Hvalpestreger på et sidespor

"Alpha Dog" bygger på en autentisk historie om en flok unge wannabe-gangstas, der kommer galt af sted. Et realistisk drama, der hæver sig ved skuespillet.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Johnny Truelove kører med klatten, hvis han og hans kammersjukker selv skal sige det. Som børn af velhavende forældre, der fra deres pæne villaer i Los Angeles' San Gabriel Valleyhar en lille pusher-forretning on the side, så de kan føle sig som ægte imitationer af gangsta- og hip-hoppens musikvideoer med seje, kriminelle fyre med masser af bling-bling og damer i vrikkende hotpants. Det er det søde liv, også selv om der indimellem er ballademagere som den jødiske Jake (Ben Forster) med nazistiske tendenser, der høj på kokain sætter sig op imod alfa-hannen. Tingene går dog hurtigt fra godt til værst, da Jake nægter at betale sin gæld og Johnny og hans nærmeste venner (deriblandt Justin Timberlake som Frankie) nærmest ved en tilfældighed og fuldstændig uplanlagt, tager Jakes lillebror som gidsel. En teenager, der er træt af sine overbeskyttende forældre og nyder at hænge ud med sine fangevogtere, der lidt rådvilde slæber ham med til fester og almindelig sofa-hygge rundt omkring.

Men Johnny har sat sig selv i en knibe, der er svær at slippe ud af og snart eskalerer situationen, med et så tragisk udfald, at det er død for nogle og fængsel på livstid for andre. En barsk historie, der desværre også er autentisk og som i instruktør Nick Cassavetes' hænder bliver et påén gang både intenst og afdæmpet drama om moralsk korrumperede unge.

De bliver spillet af et eminent hold, hvor det ikke så meget er Emile Hirsch (der ligner en ung og mindre satirisk Jack Black) i den vage og slet ikke så farlige alfa-hund-hovedrolle, der vinder points. Ej heller Justin Timberlake, der gør det tilforladeligt uden dog at imponere. Men først og fremmest Ben Forster som nazisten Jake, som er både skræmmende og ynkelig. Et lysende talent, der også gjorde sig bemærket i Bruce Willis-thrilleren "Hostage" og "X-Men: The Last Stand".

Men præstationen i "Alpha Dog" er som helhed en ensemble-levering og at få sine skuespillere til at fremstå som en samlet enhed er blandt en af de ting Nick Cassavetes kan (og ja, han er søn af legendariske John Cassavetes). Det viste han både i sin debut "Unhook the Stars" og i "She's So Lovely".

Selv om handlingen indimellem går i tomgang og man heller ikke kommer helt tæt på figurerne, er "Alpha Dog" alligevel en vibrerende ungdomskrimi, der rækker ud over ungdommen og er blevet til et lille stykke moderne Americana, voksne også kan have fornøjelse af at se.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse