Hvad vil DR egentlig med sin TV-dramatik?

Portræt af Louise Mieritz og Ditte Hansen. TV-serien »Ditte og Louise« blev på trods af anmelderroser taget af DRs program. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil ikke bare holde kæft og være smukke.«

Sådan lød overskriften i et damebladsinterview med skuespillerne og manuskriptforfatterne Ditte Hansen og Louise Mieritz, kvinderne bag satireserien »Ditte og Louise«. På det tidspunkt var de i fuld færd med forberedelserne til anden sæson af serien om de to halvmislykkede skuespilleres let kaotiske vej gennem en tilværelse, der byder på problemer med både karrieren, mændene og kvinderollen. Selvtilliden var i orden, og de havde noget at have den i. Anmelderne havde elsket første sæson, som blev hyldet for sin befriende humor, der viste kvinder over 40 uden sminke.

Hvorfor ikke bare citere, hvad vi skrev her i Berlingske:

»Endelig: »Ditte & Louise« er normbrydende antiheltinder i bedste sendetid,« jublede vi og fortsatte:

»Det er næppe forkert at sige, at »Ditte & Louise« er lidt af en milepæl i dansk TV-dramatik. Først og fremmest fordi serien giver plads til et umaskeret portræt af kvindelighed, sådan som den også kan se ud. Sådan som den er, når det perfekte liv ikke eksisterer.«

Det der med »bedste sendetid« skulle vise sig at føre til seriens fald. DR oplyste kort før jul, at der ikke kommer mere »Ditte og Louise«. Ifølge DR1-chefen, Pil Gundelach Brandstrup, er de 450.000, som har set serien fredag aften eller som har klikket sig ind på den, ikke godt nok.

»Det handler om, at når vi sender drama på DR1, så skal det samle hele befolkningen, og det kunne »Ditte og Louise« desværre ikke«, sagde hun på Facebook, siden til Berlingske.

Men hverken seriens fans, medierne eller Ditte og Louise selv var smukke og holdt kæft. Var sertallene det eneste afgørende for DR, som selv havde lagt serien over for seermagneten »Vild med dans«? Så potentielle »Ditte og Louise«-seere egentlig flow-TV fredag aften? Reaktionerne fik kanalchefen til pludselig at ændre kurs for nu at henvise til, at det var ærgerligt, at man kun fokuserede på seertallene, for det var et spørgsmål om at tilgodese mangfoldigheden.

Det blev det kun værre af. Var det ikke kanalchefen selv, der havde fokuseret på seertallene som årsag? Og er »Ditte og Louise« ikke lige netop en serie, der gav seeren noget nyt: kvindehumor for voksne med et feministisk selvironisk twist som modvægt til al mandehørmen inden for komikken? Er DR overhovedet ikke interesseret i den verserende debat om manglende kvindeligt islæt i dansk film – lad os bare indregne TV - kunne man tilføje?

Bedre blev det ikke af, at dramachef Piv Bernth nogenlunde samtidig afslørede, at stationen arbejder på en fortsættelse af den hundedyre, men efterhånden rimeligt halvgående og inderligt ligegyldige »Bedrag«, som tilsyneladende skal have en tredje sæson. Næppe fordi der er et folkekrav om det, men fordi den præsterede, som den skulle. Og »Arvingerne« kører nu også bevidstløst videre med en tredje sæson, selv om kvaliteten var hurtigt nedadgående efter den første runde.

Tilbage står spørgsmålet: Hvad vil DR egentlig være for en institution? Hvad vil den med TV-dramatikken? Tager den kravene om mangfoldighed og kvalitet alvorligt eller tolker den public service som noget, der blot er mange, der ser? Kunne man forestille sig, at Det Kongelige Teater, en anden offentlig institution med en public service-forpligtelse, sagde, at nu ville man ikke længere spille andet end musicals, fordi der ikke var seere til andet end dét? Nej, vel?