Hun kom til at eje millioner

70 år søndag. Agnetha Fältskog blev som medlem af ABBA et verdensnavn. De seneste år har hun levet et stille liv uden for Stockholm.

Agnetha Fältskog viser sig af og til ved officielle lejligheder, men holder sig helst for sig selv. Foto: Scanpix Sweden/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN

På ét punkt slår Sverige Danmark med adskillige længder: Tilsyneladende er svenskerne i stand til at masseproducere internationale popstjerner. Ikke blot kønne og blåøjede, men også talentfulde.

Størst af dem er stadig ABBA, selv om andre musikalske svenskere er danset op ad de globale hitlister, og selv om den berømte popkvartets store hit ligger tilbage i 1970erne og 80erne.

Men ABBA består den ultimative test for en god popsang – man kan stadig holde ud at høre den mange år efter, at den første gang drønede ud af højttalerne.

Ikke blot kunne de fire medlemmer af ABBA synge, spille, komponere og arrangere. De så også godt ud og passede perfekt sammen, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson som det ene par plus Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus som det andet.

Den mørke og den lyse pige komplementerede hinanden på scenen, og deres stemmer harmonerede så fint, at ABBA-nørder kunne få timer til at gå med at dechifrere, hvem der sang førstestemme på hvilke numre.

5. april fylder den lyse pige, Agnetha Fältskog, 70 år.

Hun er den af medlemmerne, som efter ABBA-tiden har holdt sig mest ude af rampelyset. Sang og turneer er fortid. Hun bor i dag i Ekerö, en kommune på blot 28.000 indbyggere nær Stockholm. Her har hun en lille gård, hvor hun ifølge nyheter24.se ynder at køre rundt på sin John Deere-traktor. Skal hun købe ind, har hun dog et par biler at vælge imellem.

Men tilsyneladende har det passet hende fint at holde sig langt væk fra blitz- og rampelys.

ABBA i storhedstiden. Fra venstre Benny, Anni-Frid, Agnetha og Björn. Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: OLLE LINDEBORG.

Allerede i ABBA-tiden lagde Agnetha Fältskog ikke skjul på, at hun havde det svært med de mange koncerter og den voldsomme opmærksomhed, som gruppen tiltrak sig. I dag kan det være svært at fatte, hvor kæmpestort det svenske popfænomen, som ubesværet leverede hit efter hit, faktisk var. I Australien f.eks. var ABBA-medlemmerne superstjerner.

Det var også i Australien – mange år før #MeToo-bevægelsen – at en journalist på et pressemøde spurgte Agnetha Fältskog, hvad hun selv mente om at være udråbt til at have popverdenens bedste bagdel. Hvortil hun, forvirret over spørgsmålet, svarede, at hun jo af gode grunde ikke kunne se sin egen numse, når hun optrådte.

Arbejdede altid

Allerde inden hun i 1970 mødte de tre andre, var Agnetha Fältskog et navn i svensk popmusik. Som blot 15-årig toppede hun svensktoppen med »Jag var så kär«, og hun skrev selv sit på det tidspunkt største hit »Om tårar vore guld«. Den, der i Danmark røg til tops med Susanne Lana som »Hvis tårer var guld«.

Det store gennembrud for ABBA kom i 1974, da gruppen vandt det internationale Melodi Grand Prix med »Waterloo«. Herefter sprøjtede den ene gode popsang efter den anden ud fra værkstedet i de følgende år, og de fire forstod at udnytte musikvideoens betydning for sangenes udbredelse.

Succesen var stor, og millionerne rullede ind. Men det var også en krævende tid, fagligt og mentalt. Björn Ulvaeus har i efterfølgende interview fortalt, at det, når han tænker tilbage, forekommer ham, at »vi altid arbejdede«. Der skulle komponeres, indspilles og turneres. I 1982 var det slut, og medlemmerne fortsatte med egne projekter.

Agnetha Fältskog udsendte tre engelsksprogede album, men den seneste årrække har der stort set været stille om hende. De fire efterhånden aldrende medlemmer har dog været i studiet sammen for at indspille nyt materiale.