Hus Forbi er de fucking flinkeste

AOKs læsere har stemt, afstemningen er slut og spændingen er udløst. Det blev sælgerne af hjemløseavisen Hus Forbi, der løb med prisen som »Byens Fucking Flinkeste«.

Hus Forbi-sælgerne modtager prisen for Byens Fucking Flinkeste. Statuetten blev overrakt af Lars AP fra Fucking Flink. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 13. år i træk har AOKs læsere kåret de steder, begivenheder og personer, der gør København til et ganske særligt sted at bo.

I år har AOK som noget nyt samarbejdet med bevægelsen Fucking Flink for at finde ud af, hvem der fortjener at smykke sig med titlen som »Byens Fucking Flinkeste«.

Omtrent 37.000 stemmer er tikket ind, siden afstemningen åbnede i april, og i går blev vinderne så endelig afsløret. Det blev de hjemløse og tidligere hjemløse, der sælger gadeavisen Hus Forbi, der løb med titlen som de personer i byen, der får flest mundvige til at vende opad.

»Jeg er så glad på deres vegne,« siger redaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen. »Det er jo mennesker, som er hjemløse, tidligere hjemløse eller socialt udsatte. Livet har ikke været nogen dans på roser. Det er mennesker, som har levet et hårdt liv. De har været ude for mange ting, som de fleste heldigvis ikke har oplevet. Derfor synes jeg, det er utroligt, at de er i stand til at finde sådan et overskud frem, så de kan vinde sådan en pris.«

Hus Forbi er en del af et globalt netværk af hjemløseaviser. Sælgeren køber aviserne for 12 kroner hos et af de væresteder eller forsorgshjem, der distribuerer avisen, og sælger den på gaden for 20 kroner. Nogle sælgere har overskud til at sælge aviser hver eneste dag, andre magter det kun af og til.

»De står i regn og slud som et fast og levende inventar i byen,« siger, forfatter Lars AP, der står bag bevægelsen Fucking Flink. »Det er jo helt vildt. »Selvom det øsregner er der ofte rigtig meget liv og glæde. De er meget ærlige og meget tilstedeværende. Det er ret fantastisk.«