Hun er ikke til smalltalk

DR har fundet kvinden, der skal afløse Ulrik Haagerup på posten som DR-nyhedsdirektør. Hun hedder Sandy French og kommer med en blandet bagage fra dagblade, ministerier og syv år på DRs chefgang.

DR's nye nyhedsredaktør har ikke særlig meget tid til small talk. Til gengæld har hun arbejdet på både dagblade, i ministeriet og i DR's chefgang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dengang Sandy French var 25 år og studerende på RUC, ville en folkeafstemning afgøre, om vi skulle beholde kronen eller skifte den ud med euroen. Dagbladet Information drog ud på tur til haveforeningen Strandlyst på Amager for at høre, hvordan en række beboere forholdt sig til spørgsmålet.

En af beboerne var Sandy French. Hun ville stemme ja til euroen. Det forenklede spørgsmål om krone kontra euro interesserede hende egentlig ikke synderligt, men det gjorde perspektiverne.

»Det falder mig helt naturligt, at vi tager et ansvar og prøver at påvirke udviklingen,« udtalte hun blandt andet til Information dengang i 2000.

Sandy French er netop blevet udnævnt til nyhedsdirektør i DR, hvor hun skal stå i spidsen for DR Nyheders 400 medarbejdere.

Når man i dag kigger på Sandy Frenchs karriere, ser det ud, som om det også på det personligt faglige plan har været naturligt for hende at tage ansvar og påvirke udviklingen.

Sandy French er uddannet journalist fra RUC, og hendes første rigtige journalistjob var på Information, hvor hun i 2002 blev ansat som politisk reporter. Allerede i 2003 blev hun leder af den politiske redaktion samme sted.

I 2006 rykkede Sandy French videre til Ekstra Bladet, hvor hun blev politisk redaktør og medlem af redaktionsledelsen og blandt andet havde et tæt samarbejde med nuværende chefredaktør Karen Bro.

»Vi blev udnævnt til redaktører samtidig og delte kontor, og jeg var superglad for at arbejde sammen med hende,« mindes Karen Bro.

»For det første var hun en utroligt behagelig person, hun havde en god humor og distance til sig selv. Hun er dygtig, og vi supplerede hinanden godt. Jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at Sandy er mere interesseret i strategi og magtspil, end hun er i journalistik. Det kommer hende jo nok til gavn i den organisation, hun nu er kommet helt til tops i.«

Det overraskende spring

Det kom som en overraskelse for mange, at Sandy French i 2009 tog karrierens første, virkelig kontroversielle karrierespring og blev ansat som særlig rådgiver for daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K), som hun året efter fulgte over i Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Noget af det første, den nyudnævnte spindoktor måtte gøre, var at købe tøj, der passede bedre til ministergangene end den på Ekstra Bladet herskende tøjstil, husker Brian Mikkelsen. Han var imponeret over, hvorledes Sandy French med det samme fik sat sig i respekt blandt de særdeles regelfikserede jurister i det meget konservative ministerium.

»Vi havde på den tid et meget voldsomt bandeopgør. Sandy French var god til at fortælle juristerne, hvordan der så ud ude i virkeligheden, og til at fortælle, at de også skulle tænke på, hvad denne utryghed betød for almindelige mennesker,« husker Brian Mikkelsen, som var begejstret for samarbejdet.

»Hun er en af de dygtigste personer, jeg nogensinde har arbejdet sammen med,« siger ministeren: »Hun var god til at analysere, kunne holde hovedet koldt i stressede situationer og havde et fantastisk netværk. Hun havde overblik og kunne tænke langsigtet. Og så var hun bare en dejlig person, og det er vigtigt, når man er så meget sammen, som en minister og en personlig rådgiver nødvendigvis skal være.«

Den hårde hund fik overtaget

Allerede i 2010 foretog Sandy French endnu et – og et endnu mere – kontroversielt karriere­spring, da hun direkte fra jobbet som spindoktor lod sig hente til DR som indlandschef i DR Nyheder. Dette vakte opsigt i både Danmark og vore nabolande og blev kritiseret af flere danske mediechefer.

Som tidligere ansat i ministeriet var hun pålagt en tavshedspligt, som kunne betyde, at hun måtte afstå fra at gå ind i visse sager om regeringen, selv om det var hende, der sad for bordenden i DR.

Senere kom Sandy French i modvind i pressen, da en aktindsigt afslørede, at hun havde afgivet fejlagtige oplysninger i en sag om Esben Lunde Larsens omstridte ph.d.-afhandling.

Valget af Sandy French til Ulrik Haagerups efterfølger som nyhedsdirektør er generelt blevet positivt modtaget i DR, hvor hun er kendt for at være en chef, der hverken er bange for at træffe upopulære beslutninger eller at stå på mål for dem. Hun er også kendt for at være lidt af en hård hund – det er opfattelsen, at hun er mere farvet af sin tid på Ekstra Bladet end af tiden som ministerens særlige rådgiver. Og så er hun ikke til smalltalk.