Hvad har Özlem Cekic, Signe Molde og Hans Pilgaard til fælles?

Nok har en politiker ikke umiddelbart meget til fælles med en skuespiller – eller en robotforsker for den sags skyld. Men så alligevel har de dog det til fælles, at de er tilføjet i 108. udgave af Kraks Blå Bog, der udkommer torsdag med 178 nye navne.

Hans Pilgaard og Özlem Cekic. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup og Sophia Juliane Lydolph

Den snart 108 år gamle blå bog udkommer torsdag i en ny udgave, der denne gang indeholder intet mindre end 178 nye navne. Bogen, der indeholder biografier over nulevende personer, som har haft en særlig betydning inden for deres område, kommer såvel til at indeholde i alt 8.501 biografier. Og sådan en sag læser man ikke i strakt arm, da den vejer hele 2,2 kilo.

Ifølge Gads Forlag, der siden 2007 har stået for udgivelsen, bliver mangfoldigheden i form af titler og beskæftigelsesområder repræsenteret i bogen større år efter år. Og skal man tro Gads Forlag, er kendisfaktor ikke automatisk en genvej til at få sit navn foreviget i bogen.

I år er der blandt andre blevet plads til:

Olga Ravn – Forfatter og datter af Anne Dorte Michelsen og Peter Ravn
Özlem Sara Cekic – Politiker, rådgiver, foredragsholder og debattør
Mette-Marie HarildVice President i virksomheden Medtronic
Anne Glad – Forbrugerekspert, forfatter og deltager i en række livsstilsprogrammer på DR
Jan E. Jørgensen – Jurist og politiker for Venstre
Signe Molde-Amelung – Journalist og TV-vært
Henrik Hautop Lund - Robotforsker
Hans Pilgaard – Journalist og TV-vært
Sofie Hesselholdt – Billedkunstner
Thomas Bo Larsen – Skuespiller
Sara Slott-Bruun Petersen – Hækkeløber og sølvvinder ved OL i Rio i 2016

Som ovenstående liste bevidner, er årets tilføjede personer da også en broget flok. Og faktisk er der også blevet plads til en guldsmed, en våbenmaler, en zoodirektør foruden en lang række andre titler.

»Det har altid været Kraks Blå Bogs vigtigste valgkriterium, at de optagne skal have en særlig betydning inden for deres fagområde. Der er altså ikke en måske flygtig kendisfaktor, der kan skaffe folk plads i bogen. Det er professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet, der gennem sin epokegørende forskning har konstateret, at Egtvedpigen slet ikke var dansker, et glimrende bevis på,« siger Bolette Rud. Pallesen, der er digital chef hos Gads Forlag.

I forbindelse med udgivelsen oplyser forlaget, at det er kvinder, der udgør 39 procent af årets nye navne, mens 13 af dem faktisk er født uden for Danmark.

Kraks Blå Bog udkom første gang i 1910, hvor den blev udgivet af dr. Ove Krak. Dengang kunne man erhverve sig bogen for 6 kroner. I dag, snart 108 år senere, står bogen i 2075 kroner inklusiv adgang til online-versionen med mulighed for at søge i de mange navne.