Hun er nomineret til en Oscar. Men nu bliver hun hængt ud for at få hjælp af »hvide venner«

Oscar-nomineringerne er offentliggjort, og særligt en nominering har fået opmærksomhed. Den har ifølge kritikere nemlig taget pladsen fra film med sorte skuespillere i hovedrollen.

Andrea Riseborough er blevet nomineret til en Oscar. Men anerkendelsen har haft en pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA SMIEJKOWSKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2016 spredte et hashtag sig på de sociale medier, der for en tid nærmest overrumplede selve prisuddelingen:

#OscarsSoWhite – som på dansk kan oversættes til »Oscar er så hvid« – lød hashtagget.

Nu er det tilbage med fornyet kraft.

Midt i orkanens øje står skuespilleren Andrea Riseborough. Men bag kulissen står personer, hvis navne bogstavelig talt er skåret i granit på Hollywood Boulevard, og som støtter deres knap så kendte kollega med en stor bunke følgere.

Det vender vi tilbage til.

Et ukendt navn

Navnet på den Oscar-nominerede skuespiller er for mange nok relativt ukendt, men hun er netop blevet nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for sin rolle i filmen »To Leslie«. En film, der kun indtjente 27.000 dollar – omtrent 185.000 kroner – på billetter, og som handler om en enlig mor, der vinder i lotto.

Kritikken går hverken på filmens kvalitet, handling eller utroligt lave budget. Tværtimod er Andrea Riseborough blevet rost til skyerne for sin rolle i filmen af anmeldere på amerikanske medier.

De kritiske stemmer i Hollywood kaster derimod lys på de skuespillere, Andrea Riseborough har »taget pladsen« fra. De skuespillere er sorte.

Både Viola Davis, der spiller hovedrollen i »The Woman King«, og Danielle Deadwyler, der spiller hovedrollen i »Till«, er blevet forbigået. Det er på trods af, at de begge var frontløbere til prisen, inden listen over de nominerede blev offentliggjort, skriver CNN.

Begge kvinder var nomineret til Screen Actors Guild Awards – skuespillerforeningens priser – og Viola Davis var også blevet nomineret til en Golden Globe.

En af de personer, der kritiserer Oscar-akademiet for ikke at have disse film på listen over nominerede, er filmanmelderen Robert Daniels, der i LA Times skrev en kommentar om netop denne sag:

»Selvom det er let at pege fingre ad Riseborough for at tage pladsen fra sorte kvinder, vil de strukturelle problemer blive ved med at være der, hvis vi retter vores vrede mod enkeltpersoner,« skriver han.

Instruktøren af filmen »Till«, Chinonye Chukwu, har også kommenteret sagen:

»Vi lever i en verden, og vi arbejder i en industri, der er så opsat på at opretholde hvidhed og fastholde et uforskammet kvindehad over for sorte kvinder,« siger hun i følge britiske The Guardian.

Forbindelsernes indflydelse

Men skaberne af »To Leslie« har en ting, som de to forbigåede film, ikke har. Noget, der ifølge kritikere er grunden til, at det er Andrea Riseborough, som nu er blevet inviteret til Hollywoods største prisfest.

Forbindelser, der kan få internettet til at koge.

Kritikerne peger nemlig på en række berømte skuespillere, som tilsyneladende har gjort reklame for den ellers relativt ubemærkede film ved at støtte den på de sociale medier. Navne som Jennifer Aniston, Kate Winslet, Edward Norton, Charlize Theron og Gwyneth Paltrow, der gik på Instagram for at offentliggøre sin støtte med et billede af den nu Oscar-nominerede skuespiller.

Den massive opbakning og opmærksomhed, filmen har fået, kan man måske ifølge Vanity Fair blandt andet takke instruktøren af filmen for, Michael Morris. Han er nemlig et etableret navn, der har arbejdet i Hollywood i årtier.

Flere har ifølge CNN argumenteret for, at fordelen ved at have »berømte hvide venner« bliver tydeliggjort ved denne Oscar-nominering – heriblandt mediet The Ringer.

Undersøgelse af nomineringer

I fredags annoncerede Oscar-organisationen, at de vil »gennemgå kampagneprocedurerne til dette års nomineringer«, skriver CNN.

Selvom filmen med Andrea Riseborough i hovedrollen ikke direkte bliver nævnt, er der flere, som har forbundet Oscar-akademiets melding med denne film.

Skuespiller Christina Ricci er blandt dem, der har kommenteret Oscar-akademiets pludselige undersøgelse:

»Det virker besynderligt, at »overraskelsesnomineringen« af en legitim og brillant præstation bliver undersøgt,« siger hun i følge Deadline og fortsætter:

»Så det er kun film og skuespillere, der har råd til kampagner, som fortjener anerkendelse? Det føles elitært og ekskluderende«.