»Hun er den smukkeste arena«

Efter tre et halvt års byggeri og mange flere år med forhandlinger får København 3. februar endelig en multiarena. Tag med B på rundtur i det næsten færdige byggeri.

Indgangen til Royal Arena Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gulvet i elevatoren er beklædt med pap. Øltankene er tomme. Suiterne uden møbler. En håndværker er i gang med at slibe en ujævnhed ned i betongulvet foran en sæderække. En anden støvsuger.

Vi er i Royal Arena, Københavns nye multiarena i Ørestad, som heavy metal-bandet Metallica officielt blæser åbent 3. februar 2017. Arenaen har været mange år undervejs, men nu er den så tæt på færdig, at man i princippet kan afholde en koncert i morgen, som Dan Hammer, administrerende direktør i Royal Arena, udtrykker det. 1. december takker bygherren af, og tilbage står kun at indrette suiter, fylde øl i tankene og den slags småting.

Royal Arena er ved at være færdig og klar til at huse koncerter og sportsbegivenheder. Fold sammen
Læs mere

»Jeg glæder mig som et lille barn. Jeg har været med i tre år, og det er næsten ikke til at forstå, at lige om lidt sker det,« siger Dan Hammer, mens han fører an til hjertet i bygningen, selve salen.

Der ganske rigtigt ligner en sal klar til en koncert i morgen, var det ikke lige for en truck i det ene hjørne og en stabel byggemateriale i det andet. Sæderne strækker sig i et elegant blåt og sort mønster fra gulvet til mørket under taget kun afbrudt af et kurvet lige nu mørklagt lysbånd foran de øverste sædeafsnit. I loftet hænger et sort klæde, der kan køres ned og skabe et rum til arrangementer med færre publikummer end de godt 16.000, der er den maksimale kapacitet.

Den fleksibilitet er bare en af de features ved arenaen, Dan Hammer er glad for. En anden er det særlige, beskyttede opbevaringsrum til fyrværkeri. En tredje er muligheden for at laste og losse udstyr fra scenen, nærmest i bogstaveligste forstand, mens koncerter er i gang. En fjerde – og måske den vigtigste – er arkitekturen.

»Jeg er arena-aficionado og har besøgt arenaer over hele verden. Jeg kan ikke besøge en storby uden lige at skulle se dens arena. Og jeg synes, at Royal Arena, hun – ja, det kalder jeg hende – er den smukkeste arena, jeg nogensinde har set. Visionen er virkelig lykkedes,« siger han og nævner bl.a. det faktum, at 3xn, som har tegnet stregerne til arenaen, har valgt bløde former og kurver stort set overalt i arkitekturen.

Royal Arena er ved at være færdig og klar til at huse koncerter og sportsbegivenheder. Fold sammen
Læs mere

Prisen på Royal Arena var oprindeligt godt 1,25 mia. kroner, men er endt en smule højere. For eksempel viste det sig undervejs, at det ville have stor betydning for lydoplevelsen, at nogle af tagpladerne blev perforeret.

»Der er ikke sparet på detaljerne eller skudt nogen genveje, tværtimod er der gået et par omveje for at skabe den bedste lyd. Det er ikke et operahus, men i forhold til et rum af denne størrelse har det en suverænt god lyd, som lydprøverne også har vist,« siger Dan Hammer.

Royal Arena i Ørestaden. København får nu en arena af høj international standard, som kan rumme nationale og internationale musik-, kultur- og sportsarrangementer til glæde for byens borgere og gæster. Arenaen skal styrke hovedstadens evne til at tiltrække turister, internationale sports- og kulturbegivenheder og nye virksomheder og dermed være med til at fremme vækst og beskæftigelse. Trapper, trapper og trapper. Fold sammen
Læs mere

Royal Arena vil lægge hus til 60-80 arrangementer om året. Det vil reelt sige, at arenaen er i brug godt og vel 150 dage om året inkl. opsætning og nedtagning til de forskellige arrangementer, som for nogle arrangementers vedkommende er en længere proces. For eksempel er det ikke en dag-til-dag-operation at forvandle arenaen fra betongulv til det svømmebassin, der er omdrejningspunktet, når EM i svømning i december 2017 skal afholdes her.

