Hvad er værd at se i teatret inden jul? Berlingskes teaterredaktør Jakob Steen Olsen anbefaler

Berlingske guider til tre gode teaterforestillinger lige nu.

Johanne Louise Schmidt er blændende som den vildt kæmpende »kat«, Maggie – her med Patrick Baurichter og Mikkel Arndt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Friedländer

Der er ingen tvivl om, at chefduoen Elisa Kragerup og Eva Præstiin er kommet godt fra start på Betty Nansen Teatret. Først teaterfesten »Orlando« i Kragerups sanselige iscenesættelse, siden den vellykkede version af Tennessee Williams’ overophedede familiedrama »Kat på et varmt bliktag« fra 1950erne.

Imødeser man julens territorialkampe med slægten med en vis uro, må der være en trøst at finde i, at Williams’ dysfunktionelle sydstatsfamilie har det værre. Instruktøren Minna Johannesson får meget ud af historien om den nedtursramte yndlingssøn Biff, hans desperate kone, Maggie, der ikke vil affinde sig med, at han ikke vil gå i seng med hende – og Big Daddy, den pater familias, alle fedter for og er bange for. En ormegård, hvor man bærer på uforløste traumer og følelsen af ikke at kunne nå hinanden. En fræk og morsom, performanceinspireret iscenesættelse blæser moderne liv i historien, understreger fortabtheden uden at sætte Williams’ psykologi over styr, når den slår til og giver sine skuespillere alle de chancer, de skal gribe.

»Kat på et varmt bliktag« kan ses til 31. december.

Hvad skulle teatret dog gøre uden Astrid Lindgren? Det gælder ikke mindst de lidt større scener, som ind imellem har brug for genkendelige titler, der kan fylde de mange sæder. Appellerer plakaten til de voksne, der gerne vil give børn det bedste, går de rent hjem. »Brødrene Løvehjerte«, »Ronja Røverdatter«, »Pippi Langstrømpe« – find selv på flere. For eksempel på »Emil fra Lønneberg«, som Folketeatret spiller.

Michael Slebsager er perfekt i rollen som en nysgerrig, boblende musikalsk Emil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Petri.

Ikke som en decideret juleforestilling – teatrets juleklassiker »Nøddebo Præstegaard« ville åbenbart ikke rigtigt fænge i længden – men så dog i hvert fald som en familievenlig teatermulighed i forlængelse af byens juleudstillinger. Og det er der kommet en rigtig varm, herligt musikpoetisk udgave af historien om Emil ud af – skarnsknægten, der naturligvis kun kommer galt afsted, fordi han er nysgerrig og i øvrigt har et hjerte af guld. Folketeatret skaber nænsomt og fantasifuldt sin egen lune version af den beretning, de fleste kender så godt.

»Emil fra Lønneberg« kan ses til 16. december.

Københavnerne må ganske vist ud på landevejene, hvis de vil se Fredericia Teaters seneste musicalbasker »Tarzan«, som stadig spiller i det jyske. Men ellers kan mere magelige hovedstadslæsere jo give hinanden en billet i julegave. Næste år kommer forestillingen nemlig op i København. For sikke en abefest! Musicalen om menneskebarnet Tarzan, der vokser op blandt gorillaer, men møder kærligheden og civilisationen, når Jane dukker op, er ganske vist ikke verdens bedste.

Og han ku' svinge sig fra gren til gren: Kim Ace Nielsen som Tarzan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Malmose..

Navnlig anden halvdel er ufokuseret, og Phil Collins' popmusik er i bedste fald forglemmelig. Men det jyske egnsteater fortæller historien med rytmen helt fremme i lydbilledet og med de eventyrlige projektioner, teatret mestrer bedre og bedre, der får hele urskoven til at træde levende frem. Hele holdet leverer varen i det, der bliver en skovtur for alle generationer.

»Tarzan« kan ses på Fredericia Teater til 20. januar 2019. Musikhuset Aarhus: 21. september – 6. oktober 2019. København, Scandic Falconer Salen: 19. november – 8. december 2019.