerne og overalt. Nu interesserer vi os for flere historier, fordi verden er blevet større,« mener Henrik Thorvald Rasmussen. Han håber bestemt, at Historiske Dage kan booste denne interesse, og måske få ham, der kommer ind for at dyrke sin interesse for Anden Verdenskrig til at opdage, at Romerriget også er spændende.

Den mulighed er bestemt til stede, mener journalist og ejer af Historieselskabet, Liv Thomsen, der også kommer forbi scenen på Historiske Dage.

»Jo mere fragmenteret virkeligheden bliver, jo mere har vi brug for at organsiere den via danmarkshistorien. For at få en sammenhæng i tingene. Og så længe fortællingen er stærk nok, kan det få alle til at blive interesserede i noget,« mener Liv Thomsen.

»Blandt historikere og historieformidlere er der kommet en helt anden bevidsthed om formater og narrativitet. Der er kommet en skærpet bevidsthed om, hvor vigtig fortællingen er,« mener Liv Thomsen, og det handler blandt andet om en ny generation af historikere, men også om andre med viden og interesse for det historiske felt.

»Det drejer sig om både uddannede historikere og journalister med en anden tilgang til at formidle stoffet som Tom Buk-Swienty og Peter Øvig Knudsen. Men der er også en Ulrik Langen, som er professor, men som formår at komme ud af det akademiske elfenbenstårn. Hans mission er blandt andet, at man skal prioritere formidlingen højere. Eller Jeanette Varberg, der er uddannet arkæolog, og som har skrevet om oldtidens slagmarker – det var noget, jeg ellers ikke havde troet ville interessere mig. Men det gjorde det.«  Og det slutter ikke her, hvis man spørger Liv Thomsen:

»I takt med, at antallet af virkeligt gode fortællere stiger, vil det blive et stort tagselvbord for historieinteresserede. Jeg ser faktisk kun den store interesse nu som en begyndelse.«

Historiske Dage er i Øksnehallen i København 14.-15. marts. Se historiske-dage.dk for fakta om udstillere, arrangementer og åbningstider.