Hug til DR og farvelkys til Lars HUG

Weekendens kulturnyheder byder på anmelderhug til DRs »Bedrag« og et farvel til en af dansk rocks personligheder

Hvad nu Claudia? Sidste sæsons store taber Claudia (Natalie Madueno) har intet lært af sine fjltagelser. Foto: Adam Wallensten. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendens Kulturnyheder begynder ved TV-skærmen. Følger du også anden sæson af DRs finanskrimi »Bedrag«? Og er du også uenig med Berlingskes anmeldere? Tredje afsnit blev sendt søndag aften, og Jakob Steen Olsens begejstring faldt fra et afmålt tre stjerner fra det første afsnit til en to-stjernet udskældning af gårsdagens afsnit.

»På en eller anden måde er det, som om al energi er sevet ud af foretagendet, og det er galt på mange fronter i et plot, det er svært at interessere sig for,« skriver Jakob Steen Olsen.

Som et nyt indslag i Berlingskes TV-serieanmeldelser skal afsnittets bedste scene fremhæves, og vores anmelder syntes at »alt med Bimse« klarer sig bedst. Mange læsere var uenige med de to stjerner:

Andre anmeldere var mindre kritiske. Politikens anmelder Henrik Palle, der tidligere har været forbeholden overfor »Bedrag«, var oppe på fem hjerter ud af seks, og skrev noget kuriøst, at 'slukkede man for lyden og lod billederne tale for sig selv, ville ' Bedrag' være et mesterværk'. Man fristes til at spørge, om det så ville blive til seks ud af seks hjerter, såfremt man også slukkede for billedet?

Måske skulle DR vitterligt give krimigenren nordic noir en pause, sådan som DRs dramachef Piv Bernth foreslog det forleden overfor denne reporter, hvilket hun i øvrigt gentog til TV-festivalen Nordiske Seriedage, hvor Nordens TV-branche var samlet for at udveksle erfaringer og se hinandens TV-serier.

Jeg talte med dramacheferne fra flere af de nordiske TV-kanaler, og de var rørende enige om en ting: Hvis Sveriges, Norges og Danmarks TV-drama på den lange bane skal overleve den benhårde konkurrence fra streamingtjenester som HBO og Netflix, er de nordiske TV-stationer nødt til at samarbejde om fælles dramaprojekter. TV-producenterne, der skal levere de fremtidige fællesnordiske TV-serier, vil gerne være med, men der er også skepsis, som for eksempel hos Miso Film, hvor direktør Peter Bose havde følgende forbehold:

“Min eneste bekymring for, om det kan komme til at fungere, er, om det er muligt at finde historier, der har en naturlig forankring i alle tre lande. Det må ikke blive for konstrueret, for så fungerer det ikke.”

I USA trækker Hillary Clintons og Donald Trumps TV-debatter flere seere end nogen TV-serieskaber kan drømme om, og hyppigt antager de gensidige angreb en nærmest surrealistisk karakter, der gør det vanskeligt for det hæderkronede, 40 år gamle satireshow Saturday Night Live at lave en parodi, der overgår virkeligheden. Det er tilfaldet skuespilleren Alec Baldwin æren at spille Donald Trump, og det gør han med en giftig energi, der drypper af personligt engagement.

Lørdag aften var det en af dansk rocks skarpeste penne, der sagde farvel efter årtier i rockens tjeneste, spændende fra spastisk punk i midten af 70erne til et smægtende cover af »Dansevise«.

Og så denne her drømmende, nærmest hjemsøgte sang der oprindeligt blev skrevet til den i dag glemte film »Et skud fra hjertet« fra 1986. Men sangen er udødelig, og er et perfekt eksempel på Lars Hugs uefterlignelige sangstil, der aldrig bliver en Kliché.

»Man skal kende sin besøgstid og sige tak, når tiden er inde,« sagde Lars H.U.G., der fremover kommer til at hedde Lars Haagensen og slog tonen an til nummeret »Mon de kan reparere dig?« på scenen i Musikhuset i Holstebro, hvorfra uddelingen af Kronprinsparrets Kulturpris blev transmitteret.

Lars H.U.G. er tilbage med sin første samling dansksprogede sange siden 1992. Sted: Lars H.U.G.s atelier, Nørregade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kulturprisen tilfaldt filminstruktøren Tobias Lindholm, der blandt har stået bag »Kapringen« og »Krigen«.