Ambitionen er at få endnu flere arrangementer i kalenderen, og ifølge Dan Hammer kræver det ikke det store benarbejde.

Sæderne i arenaen er klar til åbningen 3. februar. Fotos: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere

»Vi har ikke været meget aggressive i vores markedsføring – det har ikke været nødvendigt. Mit indtryk er, at mange bands gerne vil spille her. Det er sådan med arenaer som den her, at dens flyvehøjde afhænger meget af starten – og med Metallica som det første band i arenaen lægger vi et højt niveau fra begyndelsen.«

»Vi har også den fordel, at arenaen ligger lige i smørhullet. Vi er både en del af Nordeuropa, så bands, der spiller i for eksempel Berlin og Hamburg, nemt kan komme hertil også, og et naturligt stop for bands på turné i Skandinavien: Stockholm, Oslo og Helsinki.«

Royal Arena er ved at være færdig og klar til at huse koncerter og sportsbegivenheder. Fold sammen
Læs mere

Vi forlader salen og fortsætter ned ad en bred gang med indgang til toiletterne. Også de er specielle. Dels i form af indretningen med mørke vægge og gulv, der giver en nærmest eksklusiv stemning, dels fordi de er indrettet, så det er muligt med skillevægge at konvertere en del af rummene til enten herre- eller dametoiletter afhængigt af, hvad der er mest brug for til det pågældende arrangement i arenaen.

Næste stop på rundturen er foyeren, hvor størstedelen af publikum kommer ind, og som er indrettet i en blanding af nordisk minimalistisk stil og rå beton. Helt bevidst – Royal Arena skal ikke ligne noget andet.

Slet ikke på de dyre rækker eller etager, som i Royal Arena er døbt Audi Level. Heroppe ligger suiterne, hvor man for knap 1,5 millioner kr. om året kan erhverve sig adgang til et lukket rum med plads til 20 personer indrettet med gulv til loft-glasvæg ud imod salen samt arenaens bedste pladser målt på både udsigt og sædekomfort.

Det er der adskillige, der gerne vil betale for. I skrivende stund er kun tre af de 14 udbudte suiter endnu ikke besat.

Royal Arena er ved at være færdig og klar til at huse koncerter og sportsbegivenheder. Fold sammen
Læs mere

»Det er jo ikke privatpersoner, der køber den slags,« siger Dan Hammer.

»Og de firmaer, der har købt adgang til egen suite, vil formentlig i høj grad også anvende den til møder, for man har også adgang til den, når der ikke er arrangementer i arenaen.«

Suiterne er indrettet med møbler designet af Paustian samt med specieldesignede overdimensionerede lamper. Baggrunden for sidstnævnte er at skabe det, Dan Hammer kalder a ring of fire, således at når gæsterne kigger op nede fra salen, ser de de bløde orange lys i et bånd hele vejen rundt.

Rundturen slutter uden for arenaen.

Royal Arena er ved at være færdig og klar til at huse koncerter og sportsbegivenheder. Fold sammen
Læs mere

Lige nu er det en byggeplads komplet med skurvogne, afskærmningstape og novembermudder, men med lidt god vilje kan man forestille sig arenaen uden udenomsrod. Og se for sig, hvordan man på en varm sommerdag kan slå sig ned på de betonbænke, der er støbt ind i den brede trappe for at invitere til netop at hænge ud ved arenaen, når der ikke foregår noget inde bag murene.

Basketball-kurven, der er sat op med samme formål, gemmer sig halvt bag en varevogn med håndværkerlogo, men vil – lover Dan Hammer – stå klar til leg, når arenaen åbner. Til glæde for københavnere på udflugt til området samt ikke mindst for folk med adresse i Ørestaden.

»Der vil komme en masse liv med arenaen,« siger Dan Hammer.

Til spørgsmålet om, hvorvidt der måske vil komme FOR meget liv i form af støj ved koncerter, afviser han blankt, at det er tilfældet. Arenaen lever 100 procent op til myndighedernes lydkrav.

»Men det er klart, at der vil være en masse leben foran arenaen, når der er arrangementer. Forhåbentlig er de nærmeste naboer ofte også selv gæster.«

Visualisering af arkitektfirmaet 3xn. Fold sammen
Læs mere