Hovedstadens teatre bliver underlagt dramatisk omlægning

Østre Gasværk Teater og Republique samles i nyt teater med ny profil. Rialto Teatret ved Frederiksberg Rådhus lukker. Taberne raser.

Hovedstadens teatre vil i 2020 have et budget der er 6,6 procent mindre enddet nuværende. Man skal i praksis spare godt seks mio. kroner pr. sæson. Foto: Malte Kristiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanslovsforslagets besparelser har ramt teatrene hårdt.

Hovedstadens teatre vil i 2020 have et budget, der er 6,6 procent mindre end det nuværende. Man skal i praksis spare godt seks mio. kroner pr. sæson, og besparelsen udmøntes med en dobbelt rationalisering:

Man samler for det første Østre Gasværk Teater og Republique til ét teater med fælles ledelse og en ny profil. De ligger relativt tæt på hinanden – og dén beliggenhed giver »reelle muligheder for synergi i driften af de to teaterhuse«, skriver Det Københavnske Teatersamarbejde.

Østre Gasværk Teater er især kendt for musicals og store musikforestillinger i almindelighed, Republique ved Østerbro Svømmehal har hidtil specialiseret sig i eksperimentelle tiltag.

Besparelsens andet ben rammer Rialto Teatret ved Frederiksberg Rådhus. Huset har de seneste år været Nørrebro Teaters biscene, og Nørrebro Teater vil fremover koncentrere kræfterne om en videreudvikling af det moderne morskabsteater og musikforestillinger på hovedscenen i Ravnsborggade.

Det Københavnske Teatersamarbejde har været i tæt dialog med både Kulturministeriet og formændene for henholdsvis Østre Gasværk Teater og Republique om den nye struktur. Bestyrelsen for det nye teater vil opslå stillingen som teaterchef, og samarbejdets tilskud forventes at blive omkring 34 mio. kr. årligt.

Flere nyskabelser

Nedprioriteringen af Østre Gasværks folkelige profil er ikke nødvendigvis en satsning på det smalle. I hvert fald ikke ifølge Lisbeth Lollike, bestyrelsesformand i Det Københavnske Teatersamarbejde:

»Det nye teater kan sagtens lave store musikforestillinger – f.eks. gennem samarbejde med teatre i provinsen. Nørrebro Teater og Østre Gasværk Teater har allerede gjort det. Vi skal bare have flere af dem. Flere nyskabelser.«

Morten Jung (R) er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune – og på ingen måde glad for teaterfællesskabets beslutning om at stoppe det frederiksbergske Rialto Teatrets aktiviteter.

»Samarbejdet skulle og burde være til hjælp, men skaber i virkeligheden problemer for resten af det københavnske teatermiljø,« siger han.

Frederiksberg Kommune har selv postet 40 mio. kr. i en revitalisering af kommunens eget Aveny-T. Resultatet er blevet et teater med den højeste belægning i hele hovedstaden.

Men hvad kan I gøre ved samarbejdet?

»Jeg vil personligt opfordre ministeren til at nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg og få kigget Det Københavnske Teatersamarbejde efter i sømmene,« siger Morten Jung. »Det her kan simpelthen ikke være rigtigt«.

Nørrebro Teater bidrager med en besparelse på 1,7 mio. kr. i organisationens samlede budget. Men direktør Mette Wolf er ikke glad for den måde, det gøres på.

»Jeg kan godt se en fordel i at samle aktiviteterne på ét sted,« siger hun. »Men man fjerner selvfølgelig ikke flere millioner i et i forvejen stramt budget, uden at det kan mærkes. Derfor kan man også diskutere rimeligheden i, at Nørrebro Teater skal bidrage med yderligere 1,1 mio. kr. i det varslede omprioriteringsbidrag. »

»Der er dog ingen tvivl i mit sind om, at der kun findes én rigtig vej frem for Nørrebro Teater. Og det er at præsentere morskab med mening for alle typer af publikum til alle tider. Ambitionen er derfor uændret: Vi fortsætter samme høje aktivitetsniveau – også uden Rialto Teatret. «

Pia Jette Hansen, direktør på Østre Gasværk Teater, siger i en kommentar til beslutningen:

»Østre Gasværk Teater står midt i en successæson med 105.000 solgte billetter. Vi har for eksempel fået eksorbitant mange unge i teatret med »Skammerens Datter« og allerede solgt 25.000 billetter til vores opsætning af »Jordens Søjler« med premiere til oktober.«

Hvordan forklarer du så teatersamarbejdets beslutning?

»Man er nok bange for, vi ikke holder os nyskabende nok. Det er også et vigtigt krav. Nyskabelse er noget, vi holder os for øje hele tiden. Men vi har jo altså 830 sæder – og jeg kan ikke rigtigt se, hvordan man kan fylde dem med eksperimentalteater alene.«