Huset mellem himmel og hav

Vadehavscentret ved Jyllands vestkyst slår i dag dørene op for den nye tilbygning – tænkt ind i både naturen og områdets historie.

Sort sol, sæler på sten, sand så langt øjet rækker.

Den danske del af Vadehavet har siden 2014 været på UNESCOs liste over verdensarv.

Og verden vil fra i dag blive budt velkommen med en spritny indgang til det naturskønne område:

Vadehavscentret ved Vester Vedsted er blevet stærkt udvidet og fremstår nu som et udstillingsområde på hele 2.800 kvadratmeter.

Udvidelsen skyldes et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og nogle af landets største fonde og står bygherrerne i omkring 53 millioner kroner.

Projektet er tegnet og tilrettelagt af arkitektfirmaet Dorte Mandrup A/S og har været halvandet år undervejs.

»Det hele skulle spille sammen. Både arkitekturen, udstillingen, landskabet og historien,« siger Dorte Mandrup.

Vadehavet strækker sig fra Ho Bugt til byen Den Helder i Holland og er ikke kun skønhed:

Landskabet byder på store udfordringer og masser af tilpasning for både planter og dyr. Ikke mange arter kan overleve tidevand med forskelle på op til halvanden meter.

Allerede de gamle vikinger i området lagde deres gårde på forhøjninger mellem havet og landet, fortæller Dorte Mandrup. Det nye byggeri er på samme vis indlejret i omgivelserne. Huset vokser ligesom op af jorden.

Byggeriet bruger også strå – helt som vikingerne gjorde det.

»For strå trives godt med saltvand,« siger Dorte Mandrup. »Hvor andre materialer bliver eroderet af saltvand, bliver strå tværtimod imprægneret.«

Arkitekterne har af samme grund været i tæt kontakt med hollandske kolleger, for mange hollændere bor jo også ved Vadehavet og har årelange erfaringer med de særlige vilkår. De tækker for eksempel ofte med strå. Selv på helt moderne huse.

Vadehavscentret skulle være skulpturelt flot udefra. Men det er også en udstillingsbygning og skal fungere som sådan. Turisterne vil kunne sætte sig ind i eksempelvis det overordentlig rige fugleliv langs kysten – herunder de gigantiske sværme af stære på flugt fra både tidevandet og sultne vandrefalke.

De nye lokaler er designet af JAC studios, Jason Bruges og No Parking og præsenterer det nyeste nye inden for interiør og interaktivitet.

I skulle også tage det oprindelige hus med i jeres overvejelser?

»Ja. Alt skulle jo arbejdes ind i det gamle center. Men vi har kunnet arbejde med flere kvadratmeter, for når man skal udstille, har man brug for en stor dybde i bygningen.«

Dorte Mandrup har glædet sig meget til værkets indvielse og håber ellers på en god modtagelse.

»Også fra de lokale«, siger hun.