Hun gør historien levende

Jeanette Varberg, der er en af eksperterne i DRs »Historien om Danmark« er arkæolog af den moderne type, der forstår vigtigheden af både formidling og at trække linjer fra fortiden til nutiden.

Jeanette Varberg foran arbejdspladsen på Moegaard Museum. Foto: Martin Dam Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når DR ruller fortællingerne om Danmarkshistorien ud i den bedste sendetid søndag aften, er det formidlingen, der er i centrum. Kulørt og medrivende fortalt med agerende skuespillere, en vandrende Lars Mikkelsen og engagerede faghistorikere, der ligger langt fra fortidens billeder af tørre forskertyper.

Det gælder ikke mindst Jeanette Varberg. Der er ikke meget arkivstøv og tørvesmuld over den 38-årige arkæolog og museumsinspektør fra Moesgaard i Aarhus, når hun ruller sig ud i beskrivelser af danskernes tilvandrende forfædre eller virkelighedens vikinger.

Her er det i høj grad evnen til at perspektivere fortiden ind i nutiden, der gør historien levende, og den evne brugte Jeanette Varberg også, da hun i sidste måned udgav bogen »Mennesket har altid vandret«. I bogen bliver tidens hotteste politiske emne, de store migrant- og flygtninge-strømme sat ind i et historisk perspektiv, der rækker 70.000 år tilbage. Og dermed måske også kan vise nogle muligheder midt i problematikken.

»Folkevandringer er et symptom på, at verdenshistorien tager en drejning. Vendepunkter i historien hører ofte sammen med folkevandringer i en eller anden størrelsesorden. Vi er faktisk ved en af de helt store ændringer af vores samfund. Hvis man er opmærksom på det, kan man forsøge at styre os derhen, hvor vi gerne vil være, frem for mod mere konflikt,« sagde Jeanette Varberg ved den lejlighed til Berlingske.

Det globaliserings-perspektiv, der ligger både i vandrings-temaet og i DRs historiegennnemgang, kom også frem, da hun i 2014 fik et slags internationalt gennembrud gennem en analyse af 23 glasperler. Perlerne, der blev båret af danskere i bronzealderen, havde fristet en lidt hengemt skæbne på blandt andet Moesgaard, men moderne analyser og en del detektivarbejde fra Varbergs side påviste, at de stammede fra Syrien, Egypten og Irak for 3400 år siden. De blev på den måde et ganske banebrydende bevis på, at globaliseringen allerede i bronzealderen var en kendsgerning.

Det har det også været for Jeanette Varberg, siden hun blev uddannet arkæolog på Aarhus Universitet i 2006. Samme år kom hun med på Galathea 3 ekspeditionen, der førte til eksotiske og forholdsvist uudforskede dele af verden som øer i Papua Ny Guinea, hvor der blev udgravet oldtidsskeletter. Så afgjort en af de mere eventyrlige dele af arkæolog-arbejdet, men Jeanette Varberg har aldrig lagt skjul på, at hun godt kunne lide at løse gåder og have eventyret med i arbejdet.

Interessen for arkæologi vågnede allerede i fem-årsalderen, da hun sammen med sin mor læste om den egyptiske barnekonge Tutankhamons maske i en bogklubbog, har hun fortalt i et interview med Kristeligt Dagblad. Barndommen var fyldt med bøger om sagn og eventyr, og selv om hendes egne historier i dag bygger på faktuelle begivenheder, har hun stadig begejstringen for fantasy-verdenen, fortalte hun til Berlingske for et par år siden.

»Jeg er dybt fascineret af fænomenet »historisk mashup« i fantasylitteraturen, hvor forfatterne bruger historisk fakta i en fiktiv ramme. George R. R. Martin er for mange et litterært geni, som kan fange millioner med sin episke fortælling i »Game of Thrones« - og genier stjæler. Eller lader sig kraftigt inspirere af den virkelige verden,« sagde Jeanette Varberg.

Det er da også formidlingen af historien, der især har gjort Jeanette Varbergs navn kendt. Allerede i 2014 modtog hun DRs store formidlingspris, Rosenkjær-prisen, for at kunne fortælle historier fra fund fra gravsteder, møddinger og efterladte kamppladser »med stor viden og fantasi – kombineret med helt særlige formidlingsmæssige evner,« som det hed i begrundelsen. Samme år havde Varberg udgivet bogen »Fortidens slagmarker - krig og konflikt fra stenalder til vikingetid«, der ligesom DRs udsendelser gør fortidens detaljer menneskeligt underholdende samtidig med at de store linjer kører ved siden af - en udgivelse, der også fik Blixen-prisen for årets faglitterære udgivelse.

Siden 2007 har Jeanette Varberg været ansat på Moesgaard Museum ved Aarhus, og har som museumsinspektør været medansvarlig for bronzealder-afdelingen på det nye museum, der også præsenterer historie-formidling på en ny og stærkt inddragende måde. For som Jeanette Varberg sagde til Kristeligt Dagblad gælder det om ikke altid at se frem, men hellere at kigge bagud.

»Forhistorien giver os en forståelse af, hvem vi er som mennesker.«