Hvem er »The Last Jedi«? Hvorfor den sidste? Er der en eller flere? Star Wars fans har fået titlen på den nye film - og intet andet

Der er masser af teorier over, hvad der ligger i navnet på den kommende Star Wars-film, der netop er kastet som en luns til fansene.

»The Last Jedi«. Det er kun tre ord, men for de mange dedikerede fans af Star Wars universet er offentliggørelsen af titlen på den næste Star Wars film nok til en lang række spekulationer, som det fremgår af en række sites på nettet.

Star Wars VIII får premiere til december, og efter at spin-off filmen »Rogue One« nu er ved at have spillet sig ud rundt om i verden, har Disney, som ejer Lucas Film og dermed Star Wars-franchisen, nu smidt titlen på bordet. Uden kommentarer, men det er der nok andre, der er klar til at tage op.

For hvad dækker det over, den sidste Jedi? Mest oplagt er det jo, at det handler om Luke Skywalker, som i den seneste film blev fundet i de sidste scener i ensomheden på den forblæste planet, Ahch-To.  Den nye instruktør af Star Wars-filmen Rian Johnson, løftede i sidste måned sløret for, at en del af filmen ville beskæftige sig med, hvad Luke havde lavet i den tid, han havde været forsvundet. Samtidig har de trofaste fans hurtigt husket på, at Yodas sidste ord til Luke Skywalker - med den klassiske syntaks - var: »Når væk jeg er, den sidste Jedi vil du være« fulgt af »Giv videre, hvad du har lært, Luke«.

Og det sidste kunne jo så på den anden side godt pege hen mod den unge Rey, den nye hovedperson i Star Wars VII, der jo så afgjort også har kraften med sig, og hvor vi har noget familieforhold at blive klogere på. Og netop det kunne jo indebære - lyder nogle af de mere avancerede teorier - at det gode og det onde skiftede pladser, altså Rey med den onde Darth Wader-wannabe Kylo Ren, der nu vi taler om familie, som bekendt er søn af Han Solo og Leia Organa (tidligere prinsesse Leia).

Nå ja, så nævnes det også rundt omkring, at »Jedi« også kan være flertal - altså at titlen kan dække over, at Luke og Rey tilsammen er den sidste Jedi. Lige som der er dem, der hæfter sig ved, at titel-logoet denne gang er i rødt, hvor det sidste gang var i gult - hvilket tolkes som et tegn på, at den nye episode i Star Wars-serien, bliver mere dramatisk og mørk end syveren.

Hvor populært hele Star Wars universet er, understreges af at Rogue One, der som bekendt har Mads Mikkelsen i en central rolle, nu efter godt en måned netop har  rundet en milliard dollars i indspillet beløb på verdensplan. Det er den tredje film i Star Wars-universet, der når det - de to første var »Star Wars Episode I - The Phantom Menace«, der lige nåede en milliard dollars, mens »Star Wars VII: The Force Awakens« rundede hele to milliarder dollars indspillet på verdensplan.  Så en ting er i hvert fald sikkert om »Den sidste Jedi« - det bliver ikke den sidste Star Wars film.